DDA: “Onjuiste cijfers watergebruik datacenters zaaien onnodig paniek”

Datacenters Aggreko

De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames volgens brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Volgens hen geven cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het waterleidingbedrijf PWN een heel ander beeld. Daarnaast zou het in Nederland reeds wettelijk geregeld zijn dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat.

De onjuiste berichtgeving heeft volgens DDA een ernstige, negatieve impact op het imago van de datacenter branche in de samenleving. Er wordt een verontrustende situatie geschetst die datacenters recht tegenover de burger zet, terwijl datacenters juist onmisbaar zouden zijn tijdens de coronacrisis en ook om te herstellen na de crisis.

Er wordt verwezen naar recente cijfers van het CBS en PWN, het bedrijf dat drinkwater levert aan de provincie Noord-Holland. Hieruit zou blijken dat de circulerende gegevens niet overeenkomen met de werkelijkheid. Ook Microsoft, een van de grote hyperscale datacenters in de provincie, reageert op de berichtgeving met een verklaring dat hun datacenters in Nederland voornamelijk worden gekoeld door directe buitenlucht.

Het daadwerkelijke watergebruik van datacenters

Het CBS heeft kort geleden cijfers gepubliceerd over het watergebruik van bedrijven en particulieren in Nederland. Uit deze CBS cijfers is gebleken dat alle datacenters in Nederland tezamen 0,088% van het totale leidingwater gebruiken 1 . Dit totale verbruik van alle datacenters komt neer op 1 miljoen kubieke meter op jaarbasis (lees hier de volledige berekening door DDA 2 ).Dit is minder dan een kwart van de 4,6 miljoen kuub die wordt genoemd in de circulerende berichtgeving. Een significant verschil, gezien het feit dat het watergebruik in het artikel wordt toegerekend aan slechts twee datacenters in Middenmeer, te weten Google en Microsoft.

Ook Microsoft reageerde op de berichtgeving via een verklaring aan NOS 3 . Microsoft stelt dat hun datacenters in Nederland grotendeels worden gekoeld door buitenlucht. Een woordvoerder zegt hierover het volgende: “Ongeveer 95% van het jaar, afhankelijk van de temperatuur ter plaatse. De rest van het jaar wordt verdampt water gebruikt om het datacenter te koelen. De omstandigheden van deze bedrijfsvoering zijn goed afgestemd op het Nederlandse klimaat, waardoor ons waterverbruik op jaarbasis tot een minimum beperkt blijft.”

PWN benadrukt: mensen komen niet zonder drinkwater te zitten

Het drinkwaterbedrijf in Noord-Holland erkent in een eigen statement vrijdag de toename van de vraag, maar ziet geen reden voor verontrusting. Inwoners van Noord-Holland hoeven zich geen zorgen te maken over een gebrek aan drinkwater, volgens PWN Directeur Ria Doedels: “De inwoners van Noord-Holland kunnen er altijd op rekenen dat er betrouwbaar drinkwater uit de kraan stroomt. Ook tijdens een hittegolf. Op dit moment leveren we 0,6% van onze totale levering als koelwater (onder andere aan datacenters).”

PWN schrijft in het statement dat het wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voorrang heeft op industriewater. “Samen met onze klanten en zakelijke grootverbruikers in de waterketen onderzoeken we de alternatieven voor industriewater. Dat de vraag naar water toeneemt weten we. Het aantal inwoners en de economische activiteiten nemen toe. Daar bereiden we ons dus op voor. Ons uitgangspunt is dat we in de toekomst geen water van drinkwaterkwaliteit leveren als dat voor het gebruik niet noodzakelijk is.” Aldus de PWN directeur.

Datacenters randvoorwaarde voor digitalisering

DDA benadrukt dat datacenters essentieel zijn voor de Nederlandse economie tijdens en na de coronacrisis. Volgens het World Economic Forum behoort Nederland tot de top van landen die het snelst herstellen van de crisis, door een goed ontwikkelde digitale infrastructuur waar datacenters deel van uitmaken. Het is volgens DDA in het belang van de samenleving dat de onjuiste berichtgeving wordt gerectificeerd.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.