Kuka-robots sorteren 3.000 bloedmonsters per dag

Kuka-robots

Kuka-robots sorteren 3.000 bloedmonsters in verband met het Coronavirus

Aalborg University Hospital is het grootste ziekenhuis in de Deense regio Noord-Jutland en heeft onlangs 2 Kuka-robots aangeschaft.

Dagelijks komen er circa 3.000 bloedmonsters in het laboratorium van dit ziekenhuis aan. Ze worden getest en gesorteerd – een tijdrovend en eentonig proces dat vroeger handmatig werd uitgevoerd. Onlangs werden twee Kuka-robots geïnstalleerd om het laboratoriumpersoneel te ontlasten.

Voorheen opende het laboratoriumpersoneel de inkomende transportdozen, nam het de bloedmonsters en sorteerde ze voor verdere klinische analyse.

Nu heeft het ziekenhuis het productieproces geautomatiseerd. Een op robots gebaseerd systeem en intelligente transportboxen garanderen de kwaliteit van de monsters – en laten zien hoe workflows in ziekenhuizen kunnen worden vereenvoudigd door middel van productie-automatisering.

“We wilden dit proces automatiseren om onze medewerkers te ontlasten”, legt Annebirthe Bo Hansen, afdelingshoofd van het Academisch Ziekenhuis Aalborg, uit. “We zochten ook naar een manier om de kwaliteit van de bloedmonsters en hun temperatuur beter te controleren.”

Hierdoor heeft het gekwalificeerde personeel meer tijd over voor de patiënten – wat vooral in tijden van een tekort aan gekwalificeerd personeel of in tijden van intensieve stress voor de ziekenhuizen een voordeel kan zijn.

Twee lokale bedrijven in opdracht van automatisering

Om het sorteren van de bloedmonsters te automatiseren, werden twee lokale bedrijven gecontracteerd: LT Automation A/S ontwierp en implementeerde de robotoplossing. In de sorteerinstallatie zijn twee Kuka-robots uit de KR Agilus-serie geïnstalleerd.

Een transportband leidt de transportkisten naar de robots, die afgeschermd zijn met plexiglas wanden. Softwareontwikkelaar Intelligent Systems A/S heeft de software ontwikkeld om de temperatuur van de bloedmonsters tijdens het transport te bewaken.

Twee Kuka-robots uit de KR Agilus-serie, een type KR 3 en een type KR 10, werken in het geautomatiseerde sorteersysteem.

“Er waren verschillende redenen om voor Kuka-robots te kiezen”, legt Lasse Thomsen, CEO van LT Automation, uit: “Enerzijds voldoen de robots aan de nodige technische eisen. Aan de andere kant hebben ze met hun witte buitenkant het uiterlijk dat men zou verwachten in een steriele omgeving”. De robots worden bestuurd door het mxAutomation-besturingssysteem.

RFID-scanner bewaakt bloedmonsters, stuurt gegevens naar Kuka-robots

Het bijzondere aan de intelligente transportbox is de geïntegreerde RFID-datalogger, waarmee niet alleen de transportroute van de individuele box kan worden gevolgd.

De logger slaat ook op welke temperatuur op welk moment in de doos zat. Een belangrijke en doorslaggevende factor, zoals Annebirthe Bo Hansen uitlegt: “Om de kwaliteit van de bloedmonsters te waarborgen, moet de temperatuur een constante 21°C +/- 1°C zijn”.

In het laboratorium laadt een medewerker de intelligente transportboxen op de aanvoerband van het geautomatiseerde systeem. Tegelijkertijd leest een in de ruimte gemonteerde RFID de datalogger.

“Zodra de scanner vaststelt dat de temperatuur van een doos op enig moment tijdens de reis is afgeweken van de voorgeschreven temperatuur, stuurt hij automatisch informatie naar de Kuka-robots”, legt Lasse Thomsen uit. “De robot haalt de doos in kwestie van de aanvoerband en zorgt er voor dat deze doos op de werkplek van een laboratoriummedewerker terechtkomt”, vervolgt Thomsen.

De laboratoriummedewerker bepaalt dan of de bloedmonsters in de doos nog bruikbaar zijn. Als de datalogger geen onjuiste temperaturen laat zien, opent de eerste robot de intelligente transportbox, haalt de bloedmonsters er uit en legt ze neer om te sorteren.

Vervolgens gaat het deksel terug op de intelligente transportbox en word de box terug gezet op de band. Ondertussen sorteert de tweede Kuka-robot de uitgepakte glazen buizen volgens de kleur van de deksels. De voorgesorteerde monsters worden uit het systeem gehaalt zodat de laboratoriummedewerker het bloedonderzoek kan uitvoeren.

Gemiddeld doet het systeem 1,5 minuut over één intelligente transportbox, wat betekent dat het tot veertig boxen per uur kan verwerken. “Met het nieuwe systeem is het Academisch Ziekenhuis Aalborg een pionier op weg naar het ziekenhuis 4.0”, zegt Lasse Thomsen, CEO van LT Automation. “Automatisering kan workflows vereenvoudigen en kwaliteit garanderen, vooral in tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten”, zegt Thomsen.

Daarom gelooft hij dat de robotoplossing met Kuka-robots een groot potentieel heeft: het is interessant op deze of een vergelijkbare manier voor alle ziekenhuizen met een laboratorium voor klinische biochemie.

Meer informatie

Lees ook:
Medische Robots
3.500 Fanuc robots naar BMW

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.