Nieuwe elektrische veiligheidsklep van Lutz-Jesco maakt de installatie veiliger

Lutz-Jesco

Chloorgas speelt een sleutelrol bij de desinfectie van drink- en industriewater. Maar het hanteren van de chemische stof kan aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen – van oogirritatie tot fataal longoedeem. Om de arbeidsveiligheid tijdens het gebruik verder te verbeteren, heeft Lutz-Jesco de VakuStop ontwikkeld – een vacuümcontroller voor doseersystemen die met een noodstopfunctie ongecontroleerde lekkage van chloorgas direct uit de chloorgasfles voorkomt. De innovatie is van 11 t/m 14 maart 2025 te zien op de watertechnologiebeurs Aquatech 2025 in Amsterdam (Hal 1, Stand 01.244). Lutz-Jesco presenteert ook doseerpompen uit de Memdos Smart-serie voor het doseren van agressieve chemicaliën, evenals elektrolysesystemen uit de Easychlorgen- en Minichlorgen-serie, die op betrouwbare wijze het desinfectiemiddel natriumhypochloriet produceren uit in de handel verkrijgbaar zout.

Nieuwe VakuStop van Lutz-Jesco

De nieuwe VakuStop is gebaseerd op de vacuümregelaar C2213/14, die Lutz-Jesco heeft uitgebreid met een automatisch veiligheidsventiel. Het systeem is ontworpen als een compact apparaat dat in slechts een paar eenvoudige stappen op de klep van een chloorgascontainer kan worden gemonteerd. Het kan ook worden aangesloten op een gasdetector of op de Safety Blow-Off Valve Plus. Bij normaal gebruik maakt de vacuümregelaar een gecontroleerde dosering van maximaal 10 kg chloorgas (CI2) per uur in het leidingsysteem mogelijk, zolang er voldoende vacuüm in de doseerleiding is. Als het vacuüm wegvalt, bijvoorbeeld door een lek, wordt de chloortoevoer automatisch onderbroken. Als er chloorgas ontsnapt door een defect in het doseersysteem, sluit de elektrische veiligheidsklep van de VakuStop onmiddellijk, waardoor verdere lekkage van het gas wordt voorkomen.

Deze noodstopfunctie treedt ook in werking in het geval van een chlooralarm, een kabelbreuk, overdrukdetectie of activering van de drukknop. In deze gevallen steekt een vergrendelingshendel duidelijk uit de behuizing als indicator van de onderbreking en signaleert de onderbreking. Pas wanneer een medewerker de hendel handmatig bedient nadat de oorzaak van de storing is verholpen, gaat de klep weer open. “Chloorgas kan een aanzienlijke bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid, van irritatie van de ogen en huid tot levensbedreigend longoedeem. Met de nieuwe VakuStop helpen we de risico’s van chloorgas verder te minimaliseren en de arbeidsveiligheid in de industrie verder te verbeteren”, zegt Heinz Lutz, Managing Director van Lutz Holding GmbH.

Om de veiligheid van grotere chloorgasinstallaties te verhogen, biedt Lutz-Jesco de nieuwe VakuStop aan in combinatie met een compleet veiligheidssysteem, waarvan de kern een besturingseenheid is die wordt aangesloten op een gasdetector en maximaal twaalf VakuStops. In het geval van een chlooralarm kan de besturingseenheid alle twaalf veiligheidskleppen tegelijkertijd sluiten – zelfs in het geval van een stroomstoring. De besturingseenheid is optioneel verkrijgbaar met een geïntegreerde ononderbroken stroomvoorziening (UPS). Het zorgt voor veiligheid bij vollast door twaalf veiligheidskleppen.

Memdos Smart membraandoseerpomp voor pulsatiearme dosering van chemicaliën ten behoeve van waterbehandeling

Lutz-Jesco presenteert op Aquatech 2025 ook membraandoseerpompen uit de Memdos Smart-serie. In de waterbehandeling maken ze een pulsatiearme dosering ten behoeve van chemicaliën mogelijk. De kern is een aandrijving met een stappenmotor die wordt bestuurd door een microprocessor, die asynchroon draaien mogelijk maakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de motor tijdens de inlaat op een hoger toerental te laten draaien. Hierdoor ontstaat er een sterkere onderdruk die de vloeistof sneller aantrekt. Zo wordt de vacuümfase, die bij standaardmotoren een dode tijd is, tot een minimum beperkt.

Na het afzuigen kan de stappenmotor dan op een lagere snelheid werken om de vloeistof op een gecontroleerde en uniforme manier te verdrijven zonder een abrupte drukverhoging. “Dankzij de stappenmotor kan een bijna constant debiet worden bereikt, wat een gelijkmatige, pulsatiearme dosering van chemicaliën mogelijk maakt – zonder drukpieken en met een minimale dode tijd”, zegt Steffen Roth, hoofd ontwikkeling bij Lutz-Jesco GmbH. “Wij zijn ervan overtuigd dat membraandoseerpompen met stappenmotor in de toekomst de markt zullen domineren als het gaat om zeer nauwkeurige en reproduceerbare industriële doseertaken.”

De Memdos Smart is verkrijgbaar in acht capaciteiten tussen de 2 en 180 liter per uur. Het wordt bediend via een intuïtief 3,5-inch groot touchscreen. Integratie in grote besturingssysteem is ook mogelijk. “In het Industrie 4.0-tijdperk maakt dit een naadloze integratie van de doseerpomp in industriële automatiseringssystemen mogelijk.”

Elektrolyse-installaties produceren ter plaatse ontsmettingsmiddelen uit in de handel verkrijgbaar zout

Lutz-Jesco presenteert op Aquatech: de elektrolyse-installaties Easychlorgen en Minichlorgen. Ze produceren het ontsmettingsmiddel natriumhypochloriet uit in de handel verkrijgbaar zout direct op de plaats van gebruik. “Het gebruik van zout als uitgangsmateriaal is veel minder gevaarlijk dan het hanteren van geconcentreerde natriumhypochlorietoplossing, calciumhypochloriet of chloorgas”, zegt Thomas Beutel, expert voor zwembadtechniek en de bouw van doseerinstallaties bij Lutz-Jesco GmbH. “Het personeel vermindert zo de omgang met gevaarlijke stoffen aanzienlijk en verhoogt zo de arbeidsveiligheid en voorkomt ongevallen.” De Easychlorgen is verkrijgbaar met chloorcapaciteiten van 250, 500, 1000 en 2000 g/h, de Minichlorgen met capaciteiten van 30, 60 en 90 g/h.

Meer informatie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie