Internationaal onderzoeksproject 5G-Blueprint

5G-Blueprint

Eurofiber partner in internationaal onderzoeksproject 5G-Blueprint

Eurofiber neemt deel aan het internationale onderzoeksproject 5G-Blueprint. Vandaag is bekendgemaakt dat dit project, een publiek-private samenwerking van partijen uit Nederland, Vlaanderen, Zwitserland en Tsjechië, een subsidie van 10 miljoen euro van de Europese Unie ontvangt. De bijdrage van Eurofiber heeft betrekking op de glasvezelinfrastructuur en -technologie voor de 5G-verbindingen.

Het 5G-Blueprint project is een internationaal samenwerkingsverband van 28 partijen. Samen gaan zij onderzoeken hoe real-time data-uitwisseling van en naar voertuigen, tussen terminals en voertuigen en tussen voertuigen en centrales kan bijdragen aan meer efficiëntie in de supply chain. Ook wordt onderzocht hoe 5G-verbindingen kunnen helpen chauffeurstekorten te ondervangen, door het op afstand sturen en ondersteunen van voer- en vaartuigen. Hiermee verbetert naar verwachting niet alleen de bereikbaarheid van de belangrijke logistieke corridor Vlissingen– Gent–Antwerpen, maar neemt ook de werkgelegenheid toe en kan de concurrentiepositie worden versterkt. De inzet van nieuwe 5G-telecommunicatietechnologie is daarbij een instrument.

Verbinden van netwerken

Eurofiber is bij 5G-Blueprint betrokken vanuit zijn expertise op het gebied van glasvezelinfrastructuur, die nodig is voor het datatransport. Eerder was Eurofiber al initiatiefnemer van het Handvest 5G. Hierin zijn door een groot aantal partijen uitgangspunten geformuleerd voor de succesvolle uitrol van 5G. Innovation officer Ivo Veerman: ‘Eurofiber beschikt over een 36.000 kilometer lang fijnmazig glasvezelnetwerk in Nederland, België en Frankrijk. Telecombedrijven maken gebruik van dit hoogwaardige netwerk om hun opstelpunten voor mobiel dataverkeer te verbinden. Zo loopt bijvoorbeeld op dit moment ruim de helft van het mobiele 4G-dataverkeer in Nederland over ons netwerk. Wij werken graag mee aan 5G-Blueprint, omdat de 5G-technologie volledig nieuwe mogelijkheden biedt, onder andere op het gebied van mobiliteit. Het sluit naadloos aan op onze rol van aanjager van de digitale samenleving.’ In het project zal door Eurofiber worden onderzocht hoe ook andere, publieke glasvezelnetwerken zo optimaal en betrouwbaar mogelijk kunnen worden ingezet voor grensoverschrijdende 5G-connectiviteit. Een belangrijke vraag daarbij is hoe de verschillende bestaande glasvezelnetwerken met elkaar kunnen worden verbonden, om een veilig en kosteneffectief fundament te bieden voor toekomstige 5G-toepassingen. ‘Wij hebben veel ervaring met het koppelen van netwerken met verschillende technische specificaties en die stellen we graag beschikbaar voor dit project’, aldus Veerman.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie