PLCopen Motion Control voor robotica

PI Nederland PLC Profibus PLCopen

PLCopen is de wereldwijde actieve en erkende de productonafhankelijke vereniging van leveranciers en eindgebruikers. De organisatie met hoofdvestiging in Gorinchem houdt zich bezig met onderwerpen die verband houden met programmering van industriële besturingen. Het begon zo’n dertig jaar geleden met het vastleggen van standaards voor PLC-programmering (vastgelegd in IEC 61131-3), later werd het werkveld uitgebreid tot motion control en andere terreinen.

In 2008 bracht PLCopen deel 4 uit van de reeks specificaties voor Motion Control, dat handelt over gecoördineerde beweging, in casu robotica. In principe kan men met deze specificatie een robot aansturen in de PLC of kan men de PLC zien als interface naar een robotcontroller, die de berekeningen en bewegingen laat uitvoeren. Speciaal voor deze laatste optie kregen we feedback van robotica bedrijven met specifieke eisen, wat resulteerde in een Corrigendum en de basis voor Versie 2.0 van deze specificatie.

Inbreng van Siemens

Siemens ging nog een stap verder met de release van de Simatic Robot Library. Deze bibliotheek is gebaseerd op PLCopen Part 4 en biedt een interface voor veel robotcontrollers. Hiervoor breidde het concern deel 4 uit met de kennis van de gemeenschap van robotleveranciers, aangezien velen van hen betrokken waren. De extensies voegen het configuratiegedeelte eraan toe en enkele extra functionaliteiten. Vanuit een netwerkperspectief is het open, dus niet beperkt tot alleen Profinet.

Siemens bood de gebruikershandleiding van de robotbibliotheek aan PLCopen aan, wat deze organisatie de mogelijkheid geeft om deel 4 te actualiseren, in het bijzonder aan de kant van de controller. Op deze manier kan de PLC eenvoudig worden gekoppeld aan robotcontrollers van de verschillende robotleveranciers, terwijl het andere kinematische modellen ondersteunt. Siemens bood de bibliotheekdefinitie bovendien aan aan Profibus and Profinet International (PI) en stelde versie 1.2 van de specificatie zelf beschikbaar, die meer functionaliteiten bevatte.

Essentie PLCopen

De robotbibliotheek voegt vooral configuratiefuncties toe en definieert een interface voor de verschillende robotleveranciers. De essentie van PLCopen is om deze ontbrekende functionaliteiten op te nemen in de PLCopen Motion Control-standaard met behoud van dezelfde Look & Feel door achterwaartse compatibiliteit te bieden.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie