Door: Redactie - 6 maart 2024 |
JOA Air Solutions uit Delft start deze maand met een baanbrekend energieterugwinningsproject, waarbij restwarmte wordt omgezet naar duurzame energie. Deze belangrijke mijlpaal in de reis van de Europese maakindustrie naar duurzaamheid zet een nieuwe maatstaf voor industriële productie wereldwijd. Centraal in het project staat de installatie van een ‘Hot Water Heat Pump’ op de productielocatie van Philip Morris (PMI) in Bergen op Zoom. Een primeur in de tabaksindustrie en een zeldzame innovatie binnen alle industriële sectoren. Dit geavanceerde systeem zet laagwaardige afvalwarmte om in water met een hoge temperatuur van 85-90 °C. Daarbij wordt ammoniak als koelmiddel gebruikt vanwege de superieure energie-efficiëntie.
“Veel fabrikanten zijn momenteel aan het nadenken over hoe ze hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren met warmtepompen. Philip Morris is de eerste die investeert in dit soort innovatie en schept daarmee een precedent dat kan inspireren tot adoptie in verschillende sectoren”, aldus Bas van den Bogerd, Business Development Director bij JOA Air Solutions. “We zijn al in gesprek om soortgelijke oplossingen te implementeren in andere Philip Morris-locaties en bij opdrachtgevers in de voedings- en chemische industrie.”
Het project maakt deel uit van een van de meest omvangrijke industriële warmteterugwinningsprojecten in de Benelux en West-Europa. Men verwacht dat het jaarlijks ongeveer 13 GWh (gigawattuur) aan warmtebesparing zal opleveren. Daardoor wordt de CO2-uitstoot met meer dan 2.500 ton verminderd. Dit toont de aanzienlijke bijdrage van Philip Morris aan de wereldwijde duurzaamheidsinspanningen aan. Het volledige systeem is geschikt voor ongeveer 3 MW warmteafgifte.
“We zijn op weg om tegen 2025 koolstofneutraal te worden en tegen 2040 Net Zero te bereiken”, aldus Aurora Marin, Sustainability Manager bij Philip Morris. “Een van de belangrijkste projecten in onze Bergen op Zoom-fabriek is een warmteterugwinningssysteem dat afvalwarmte van procesovens opvangt. Met behulp van warmtepompen willen we warm water opwekken voor zowel proces- als fabrieksverwarming. Deze implementatie is uniek, bij mijn weten de eerste in zijn soort in Europa.”
Het Delftse bedrijf JOA Air Solutions is geselecteerd om het warmteterugwinningsproject te ontwerpen en te installeren. “We waarderen onze samenwerking met Philip Morris en hun betrokkenheid om nieuwe technologieën te omarmen enorm”, voegt Bas van den Bogerd eraan toe. “JOA heeft een lange geschiedenis van samenwerking met Philip Morris. Niet alleen in Bergen op Zoom, maar in vele Philip Morris-fabrieken in de EU, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Onze gedeelde ervaringen en samenwerking zijn fundamenteel voor het succes van dit project.”
Dit project, dat tegen het einde van het jaar voltooid is, dient als model voor andere industriële productielocaties die afvalwarmte willen benutten voor duurzamere activiteiten. Men verwacht een CO2-reductie van 80% na voltooiing. Hiermee is dit project een voorbeeld voor de substantiële impact die kan worden bereikt door innovatieve energieterugwinningssystemen.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.