Door: redactie - 27 november 2024 |
De onderwijsinstellingen in de Brainportregio, samen met Delft, Twente en Groningen, nemen vanaf 2025 een voortrekkersrol in de opleiding van extra technici voor de snel groeiende microchipindustrie. Door een gezamenlijke investering van 45 miljoen euro van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, kunnen onderwijsinstellingen zoals Summa, Ter AA, Fontys en de TU/e honderden extra studenten per jaar opleiden. Daarnaast wordt 17 miljoen euro ingezet voor om- en bijscholingstrajecten, waarmee duizenden extra technici worden voorbereid op deze sector.
De microchipindustrie kent een enorme vraag naar arbeidskrachten. Tot 2030 worden 38.000 extra technische banen verwacht, waarvan 26.000 alleen al in de Brainportregio. Om hieraan te voldoen stelt de overheid landelijk 450 miljoen euro beschikbaar, waarvan 275 miljoen wordt gereserveerd voor Brainport. Dit geld stelt de regio in staat om in vijf jaar tijd 5.000 studenten en 19.000 werkenden op te leiden en om te scholen. Deze maatregelen zijn essentieel om de economische positie van Nederland en Europa in de technologiebranche te versterken.
De samenwerking tussen onderwijsinstellingen in de Brainportregio vormt de kern van dit plan. Summa, Ter AA, Fontys en TU/e slaan de handen ineen om op alle niveaus jonge technici op te leiden. “We staan voor een immense uitdaging, maar dankzij deze middelen kunnen we nu snel schakelen,” stelt Paul van Nunen van Brainport Development. Met name de focus op publiek-private samenwerkingen en doelgerichte scholingstrajecten via de nieuw op te richten Brainport Academy belooft een effectieve aanpak.
De Brainport Academy richt zich specifiek op het opleiden van nieuwe doelgroepen, zoals internationale kenniswerkers en statushouders. Door korte en praktische scholingstrajecten aan te bieden, wordt snel ingespeeld op de groeiende vraag vanuit de microchipindustrie. De samenwerking met arbeidsmarktregio’s zoals Helmond-De Peel en Zuidoost-Brabant zorgt ervoor dat ook mensen die momenteel buiten het arbeidsproces staan, kansen krijgen in deze dynamische sector.
Gezien de omvang van de uitdaging is de samenwerking niet beperkt tot Brainport. Onderwijsinstellingen in Brabant, Limburg en de regio Arnhem-Nijmegen worden actief betrokken bij de plannen. Universiteiten zoals TU Delft, Universiteit Twente en Rijksuniversiteit Groningen werken samen met TU/e om internationale studenten te werven. Deze brede samenwerking onderstreept de nationale en zelfs internationale impact van de microchipindustrie.
Joep Houterman van Fontys verteld over de belangrijke rol van de regio: “Dit is een unieke kans om met onze partner onderwijsinstellingen in Brainport en daarbuiten een verschil te maken. We kunnen hiermee duizenden studenten opleiden voor banen die bijdragen aan de technologische vooruitgang van Nederland.” Ook Annemarie Moons van het Summa College ziet veel potentie: “Onze eerste wervingsacties laten zien dat er al veel enthousiasme is. We bouwen hierop voort met concrete scholingstrajecten die aansluiten op de vraag in het bedrijfsleven.”
De investering in de microchipindustrie biedt niet alleen kansen voor onderwijsinstellingen, studenten en werkenden, maar versterkt ook de positie van mkb-bedrijven in de regio. In Helmond en De Peel spelen kleinere bedrijven een belangrijke rol als toeleveranciers voor de grote spelers in de semiconsector. Dankzij extra opleidingscapaciteit kunnen zij rekenen op een constante instroom van hoogopgeleid talent.
De strategische inzet op de microchipindustrie is daarmee niet alleen een antwoord op de groeiende vraag naar technici, maar ook een belangrijke stap naar de versterking van de economische autonomie van Nederland en Europa.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.