Door: Redactie - 18 januari 2021 |
Tel mensen zonder contact en houd afstand. Dit is de eenvoudige succesformule van twee nieuwe oplossingen die SICK op de markt brengt om de huidige situatie onder controle te houden. PeopleCounter en DistanceGuard zijn gebaseerde op reeds bestaande 3D- en 2D-LIDAR-sensoren en zijn door het ecosysteem SICK AppSpace uniek voor de bovengenoemde taken ontwikkeld. Een meer dan elegante en efficiënte manier om in te spelen op de nieuwe eisen van deze bijzondere tijden. SICK bewijst dus opnieuw het enorme belang van intelligent gebruikte sensortechnologie, vooral in de civiele en gezondheidssector. Mensen beschermen door middel van technologie – dat is wat hier telt.
De sensoroplossingen registreren geen persoonlijke gegevens, wat betekent dat de ondernemingen niet alleen zorgen voor hygiënische voorschriften, maar ook voor voorschriften op het gebied van gegevensbescherming. Dit betekent dat exploitanten van openbare voorzieningen, in toerisme, gastronomie, handel en in diverse industrieën profiteren van een eenvoudige oplossing om gemakkelijk een ruimte maximaal te benutten en de minimale afstand tussen mensen in het oog te houden.
De personenmeter PeopleCounter maakt betrouwbaar onderscheid tussen objecten en mensen. Dit werkt ook heel goed op afstand. Met behulp van de app identificeert de sensor personen aan de hand van hun contouren. Op deze manier worden alleen de silhouetten van personen geteld en worden andere objecten verborgen – maar in geen geval worden persoonlijke gegevens geregistreerd.
Technisch gezien is dit alles zeer geavanceerd: op basis van de hardware van de 3D-LiDAR Sensor MRS1000 genereert de applicatie meetgegevens in de vorm van een puntenwolk. De vier lagen van de sensor bepalen duidelijk de bewegingsrichting van een persoon en bewaken zo de huidige drukte van een bepaalde zone. Om het maximale aantal personen in beeld te houden, worden de verzamelde gegevens uitgevoerd via telegrammen en digitale outputs. Het toepassingsgebied strekt zich uit van kleine toegangszones tot grote locaties met een hoog aantal bezoekers. De combinatie van meerdere sensoren maakt het mogelijk om nog grotere gebieden met verschillende in- en uitgangen te bestrijken, zoals winkelcentra, luchthavens of beurzen.
Rood-witte afstandsbanden die op de grond worden geplakt zijn op veel plaatsen een uiting van voorlopige vindingrijkheid. Met DistanceGuard neemt SICK afscheid van dit soort tijdelijke oplossingen, maar niet van zijn eigen veelgeprezen inventieve talent. De oplossing van SICK biedt het voordeel dat het systeem natuurlijk nog steeds functioneert, zelfs als de afstandsregels veranderen. De SensorApp DistanceGuard in combinatie met een 2D-LiDAR-sensor bepaalt op betrouwbare wijze de afstand tussen twee personen. Dit kan zeer nuttig zijn bij vergaderingen, in wachtrijen of andere dynamische bijeenkomsten van mensen.
Afhankelijk van hoe groot de afstand moet of kan zijn wanneer men samen wacht, worden mensen gewaarschuwd voor niet-naleving. Zodra de minimale afstand van twee personen onder de geconfigureerde minimale afstand valt, wordt een signaal gegenereerd. Door het aansluiten van een digitale schakeloutput kan de klant kiezen tussen bijvoorbeeld een licht, een geluid of een visueel signaal. DistanceGuard registreert ook het aantal personen in het geselecteerde detectiebereik en kan waarschuwen als een bepaald maximum aantal wordt overschreden. Op deze manier kunnen grote massa’s mensen worden vermeden en kunnen beperkingen van vierkante meters beter worden gegarandeerd.
PeopleCounter en DistanceGuard zijn uitstekende voorbeelden van de mogelijkheden van SICK AppSpace. Hierdoor kunnen programmeerbare sensoren met behulp van SensorApps snel worden geconfigureerd voor nieuwe taken. De beschreven nieuwe toepassingen van de LiDAR sensoren MRS1000P en TiM8xxP werden ook ontwikkeld via SICK AppSpace en kunnen geconfigureerd worden voor verschillende omgevingen via de voltooide app. Hier is het gebruik van individueel en eenvoudig te configureren 2D- en 3D-puntenwolken zeer praktisch.
Veel andere SensorApps zijn al beschikbaar om te downloaden via de SICK AppPool. Voor specifieke toepassingen kunnen SensorApps ook door de klant zelfstandig of ondersteund door een developer-community samen met de experts van SICK worden ontwikkeld. En zoals u hier kunt zien – alles wat we hier over de veelzijdigheid van de toepassingen hebben gemeld, gaat natuurlijk ook de andere kant op. Want wat wij hier voor mensen mogelijk maken, geldt ook voor uw productieprocessen – we maken ze efficiënter en concurrerender dankzij oplossingen die gebruik maken van industriële gegevensverwerking, van de puntenwolk tot aan het beeldbestand.
Bron: SICK
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.