De makkelijke weg naar remote onderhoud

Remote onderhoud

De makkelijke weg naar remote onderhoud ofwel: hoe interventies van de servicetechnicus gemakkelijk en veilig met maximaal 60% te verminderen

Remote onderhoud | Naadloze productie vormt de kern van elk bedrijf. Als de productie stopt, bijvoorbeeld door een fout, is een snelle reactie vereist. Maar wat als de specialist voor de installatie niet ter plaatse is? Dankzij digitalisering is het toverwoord dan vaak remote maintenance ofwel onderhoud op afstand. Volgens schattingen kan tot 60% van de storingen geheel of gedeeltelijk worden opgelost via remote access. Het niet hoeven sturen van een servicemonteur kan een besparing van 1000 euro of meer betekenen. Onderhoud op afstand is echter niet alleen belangrijk voor het analyseren en corrigeren van fouten: het is ook gunstig voor de ingebruikname en het onderhoud van de installatie en voor het uitvoeren van optimalisatiewerkzaamheden. Weidmüller’s u-link remote access service is een systeem dat eenvoudig is te installeren, eenvoudig is te configureren en makkelijk is te beheren – en garandeert daarnaast ook continu een hoog niveau van veiligheid.

Optimalisatie van de capaciteiten van specialisten en vermindering van stilstand
Nieuwe technologieën, digitalisering en hogere eisen van klanten leiden tot steeds complexere producten. Om deze concurrerend te kunnen blijven produceren op de geglobaliseerde wereldmarkt, worden productiefaciliteiten, gebouwen en zelfs energieopwekking steeds slimmer en steeds meer genetwerkt. Door de mix van technologieën zijn steeds meer mensen betrokken bij projecten en worden ze steeds gespecialiseerder. Dit betekent dat de capaciteiten van werknemers beperkt zijn. Bij de eerste ingebruikname, een storing of optimalisering van de installatie moeten de servicemedewerkers met elk hun eigen deskundigheid ter plekke aanwezig zijn. In de tussentijd zijn ze vaak niet in staat om aan andere projecten te werken. De beschikbaarheid van de specialisten en de eventuele noodzakelijke reizen naar de installatie kosten zowel tijd als geld. Dit resulteert in lange stilstand, hoge kosten en ontevreden klanten.

Remote assist/remote access krijgt extra impuls

Om bovenstaande uitdagingen het hoofd te bieden, zoeken bedrijven in toenemende mate hun toevlucht tot remote access toepassingen. Remote access biedt een bedrijf op afstand toegang tot een computer of een netwerk via een netwerkverbinding – grensoverschrijdend op wereldwijde schaal. Hierdoor krijgen gebruikers toegang tot de systemen die ze nodig hebben, ook al kunnen ze fysiek niet een directe verbinding tot stand brengen. Met andere woorden, gebruikers krijgen op afstand toegang tot systemen via een telecommunicatie- of internetverbinding. Tijdrovend reizen is niet meer nodig, storingen kunnen snel en eenvoudig worden verholpen, waardoor stilstand wordt beperkt en optimalisaties van de installatie eenvoudig kunnen worden uitgevoerd.

Systeembenodigdheden

Naast de hoge veiligheidsnormen zijn ook de bruikbaarheid en flexibiliteit van het remote access systeem van belang. Het moet mogelijk zijn om de configuratie eenvoudig en onafhankelijk uit te voeren. Idealiter biedt het systeem een duidelijk overzicht van de installatie in het veld en wordt de verbinding met één muisklik tot stand gebracht. De remote access apparaten worden met elkaar verbonden door eenvoudig een code in te voeren. u-link scoort met zijn gebruiksgemak, want het beheer van het hele systeem is uiterst overzichtelijk en kan door de gebruikers zelf worden gedaan zonder dat ze daarvoor diepgaande IT kennis nodig hebben.

Bij het gebruik van onderhoud op afstand is het bijzonder belangrijk om efficiënt met het systeem te kunnen werken: daarbij is het essentieel dat verbindingen snel kunnen worden opgezet en verbroken. Bovendien moet er tussen verschillende apparaten snel kunnen worden geschakeld, om twee van de belangrijkste criteria te noemen.

Speciale aandacht moet worden besteed aan de beveiliging van het systeem, aangezien remote onderhoud access altijd een raakvlak heeft met de buitenwereld. Het account moet daarom voldoende veiligheidskenmerken hebben, zoals twee-factor authenticatie, bescherming tegen brute kracht en een wachtwoordbeleid. Apparaten moeten zich kunnen authenticeren met behulp van certificaten met voldoende sleutellengte, zoals X.509 certificaten met 2048-bits sleutellengte. Verder mag de uitgaande communicatie alleen verlopen via bekende poorten, zoals 443. Afhankelijk van de gebruikerseisen spelen daarnaast andere functies van het remote onderhoudssysteem een speciale rol, zoals gedetailleerd gebruikersbeheer met administratieve organisatie, firmwarebeheer en aanvullende toegangsrestricties.

Vereenvoudigde en veilige service – hoe werkt het

Met de remote access tool u-link, levert Weidmüller een service voor veilige toegang op afstand die bijzonder eenvoudig en intuïtief te gebruiken is. u-link maakt efficiënt beheer van zowel productiefaciliteiten als gebruikers mogelijk. u-link’s intuïtieve interface kan eenvoudig worden geconfigureerd om te matchen met het systeem en snel worden aangepast om te voldoen aan specifieke ontwerpeisen. Weidmüller besteedt bijzondere aandacht aan de veiligheidsnormen, die zijn ontworpen conform de aanbevelingen van de “Federal Office for Information Security”. Het is niet ongewoon dat leveranciers van oplossingen voor remote onderhoud hun cloudopslag uitbesteden aan landen waarvan de wetgeving inzake databescherming niet voldoet aan de Duitse normen. Alle servers die via u-link toegankelijk zijn, bevinden zich echter in West-Europa en voldoen aan alle relevante veiligheidsnormen. Met het u-link concept krijgt elke klant zijn eigen u-link instance, waardoor derden geen toegang hebben tot de installatie. Bovendien is Weidmüller momenteel de enige aanbieder die een veilige VPN verbinding met China kan opzetten.

Toegang met één klik voor remote onderhoud

Snelle installatie en efficiënt gebruik zijn enkele van de belangrijkste aspecten voor remote access oplossingen. Voor de gebruiker betekent remote access met u-link dat er met één klik verbinding wordt gemaakt. Op de achtergrond verlopen meerdere stappen: op de computer van de servicetechnicus wordt een VPN-client geïnstalleerd, waarmee een veilige, uitgaande verbinding met een meetingpoint-server (cloud server) tot stand wordt gebracht (stap 1). Vanaf een industriële beveiligingsrouter of andere voor u-link geschikte Weidmüller producten, wordt tevens een VPN-tunnel naar een meetingpoint-server opgezet (stap 2). Beide tunnels worden nu intern verbonden (stap 3). Klaar! De PC is nu virtueel verbonden met het netwerk, net alsof deze lokaal via een Ethernet-kabel is aangesloten.

In het geval van een storing kan de systeembeheerder beslissen of en wanneer de servicetechnicus toegang krijgt tot een machine. Zodra de servicetechnicus is ingelogd op het u-link portaal, kan hij zien welke industriële beveiligingsrouter een VPN-verbinding met de meetingpoint-server heeft gemaakt. De technicus kan nu verbinding maken met de router en de visualisatie van de installatie en de parameters van de besturing bekijken.

Eenvoudig beheer en installatie

Het beheer van een remote maintenance systeem neemt het grootste deel van de verdere werkzaamheden voor zijn rekening. Het is daarom belangrijk dat veel acties, zoals het aanmaken van een nieuwe gebruiker, tijdens de configuratie onafhankelijk van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Het eenvoudige beheer van u-link scoort door het gedetailleerd managen van gebruikers en rechten: u-link beheert gebruikers, groepen en hun toegangsrechten volgens individuele specificaties. Dit betekent dat er ook toegang kan worden verleend aan de eindklant of leverancier, met de zekerheid dat zij alleen voor hen relevante acties kunnen uitvoeren. Beheerswerkzaamheden omvatten ook het beheer van de firmware. Deze updates betreffen vaak beveiligingsupdates voor elk geïnstalleerd apparaat. Het uitvoeren van handmatige updates voor honderden apparaten kost echter veel tijd. Met u-link’s firmware management worden de actuele firmware statussen duidelijk weergegeven en wordt een veilige manier geboden om deze automatisch op een individueel gedefinieerd tijdstip te updaten. Evaluaties van de verbindingen vormen een elementair onderdeel van een goede oplossing. Naast diagnostiek, maakt dit ook nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk door het per seconde factureren van servicetijden aan de klant.

Meer informatie over Weidmüller

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

John van Leeuwen (NEC65 / NEN, Weidmüller Benelux)

John van Leeuwen is een gerespecteerde professional binnen Weidmuller, met een uitgebreide expertise op het gebied van industriële automatisering en elektronische connectiviteit. Als een toegewijde kracht binnen het bedrijf heeft hij een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en implementeren van innovatieve oplossingen die voldoen aan de behoeften van klanten. Naast zijn werk bij Weidmuller is John van Leeuwen ook actief betrokken bij de normalisatieactiviteiten van NEN, waar hij zijn expertise en inzicht inbrengt om bij te dragen aan de ontwikkeling en verbetering van industriële normen en richtlijnen. Zijn inzet en kennis dragen bij aan het bevorderen van veiligheid en efficiëntie binnen de industrie.
Lees meer van: John van Leeuwen (NEC65 / NEN, Weidmüller Benelux)