Precisiebeurs groeit mee met de ambities van de hightech industrie

Precisiebeurs 2023 Precisietechnologie sector

De recente financiële injectie van ruim 450 miljoen euro door de Nederlandse overheid in NEXTGEN-HIGHTECH geeft een duidelijk signaal af: Nederland wil zijn positie als vooroploper in de hightech nog verder verstevigen. Een logische stap voor een land dat groot is in micro- en nanotechnologie en waarin de hightech sector verantwoordelijk is voor zo’n 50% van alle R&D investeringen. Maar om die voortrekkersrol te verstevigen is meer nodig. Het vraagt om nog meer kennisdeling en het met elkaar verbinden van partijen uit de gehele (internationale) hightech waardeketen. Dit werd ook bevestigd tijdens de 21e editie van de Precisiebeurs, dat Mikrocentrum op 16 en 17 november organiseerde in de Brabanthallen. Dat de hightech sector serieuze groeiambities heeft, blijkt ook uit het feit dat de Precisiebeurs dit jaar groter was dan ooit.

Precisiebeurs

331 exposanten, 50 sprekers en 5126 professionals ontmoetten elkaar twee dagen op de beursvloer. “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en samen te innoveren.” Aldus Bart Kooijmans, Programmamanager Precisiebeurs bij Mikrocentrum. “Dat is ontzettend belangrijk: want door elkaar op te zoeken en elkaar te helpen, kom je tot nieuwe, baanbrekende, innovaties en oplossingen voor de grote actuele uitdagingen. Bovendien zien we dat de Precisiebeurs ook nieuwe bezoekers aan trekt en ook de volgende generatie precisie ingenieurs aan zich wist te binden. Een steekproef liet namelijk zien dat de groei voor een belangrijk deel bezoekers betreft die voor het eerst de beurs bezoeken.”

Kooijmans: “Om het netwerken en kennisdeling te versterken en nog meer te faciliteren hebben we de Precisiebeurs dit jaar grootser opgezet met nieuwe elementen. Zo is de netwerkhal waar men brancheverenigingen, universiteiten, hogescholen, start-ups, kennisinstellingen en hightech projecten kan ontmoeten uitgebreid, zijn de meeting area’s gecentraliseerd op de beursvloer zodat bezoekers en exposanten laagdrempelig met elkaar een eerste samenwerking kunnen verkennen en voegden we de Live Stage Arena toe.”

Veel aandacht voor jong tech talent

De groeiambitie brengt nog een grote uitdaging met zich mee. De plannen moeten ook worden gerealiseerd en daarvoor is technisch talent onmisbaar. De cijfers zijn bekend: er zijn meer vacatures in de hightech dan werkenden. Tegelijkertijd staat er ook een nieuwe generatie jonge technici klaar om aan de slag te gaan en bij te dragen aan die ambities. Om deze talenten in de spotlights te zetten, bood de Precisiebeurs dit jaar een stevig Young Talent programma. Studenten, PhD-ers en start-ups konden hier hun projecten pitchen. Daarmee konden zij ook hun power skills verder ontwikkelen en nieuwe contacten opdoen.

4 awards uitgereikt op de Precisiebeurs

Meerdere awards werden deze editie in de Live Stage Arena uitgereikt. Zo reikte Mikrocentrum in samenwerking met KIVI en Wevolver twee Boost Your Talent Awards uit. Lieke de Visscher van team Force Fusion won met haar team een opleidingscheque van € 5000 bij Mikrocentrum. Tijmen Seignette won met zijn onderzoek naar de grondreactiekrachten bij RSP’s (Running Specific Prosthesis) een marketingcheque ter waarde van € 5000 bij Wevolver.

De DSPE Wim van der Hoek Award, de prijs voor het beste afstudeerwerk, ging dit jaar naar Dennis Struver. Struver studeerde dit voorjaar af op het ontwerp van een trillingsisolatiesysteem voor toepassing onder cryogene omstandigheden aan de TU Eindhoven. De DSPE Rien Koster Award ging dit jaar naar Hans Vermeulen, senior principal architect bij ASML en deeltijdhoogleraar aan de TU/e. Dit vanwege zijn onvermoeibare inzet om het vakgebied uit te dragen en te vernieuwen. De DSPE Rien Koster Award is de prijs voor een mechatronicus die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied.

Keynote door David Trumper, professor Mechanical engineering bij MIT

Natuurkunde is het fundament van alle apparaten die we dagelijks gebruiken. De vele uitdagingen waar we als wereld voor staan, vragen bovendien om kennis van natuurkundige fenomenen. David Trumper, professor Mechanical Engineering bij MIT, vloog vanuit de VS over om het belang van precisiemechatronica te onderstrepen. Hij wilde het belang van goed opgeleide mechatronici benadrukken. “We voelen ons vereerd dat David zijn ervaringen en visie met ons deelde tijdens de Precisiebeurs,” zegt Bart Kooijmans. “Dit toont aan dat de Nederlandse hightech niet alleen voor uitdagingen staat. Bovendien bewijst het dat we internationaal kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren.”

Uitdagingen hightech industrie centraal in de Live Stage Arena

Nieuw deze editie was ook de Live Stage Arena. Hier deelden diverse prominenten en experts uit de industrie hun visie op de huidige uitdagingen. Zo stond in de paneldiscussie met Michiel Sweers, Ministerie van EZ, Prof. Dr. Ir. Fred van Keulen, (3ME TU Delft), Marc Hendrikse (Holland High Tech), Berend van der Meer (Demcon biovitronix), Sikko Wittermans (ASML), Tijs Teepen (Masévon), de impact van groeifondsen NXTGEN HIGHTECH, PhotonDelta en Katapult centraal. Een onderwerp dat centraal ook stond in de presentatie van Willem Endhoven van branchevereniging High Tech NL.

Tijdens de Techcafé Precisiebeurs-editie stond de supply chain centraal. Vooral de uitdagingen binnen deze keten kregen aandacht. Guustaaf Savernije van VDL Group, Rob Kwikkers en Remco Overwater van ASML deelden hun visie. Ze bespraken vragen zoals: “Hoe versterken we de samenwerking binnen de keten?”. Maar ook: “Hoe kan ik als MKB-er de OEM beter ondersteunen?”

Vervolgens presenteerden Jelm Franse van ASML, Paul Nollen van Thermo Fisher Scientific, Hans Meeske van Holland Innovative, René van Ommeren van Innovox & partners en Bert-Jan Woertman van Mikrocentrum hun inzichten. Zij focusten zich op de stelling: “Het succes van de hightech industrie is niet verzekerd.”

Presentatie onderzoek onder 600 hightech- en maakbedrijven

Recentelijk heeft Mikrocentrum samen met onderzoeksbureau Markteffect onderzocht wat de trends en uitdagingen binnen de hightech- en maakindustrie zijn. Deze onderzoeksresultaten zijn gebundeld in een whitepaper en gepresenteerd door Maarten Roos, Manager van het Mikrocentrum High Tech Platform. Met dit onderzoek wil Mikrocentrum bedrijven een beter inzicht bieden op weg naar de toekomst. De belangrijkste uitslagen in het kort:

  • Personeel wordt gezien als de grootste uitdaging.
  • Aantoonbare skills worden als belangrijker gezien dan diploma’s
  • 71% heeft moeite met het vinden van techtalent
  • AI wordt gezien als de belangrijkste sleuteltechnologie
  • 70% verwacht omzetgroei in het komende jaar
  • 65% verwacht dat het verdienmodel (deels) zal veranderen

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie