Door: Redactie - 19 februari 2024 |
In de industriële automatisering is de levensduur van PLC’s een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. De opkomst van IIoT en Industrie 4.0 versterken de discussie over open architecturen en hun invloed op de duurzaamheid en flexibiliteit van PLC-systemen. Maar kunnen open architecturen ook bijdragen aan de verlenging van de levensduur van PLC’s?
Open architecturen maken een modulaire benadering van systeemontwerp mogelijk, waardoor de integratie van nieuwe technologieën en het updaten van bestaande systemen vereenvoudigd wordt. Dit concept is niet nieuw, maar de implementatie ervan binnen de PLC-technologie is dat wel. Door de adoptie van open architecturen kunnen engineers gemakkelijker namespaces, programmeerorganisatie-eenheden (POUs) en functieblokken gebruiken, wat leidt tot een meer gestroomlijnde ontwikkeling en onderhoud van controle- en automatiseringssystemen.
Een voorbeeld van deze vooruitgang is te zien bij Phoenix Contact en Schneider Electric, die universele automatiseringsproducten hebben ontwikkeld die open architectuurprincipes hanteren. Deze ontwikkelingen markeren een belangrijke verschuiving in hoe PLC-systemen worden ontworpen, met een focus op snelheid, wendbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie. Dit wordt ondersteund door de visie van de ARC Advisory Group, die de weg naar universele automatisering heeft geschetst als een pad naar meer adaptieve en responsieve industriële automatiseringssystemen.
De integratie van plug-and-play componenten is een ander aspect van open architecturen dat de levensduur van PLC’s ten goede komt. Hoewel de industrie traditioneel traag is in het omarmen van verandering, maakt de push voor modulaire en gemakkelijk te integreren componenten het mogelijk om verouderde systemen efficiënter te upgraden. Dit is vooral relevant gezien het feit dat veel industriële faciliteiten nog steeds gebruik maken van systemen die drie decennia oud zijn, waarbij geheugenspiegeling en protocolconversie nodig zijn om nieuwe systemen te integreren.
Open architecturen bevorderen modulariteit. Dit maakt het voor system integrators makkelijker om code tussen processoren over te zetten. Ook versnelt het de ontwikkeling van verschillende productielijnen. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie van de ontwikkeling, maar maakt ook een snellere en kosteneffectievere aanpassing aan nieuwe technologieën en standaarden mogelijk. Bovendien vereenvoudigen open PLC-hardware en -software de gegevensinterfaces, waardoor de integratie en het beheer van complexe systemen minder omslachtig worden.
De voordelen van open architecturen reiken verder dan alleen technische verbeteringen. Ze bieden ook economische voordelen door de integratietijd te verkorten en de algehele uitrustingsefficiëntie (OEE) te verhogen. Organisaties zoals PLCopen en het Open Process Automation Forum (OPAF) werken samen aan de ontwikkeling van relevante normen en specificaties die de overgang naar open architecturen ondersteunen. Dit laat zien dat open architecturen niet alleen de levensduur van PLC’s verlengen. Ze kunnen ook de operationele technologie (OT) sector volledig veranderen.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.