Klimaat, energie en stikstof uitgelegd voor iedereen

Klimaat, energie en stikstof

Klimaat, energie en stikstof. Beslissingen over dergelijke actuele en urgente thema’s worden vaak genomen op basis van onjuiste of onvolledige informatie en ook alledaagse gesprekken hierover zijn lang niet altijd feitelijk juist. Het nieuwste boek ‘Wetenschap is geen mening: Klimaat, energie en stikstof uitgelegd voor iedereen’ van bestsellerauteur Roel Grit brengt hier verandering in.

Op begrijpelijke wijze beschrijft hij de natuurwetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering, de energietransitie en de stikstofcrisis. Grit maakt nuchtere feiten begrijpelijk voor het grote publiek én voor politici en bestuurders die beslissingen moeten nemen met verstrekkende gevolgen.

Problemen van wereldniveau aanpakken… op basis van onjuiste kennis

Een talkshow op tv was de aanleiding voor het boek. Tijdens deze talkshow bleek dat een Tweede Kamerlid dacht dat de stikstofcrisis hetzelfde was als de klimaatcrisis. Grit: “Verbijsterd realiseerde ik me dat veel beslissers over deze grote vraagstukken besluiten nemen zonder de natuurwetenschappelijke achtergrond te kennen.”

De stikstofcrisis is toch hetzelfde als de klimaatcrisis?

“Onze stikstofcrisis is een luxeprobleem. Onze energiecrisis is een wereldprobleem. En de klimaatcrisis dreigt een ramp te worden voor de leefbaarheid van onze planeet. Waar het bij al deze crisissen precies om gaat en wat zij concreet voor ons betekenen, kun je pas echt goed begrijpen als je een beetje kennis hebt van de onderliggende natuurkunde, scheikunde en biologie. En daarvoor hoef je echt geen vakspecialist te zijn!” aldus Grit.

Na een korte uitleg over moleculen, energie en elektriciteit neemt Grit zijn lezers mee in de wereld van fossiele energie, wind- en zonne-energie, bio-energie, kernenergie, de energie in onze voeding, de waterstofeconomie en de oorzaken van de stikstofproblematiek. Steeds zo beschreven dat ook de lezer zonder inhoudelijke voorkennis het kan volgen, onthouden én júist doorvertellen.

Astronaut André Kuipers: ‘Verplichte kost voor iedereen’

Het boek ‘Wetenschap is geen mening: Klimaat, energie en stikstof uitgelegd voor iedereen’ kan rekenen op aanbevelingen van niet de minsten, zoals astronaut André Kuipers, Nobelprijswinnaar Ben Feringa en tv-persoonlijkheid en professor Bas Haring. ‘Ik hoop dat dit boek velen bereikt’, schrijft Ben Feringa. André Kuipers vindt het boek verplichte kost voor iedereen en Bas Haring sluit zich hierbij aan, want: “Voordat je ergens iets van kunt vinden, moet je weten hoe het zit.” En een meelezer van het eerste uur oordeelt: “Leuk om te lezen! Ik heb nooit scheikunde gehad, maar dit begrijp ik. Door dit boek lees ik de krant nu heel anders.”

Grit: “Vanwege de urgentie van het onderwerp en vanwege mijn gezondheid heb ik keihard gewerkt aan het boek, zelfs in het ziekenhuis schreef ik nog een hoofdstuk. Ik ben daarom extra blij met de aanbevelingen.”

Over de auteur: Roel Grit

Roel Grit (1954) studeerde fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte jarenlang als docent in het hoger onderwijs. Daarnaast schreef hij talrijke studieboeken over verschillende onderwerpen, waaronder 15 boeken over management. Van zijn bestseller Projectmanagement zijn in de loop der jaren zo’n half miljoen exemplaren verkocht.

Noordhoff, lesmateriaal én meer

Noordhoff, bij het grote publiek veelal bekend vanwege de Bosatlas, is een uitgever voor leergierig Nederland. Niet alleen voor in de schoolbanken, maar ook voor professionele carrières en maatschappelijk geïnteresseerden. De boeken die verschijnen onder Noordhoff Business, zoals Wetenschap is geen mening, zijn bedoeld voor het grote publiek en voor professionals die zich willen verbreden en verdiepen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.