Door: Redactie - 20 september 2021 |
Uitval van een productielijn of koelinstallatie kan grote gevolgen hebben, ook in het MKB. Denk bijvoorbeeld aan productieverlies, dagen vertraging en zelfs onherstelbare milieuschade. Grote industriële productiebedrijven zijn sinds een paar jaar bezig storingen voortijdig op te sporen en nauwlettend te monitoren om snel in te grijpen. Bij het MKB zijn er nog grote stappen te maken die niet eens heel veel moeite, tijd en geld hoeven te kosten.
Storingen komen geregeld voor. Zo was er vorige maand nog een storing bij een fabriek op het Limburgse industriecomplex Chemelot in Geleen. Er vond een decompressie plaats, waarbij de inhoud van een reactor de lucht in werd geblazen om de druk te laten dalen. Het polyetheenpoeder is mogelijk ook buiten het bedrijventerrein terechtgekomen. Deze storing trad op om 15.30, waardoor de nodige engineers en monteurs ter plaatse waren om het probleem op te lossen. Maar wat als een dergelijk probleem zich in een onbemande fabriek voordoet? En als dat ’s nachts gebeurt, hoe zorg je ervoor dat je daar niet pas de volgende ochtend achter komt? Met alle gevolgen van dien?
Door monitoring op afstand in te zetten, waarmee je sensoren koppelt aan de operationele technologie, krijg je een realtime digitaal inzicht van de situatie in de fabriek. Zo kun je storingen signaleren, maar soms zelfs ook aan zien komen en dus voorkomen. Bij een onbemande fabriek krijg je bijvoorbeeld direct een seintje als er decompressie plaatsvindt, maar kun je vooraf ook zien dat de druk flink toeneemt door bijvoorbeeld een stijging van de temperatuur. Je stelt de alarmering zo in dat je bij het passeren van een bepaalde waarde van bijvoorbeeld druk of temperatuur gewaarschuwd wil worden. Soms kun je vanaf afstand een reset doen, het systeem rebooten of in ieder geval trouble shooten. In het ergste geval kun je de fabriek op afstand zelfs naar een gecontroleerde shut dowm brengen.
Kleine verschillen in temperatuur kunnen in de voedingsmiddelenindustrie grote gevolgen hebben. Als een koelinstallatie bijvoorbeeld onder een bepaalde temperatuur komt, voldoe je niet meer aan de normen en kun je alle etenswaar of drinkwaar weggooien. Er zijn ontzettend veel bedrijven, maar ook winkels, die hiermee te maken hebben. Veel MKB’ers houden ’s nachts nog mensen op de site om de boel in de gaten te houden. Vanwege risico’s zijn dit er meestal twee of meer. Als je met remote monitoring alle installaties en processen nauwkeurig monitort en er letterlijk een alarmbelletje gaat rinkelen als er een risico dreigt, hoef je in de nacht geen personeel meer in te schakelen, of in ieder geval minder.
Storingen en de gevolgen die dat met zich meebrengt op het gebied van productieverlies, schade aan mensen en natuur en vertragingen zijn vanzelfsprekend de grootste problemen die moeten worden opgelost moeten. Maar heb je remote monitoring eenmaal in place dan behaal je er ook andere voordelen mee. Flow-sensoren bijvoorbeeld, worden veel ingezet bij compressed air-leidingen. Lekkages van die leidingen zijn bij veel fabrieken een onderschoven kindje. Het is immers niet bepalend voor het kernproces. Hetzelfde geldt voor koelwater. Dat moet goed zijn, maar bepaalt niet de kwaliteit van het product. Toch zit er veel verborgen ellende in die systemen zoals vervuiling, blokkades en roest, waardoor er verminderde capaciteit is. Door te meten hoeveel je produceert en hoeveel je werkelijk gebruikt voor je productieproces, krijg je beter inzicht in de efficiency.
De wereld van IIoT is traditioneel heel sterk op grote fabrieken en bedrijven gericht die werken met flinke engineering teams. Zo wordt er bijna voorbijgegaan aan het feit dat het voor het MKB en kleinere bedrijven ook erg waardevol is. Er zijn tegenwoordig in de markt veel standaardoplossingen beschikbaar waarmee ze al snel een aantal belangrijke functies kunnen creëren, zoals het waarschuwen op afstand als er problemen zijn en ook vanaf afstand resetten van de apparatuur. Uiteindelijk kan dit leiden tot procesverbeteringen en energiebesparingen, maar beginnen bij de hoogste urgentie – het voorkomen en snel oplossen van storingen- ligt natuurlijk voor de hand.
Auteur: Henk Schwietert, CEO Evalan
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.