Door: Redactie - 17 juni 2020 |
Een goed uitgevoerde risicobeoordeling vormt de basis voor een veilige machine, wat weer de basis is voor een veilige werkomgeving. Op dit moment is de uitvoering van een risico-beoordeling niet altijd gemakkelijk op locatie te organiseren. Hoe garandeert een bedrijf de veiligheid van de medewerkers op de werkvloer? Pilz biedt hiervoor sinds kort een risicobeoordeling op afstand aan.
Machine-operators, technici en schoonmaakploegen zijn nog elke dag aan het werk met en rondom mogelijk gevaarlijke machines en productielijnen. Al deze machines hebben mogelijke gevaren en daarmee gepaarde risico’s (groot of klein). Bij een goed uitgevoerde risicobeoordeling wordt duidelijk welke maatregelen getroffen moeten worden om de gevaren en risico’s voldoende te reduceren.
Waar consultants voorheen altijd op locatie de beoordeling uitvoerden, kan dat nu ook op afstand, zonder fysiek aanwezig te zijn. Na een intake met ondersteunend beeldmateriaal en overige achtergrondinformatie kan een gedegen inschatting gemaakt worden van de praktijksituatie en de benodigde resources. Door middel van interviews, analyses en het volgen van checklist kan de gevarenidentificatie en risico-inschatting volgens de vooraf besproken scope worden ingezet. Dit resulteert uiteindelijk in een rapportage; de risicobeoordeling.
Elke fabrikant van machines en installaties is volgens de Machinerichtlijn wettelijk verplicht een risicobeoordeling uit te voeren. Daarnaast heeft de werkgever, volgens de Arbeidsmiddelenrichtlijn, de zorgplicht naar haar medewerkers en daarmee de verantwoording dat voor de aanwezige machines een risicobeoordeling is uitgevoerd. Dit geldt ook bij het aanbrengen van wijzigingen aan een machine of bijvoorbeeld bij het samenstellen of wijzigen van een productielijn.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.