Inzicht, betere forecast en 40% voorraadreductie door Limis

Voorraadreductie Limis voorraden

Grip op productieplanning door Limis | Draad zit verwerkt in heel veel producten. Zichtbaar en voor de hand liggend zijn bijvoorbeeld winkelwagentjes en afrasteringen langs sportvelden. Onzichtbaar is bijvoorbeeld draad in gewapend beton. Ook een verfroller wordt van draad gemaakt en wist u dat er draad is verwerkt in de hoeken van een plastic vouwkrat?

De Noord Nederlandse Draad Industrie in Dokkum is producent van wapeningsstaal, industriedraad en draadnagels. Beton en industrie zijn respectievelijk 46% en 51% van de totale productie van NNDI, draadnagels is slechts een klein onderdeel.

De jaarproductie van NNDI is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarmee ook het aantal machines en medewerkers. Het orderverloop is dynamisch. Welke stappen heeft Noord Nederlandse Draad Industrie genomen om de grip te krijgen op de productieplanning?

Aan het woord is de heer Jan Willem Drenten, planner bij NNDI.

Productieproces Limis

‘Ons product, draad, wordt in vele maten en vormen gebruikt. Onze productie bestaat dan ook uit draad van minder dan een mm dik tot maximaal 17 mm. Wij kopen walsdraad in (onze grondstof, ofwel halffabricaat), dat ontdoen we van de buitenlaag, we schuren het en maken verschillende diktes en formaten m.b.v. een treksteen. De draad die we krijgen aangeleverd heeft een tolerantie van 0,2 mm. Ons eindproduct heeft een tolerantie van slechts 0,05 mm.

De situatie voor Limis Planner

Onze planning is misschien niet zo heel complex maar wel heel dynamisch. We hebben zo’n 1000 orders per maand. Van kleine orders van 3 ton tot orders van zo’n 250 ton. Dat zijn de Made To Stock orders die we voor onze eigen voorraad maken.

Vroeger gebruikten we Excel en daarna zijn we overgegaan naar Microsign AMF. Dat is nog steeds ons ERP systeem. De agenda functie gebruikten we als orderoverzicht. Maar wanneer ik er een order tussen schoof dan moest ik alle andere orders handmatig opschuiven. Heel bewerkelijk en het rekent ook niet mee. We misten het inzicht in wat zo’n order die er tussenkomt voor gevolgen heeft voor onze planning in de komende weken. Wij plannen drie weken vooruit.

Plannen

De productie orders komen in Limis eerst in de grofplanning. Wanneer ik ze in productie neem komen ze in de detailplanning. Vervolgens kan ik daarmee schedulen en ranken. Alle mogelijkheden die erbij horen kan ik gebruiken en daar ben ik heel blij mee. Limis bepaalt de volgorde en dat wordt teruggestuurd naar het ERP systeem. Voor ons is Limis Planner de rekenmachine voor de planning.

Limis Scheduler

Wij gebruiken de scheduler van Limis Planner met een set basisregels. Zo worden de orders over alle machines ingedeeld. Op basis van tonnage wordt daar een productietijd aan gekoppeld. Die tijden komen uit het ERP systeem.

Wijze van plannen

Omdat we meer machines dan manbezetting hebben maar met de mensen wel makkelijk kunnen schuiven plannen we over het algemeen op machinecapaciteit. Het soort orders en de vulling van de machine bepaalt hoe we deadlines kunnen halen. Dus ik kijk eigenlijk drie weken vooruit en schuif dan met mensen of zorg dat ik bijvoorbeeld een extra machine in drie ploegen krijg.

We zorgen ervoor dat alle mensen op meerdere machines inzetbaar zijn (Jobrotatie). We houden ook rekening met steltijden. Moeten we bijvoorbeeld omstellen van 6 mm naar 5,9 mm en het komt uit dezelfde grondstof dan zetten we die zo veel mogelijk bij elkaar zodat de medewerkers minder onderdelen bij het omstellen hoeven te vervangen.

Clusteren van orders doen we nu nog handmatig. Het kan in Limis wel geautomatiseerd maar zoals we het nu doen is het voldoende. Limis maakt wel direct inzichtelijk of de order past en wat de gevolgen zijn voor de rest van de planning, dat maakt het heel makkelijk om met orders te schuiven. Het heeft onze flexibiliteit nog verder vergroot. Dat is heel mooi en daar maken we ook veelvuldig gebruik van.

Aansturing werkvloer

De productie orders die door Limis gepland worden komen weer terug in het ERP systeem. Limis neemt alle orders voor een ingestelde periode mee in de scheduling. Alle orders die buiten deze periode vallen neemt hij nog niet mee. Deze periode is vrij in te stellen.
Op de schermen in de productie krijgen de medewerkers de orders te zien voor de komende 3 dagen. Aan de getoonde orders kunnen ze beginnen. Het scherm toont de volgende informatie:

  • Gegevens van de productie order inclusief de voortgang;
  • Gegevens over de grondstof;
  • Opmaak van het eindproduct. Hier worden tevens de productie gegevens ingevuld die relevant zijn voor deze order.

Als alle gegevens zijn ingevuld word het product gereed gemeld. Dit is in de meeste gevallen een deel van de complete productie order. Iedere keer als er dus een product gereed wordt gemeld is er eer percentage van de order klaar. Limis krijgt elk kwartier een update de orderstand en berekend daarmee de voortgang van de orders. Voor ons productie en dat is snel genoeg voor ons.

Plannen op ‘just-in-time’

Wanneer een klant op donderdag de order binnen wil hebben dan zorgen wij ervoor dat uiterlijk de dinsdag ervoor deze order bij ons gereed is zodat op woensdag de documenten kunnen worden gemaakt en de order op transport gaat. Ik wil het hier zo kort mogelijk op de vloer hebben staan en wil natuurlijk altijd op tijd leveren. Maar liever te vroeg dan te laat.

Voorraadreductie door Limis Planner

We hebben sinds de introductie van Limis onze voorraad met 40% kunnen verminderen omdat we veel verder vooruit kunnen kijken in onze planning. Daardoor weten we beter wat ons te wachten staat. Hierdoor kunnen we efficiënter plannen en de ruimte en de machines beter benutten.
We werken zo veel mogelijk met een minimale serie grootte. Dat doen we door productie orders met een vergelijkbare specificatie bij elkaar te plaatsen in de planning. Zo kunnen we dan ook kleine orders efficiënt produceren.

Bijwerken planning zeer snel

Iedere 5 minuten wordt de planning in Limis bijgewerkt. De Forecast in Limis wordt teruggesluisd naar het ERP systeem. Onze verkopers kijken daarin om een realistische, als dan nog voorlopige leverdatum af te geven.

Voorheen, met Excel, kon ik een tot maximaal twee weken vooruit maar dan moest er niet te veel veranderen. Voorbeelden zijn, het niet op tijd binnen krijgen van de juiste grondstof of een vraag van de verkoop afdeling ‘We hebben nog even een spoedje tussendoor, lukt dat?’. En dan ging ik weer aan het rekenen. Dat was soms echt een nachtmerrie.
Wanneer nu iets verandert dan weet ik binnen 5 minuten een antwoord. Dat is wel een hele verbetering.

Inzicht

Wat vooral heel erg mooi is, is het inzicht dat je kan zien dat je bijvoorbeeld twee weken eerder al gas moet gaan geven om de orders over drie weken klaar te kunnen krijgen. Want ik heb nu wel orders staan die ik in principe te vroeg ga leveren maar met de capaciteit van de machine weet ik gewoon dat als ik dat niet doe ik over vier weken in de knel kom en nog maar 1 dag speling heb. Dan moet ik deze machine dus wel in drie ploegen laten draaien. Dat inzicht hadden we voorheen niet.

Forecast

Vooral de forecast is een hele grote winst voor ons. Dat is meteen ook waar we tegen aan liepen met de planning en aansturing dat we eigenlijk te weinig grip hadden op het toekomstbeeld qua planning. Inzicht over hoe vol we zitten en wat we nog allemaal aankunnen.

Het was natuurlijk altijd een vraag vanuit verkoop wat kunnen we en dan was het antwoord nog wel eens ‘Geen idee’. Nu zie ik precies de stand van zaken en kan aangeven dat er nog wel wat orders bij mogen omdat de planning over twee weken leeg begint te lopen.

Twee of drie ploegen

Onze ploegen draaien 5 dagen in de week 24 uur, zondag 22h – vrijdag 22h. Twee weken van tevoren geef ik aan mijn personeelsplanner door welke ploegen ik in welke week nodig heb.

Inzicht kritieke orders

Van de lopende orders is op dit moment 7% kritiek. Hier zitten ook een paar proeforders bij dus dat brandt niet. Het liefst heb ik natuurlijk geen kritieke orders maar in de regel merk ik dat we slechts enkele kritieke orders hebben waarbij we soms de klant moeten informeren en anders alleen maar de vinger aan de pols moeten houden.

Waardoor worden die orders kritiek?

Dat ligt bijvoorbeeld aan grondstofproblemen. Wanneer je de grondstof niet hebt gaat een order uit de pas lopen. Voorheen was dat inzicht heel erg moeilijk maar nu kan ik dat in Limis Planner meteen zien.
Verder hebben we nu een paar zieken waardoor ik wat heb moeten schuiven in de capaciteit. Het is overmacht maar het is wel inzichtelijk en we kunnen precies zien waar het aan ligt.

Keuzetraject

Onze ERP leverancier wilde in eerste instantie zelf een planningsmodule ontwikkelen. Maar het is zo specifiek dat ze op gegeven moment op zoek gingen naar een extern planningspakket. En zo zijn we bij Limis uitgekomen. Een ander bedrijf in Dokkum werkt ook met Limis en zij waren heel enthousiast. We hebben een referentiebezoek afgelegd en daarna is Peter Brusse van Limis bij ons geweest om uitleg te geven over de mogelijkheden van het pakket. Toen waren we eigenlijk al om. Als Limis kon waarmaken wat ze zeiden dan zouden we heel blij worden. En dat zijn we nog steeds.

Een implementatie heeft veel voeten in de aarde, ook omdat je met drie partijen om tafel zit en dat zorgt ervoor dat het soms wat langer duurt. Maar het is nog steeds wat wij ervan verwacht hadden. We zouden het dan ook aan anderen aanraden!’’

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.