Door: Redactie - 4 februari 2021 |
Digitalisering is onmisbaar – dat is een van de lessen die we kunnen trekken uit de COVID-19-pandemie. Dit is van belang voor verschillende sectoren, maar vooral in de industriële sector is het belangrijker dan ooit dat in digitale technologieën wordt geïnvesteerd. Om erachter te komen hoe sterk de Nederlandse industriële bedrijven staan ten opzichte van andere Europese landen in de digitale transformatie, gaf reichelt elektronik in oktober 2020 aan OnePoll de opdracht een onderzoek te doen naar de budgetplanning van industriële bedrijven voor 2021. Dit leverde interessante resultaten op te midden van een pandemie en de economische gevolgen die deze op Europees niveau met zich meebrengt. Naast in Nederland werd het onderzoek ook uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.
Ook al worden Nederlandse bedrijven op de proef gesteld door de coronapandemie, toch komt uit dit onderzoek een positiever beeld naar voren dan verwacht. Nederlandse bedrijven denken in 2021 gemiddeld 7,2 procent van de huidige jaaromzet te investeren in digitalisering. 79 procent van de ondervraagden zegt meer investeringen te plannen in vergelijking met het voorgaande jaar. In Zwitserland en Oostenrijk gaven 90 en respectievelijk 95 procent van de respondenten aan meer te gaan investeren dan in het voorgaande jaar.
Investeringen voor digitale transformatie zijn uitermate belangrijk in heel Europa. Meer dan driekwart van de Nederlandse respondenten gaf aan dat dit een van de topprioriteiten is. Voor 43 procent is digitalisering de eerste prioriteit voor wat betreft ontwikkeling in 2021, voor 39 procent is dit de tweede prioriteit. 47 procent van de deelnemers voorziet nieuwe aankopen op dit gebied, terwijl 44 procent bestaande oplossingen wil uitbreiden en verbeteren.
Duidelijk is dat er een positief vooruitzicht is voor wat betreft de geplande investeringen in 2021 en dat de focus ligt op de aankoop van digitale tools door industriële productiebedrijven in Nederland. Daarnaast laat het onderzoek ook zien dat Nederland investeert in digitalisering om de intensivering van de internationale concurrentie aan te kunnen. Zo zien Nederlandse industriële bedrijven dat IIoT ze in staat stelt te groeien op het gebied van digitale transformatie. Dit wordt tevens duidelijk in vergelijking met andere landen. Nederland ligt bij de planning van aankopen op IIoT-gebied met 48 procent boven het gemiddelde van 30 procent. Zo zitten Duitse bedrijven op 25 procent en Franse op 26 procent.
Ook als het om robotica gaat, ligt Nederland boven het gemiddelde met betrekking tot de digitale transformatie. Van de Nederlandse IT’ers heeft 46 procent aangegeven te willen investeren in robotica, tegenover 31 procent van het gemiddelde van de verschillende landen waarin het onderzoek is uitgevoerd. Reden hiervoor kan zijn, dat Nederland een achterstand heeft op investeringen in robotica en een inhaalslag wil maken.
Op het gebied van kunstmatige intelligentie is te zien dat IT-managers in Nederland de voordelen van AI in een slimme fabriek hebben ingezien. In totaal geeft 87 procent aan hier in 2021 op te willen focussen. Vergeleken met het gemiddelde van 74 procent van alle respondenten in het onderzoek, is Nederland hiermee op de goede weg.
Uit onderzoek van Capgemini blijkt, dat Nederland een sterke interesse heeft in 5G, wat in dit onderzoek wordt bevestigd. Maar liefst 86 procent van de ondervraagde Nederlandse IT’ers geeft aan van plan te zijn nieuwe aankopen te doen of te investeren in upgrades op het gebied van 5G. Het gemiddelde van alle landen is 73 procent.
Wanneer het aankomt op het percentage van het investeringsbudget voor nieuwe technologieën, blijkt dat Nederlandse IT’ers van plan zijn gemiddeld 23,6 procent van het budget te willen investeren in de uitbreiding van 5G. Ook dit percentage ligt hoger dan het gemiddelde van alle landen, die van plan zijn 17,9 procent van het budget te gebruiken voor de uitbreiding van 5G.
“Als het gaat over de koplopers in industriële innovaties, neemt de wereldwijde concurrentiedruk toe. De resultaten uit het onderzoek wijzen erop dat Nederland, zeker in vergelijking met de andere landen waarin het onderzoek is uitgevoerd, zeker niet achter zal blijven. Dat de Nederlandse industrie verwacht dit jaar veel te investeren in verschillende innovaties, kan ervoor zorgen dat ze een voorsprong krijgen ten opzichte van andere landen”, concludeert Ulf Timmermann, algemeen directeur bij reichelt elektronik.
Het onderzoek is in oktober 2020 uitgevoerd in opdracht van reichelt elektronik in samenwerking met het onderzoeksinstituut OnePoll. Voor het onderzoek werden 500 industriële bedrijven in Duitsland, 253 in Italië, 250 in Frankrijk, 250 in Nederland, 125 in Oostenrijk en 125 in Zwitserland geïnterviewd.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.