Door: Redactie - 27 april 2022 |
Gemeente Rotterdam brengt partijen samen om te experimenteren én pionieren met het doel de stad en de haven tot circulaire hotspot te maken. Verschillende Rotterdamse partijen die bezig zijn met circulaire verpakkingen, waaronder scale-up OBBOTEC, AVR en Unilever, werken samen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor moeilijk te recyclen plastic verpakkingen. In verschillende pilots wordt een nieuwe recycling technologie getest. De pilots vinden plaats in de volledig nieuwe recycling faciliteit van OBBOTEC in Plant One Rotterdam die op 22 april officieel is geopend. In geval de pilots succesvol zijn wordt het mogelijk om meer complexe plastics – die nu nog vaak worden verbrand – te verwerken tot nieuwe hoogwaardige secundaire grondstoffen.
In het programma Rotterdam Circulair worden Rotterdamse partijen bijeengebracht om kennis en expertise te delen en gezamenlijk de transitie naar een circulaire economie vorm te geven. Het doel is grote uitdagingen gezamenlijk op te lossen. Organisaties in de gehele keten zijn betrokken, van levensmiddelenbedrijf Unilever tot sorteerinstallatie AVR en OBBOTEC, een scale-up in geavanceerde recycletechnologie. De samenwerking vormt een belangrijke stap naar een circulaire economie door oplossingen in de praktijk te testen en bij succes op te schalen.
Op de locatie ‘Plant One’ in Rotterdam Botlek is de nieuwe demo-installatie van OBBOTEC geopend, zowel in het laboratorium als de nieuwe recyclinginstallatie worden diverse pilots uitgevoerd. In de pilots wordt onder andere de verwerking van moeilijk te recyclen verpakkingen getest, zoals flexibele verpakkingen die bestaan uit meerdere soorten materialen. Door middel van een nieuwe geavanceerde recycle technologie van OBBOTEC, genaamd Selectieve Plastic EXtractie (SPEX) kunnen plastics hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe secundaire materialen. In potentie leidt de technologie eveneens tot een substantieel lagere milieu-impact, doordat verpakkingsmaterialen niet meer in de verbrandingsoven belanden, maar worden gerecycled.
Unilever heeft als doelstelling dat alle plastic verpakkingen voor 2025 volledig dat alle plastic verpakkingen volledig recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar. Nieuwe geavanceerde recycletechnologieën leveren een belangrijke bijdrage in de transitie naar circulaire economie voor plastic verpakkingen. In de pilots worden diverse verpakkingen getest; Andrélon shampooflessen, Zwitsal babyzeep, Dove Douchegel, evenals flexibele verpakkingen; Unox soep in zak, Conimex kroepoek en Sun vaatwastabletten). De eerste uitkomsten positief, waarbij er sprake is van zeer zuiver recyclaat. Daarnaast is het rendement van het type recycleproces bijna 100%, doordat plastics niet worden afgebroken, maar worden ontdaan van alle verontreinigingen, toevoegingen en andere materialen.
Debora van der Zee, VP Foods Unilever Benelux: “Een circulaire economie voor verpakkingen kunnen we alleen realiseren door samen te werken met partners in de gehele keten. We juichen het programma Rotterdam Circulair van Gemeente Rotterdam toe, omdat wij hierdoor in contact komen met start- & scale ups die ons helpen om plastic verpakkingen circulair te maken. Bijkomend voordeel is dat niet alleen Unilever, maar veel meer bedrijven in de sector gebruik kunnen maken van nieuwe technologie, dat moeten we juist aan.”
Wouter van Neerbos, OBBOTEC: “OBBOTEC’s Selectieve Plastic EXtractie (SPEX) is een innovatieve kunststof recycling technologie gebaseerd op dissolutie. SPEX kan een mix van afvalplastics omzetten in (bijna) ‘virgin’ granulaat, omdat het alle verontreinigingen uit plastic verwijdert. Verontreinigingen zoals geur- en kleurstoffen, brandvertragers en weekmakers. Dit in tegenstelling tot de huidige mechanische recycling waarbij deze verontreiniging niet wordt verwijderd.”
Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) ziet veel potentie in de nieuwe recycletechniek. “Plastic kan hiermee veel hoogwaardiger gerecycled worden en het gebruikt ook nog eens veel minder energie. We besparen dus grondstoffen en perken de CO2-uitstoot drastisch in.”
OBBOTEC is in 2018 opgericht met als doel om unieke oplossingen voor het hergebruik van bio- en plasticafvalstromen te ontwikkelen. OBBOTEC wil een significante bijdrage leveren aan het hoogwaardig circulair maken van de bio- en plasticafvalstromen. Bij dit proces richt OBBOTEC zich met name op de afvalstromen die bestaan uit plastics (PP & PE) en uit niet recyclebare mengsels van biomateriaal en plastics. De technologieën van OBBOTEC vormen een duurzamer alternatief in tegenstelling tot verbranding en dragen daardoor bij aan een circulaire economie en een groenere wereld.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.