Installeren en vergeten – Ontdek inline Brix-meting als technologie

Brix-meting refractometrie

Het lijkt onwerkelijk, maar het bestaat: inline analyzers of meetapparatuur die jarenlang blijven werken zonder onderhoud. Het kan met inline concentratiemeters op basis van refractometrie. En wie refractometrie zegt, zegt Brix, de standaardeenheid waarin de suikerconcentratie in vloeistoffen wordt uitgedrukt.

De oorzaak van de goede kwaliteit

De oorzaken van het succes zijn duidelijk. Degelijke materialen, hoog-kwalitatieve onderdelen, een goede engineering en geen bewegende onderdelen liggen aan de basis. Wat minstens even belangrijk is, is dat Vaisala K-Patents zich van in het begin uitsluitend gespecialiseerd heeft in inline refractometrie.

Het resultaat is een hoogstaand betrouwbare analyzer die jarenlang correct en met hoge nauwkeurigheid Brixwaarden meet. Zo goed dat je vergeet dat er een meettoestel geïnstalleerd is.

Refractometrie

Een kijkje binnenin

De Brixmeters zijn intern verrassend eenvoudig. Het hart van elke refractometer is het prisma dat zorgt voor de lichtbreking. Uiteraard heb je een lichtbron nodig en een detector, in dit geval een CCD-camera. Alle optische componenten (prisma, lichtbron, camera), maar ook de temperatuursensor zitten samen in de CORE-optics. Een vaste behuizing, geïsoleerd van externe invloeden zoals schokken en trillingen, zorgt voor een opmerkelijk stabiel signaal. Het geheel is gescheiden van de elektronica door een thermische isolatie. De hele behuizing is nog eens extra voorzien van koelvinnen die de Vaisala K-Patents Brixmeters hun typisch uiterlijk geven.

Refractometrie

Zijn er alternatieven?

Er zijn verschillende technologieën die allemaal op één of andere manier gecorreleerd kunnen worden aan Brix of suikerconcentratie. De meest gebruikte meettechnieken zijn NIR, turbiditeit en densiteit. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben met een refractometer is dat ze allemaal inline, in de procesleiding zelf, geïnstalleerd kunnen worden. Verder houdt elke vergelijking op.

Refractometrie is de enige meettechniek die rechtstreeks de concentratie van de opgeloste stof meet (Brix = suikerconcentratie). Alle andere technieken meten een fysische grootheid die weliswaar beïnvloed wordt door de suikerconcentratie, maar daar pas via een omweg naar wordt omgerekend. Bv. je meet de snelheid van (geluids)golven in het medium die omgerekend worden naar densiteit en dan pas gekoppeld aan de Brixwaarde. Reken daarbij dat er door de CORE-optics geen drift optreedt waardoor de fabriekskalibratie behouden blijft. Kort samengevat: nee, er zijn inderdaad geen echte alternatieven voor een inline refractometer als het gaat om Brix- of concentratiemetingen.

Een refractometer heeft nóg een pluspunt. Hij is namelijk ongevoelig voor gasbellen of deeltjes. Dit komt omdat je met refractometrie niet kijkt naar lichtintensiteit of golflengte, maar naar de zgn. kritische hoek van de lichtbreking. Ook dit aspect zorgt trouwens mee voor een lange levensduur van de analyzer omdat de intensiteit van de lichtbron geen enkele rol speelt.

Refractometrie

Waarom is nauwkeurige Brixmeting zo belangrijk?

De voedings- en drankenindustrie is één van de grootste industriële sectoren op wereldschaal. De productie moet voldoen aan tal van nationale en internationale regels en richtlijnen én, niet in het minst, verwachtingen van de consument. Dat moet allemaal gecontroleerd en vooral gegarandeerd worden. Zoniet heeft dat een enorme invloed op de productkwaliteit en een groot risico voor de voedselveiligheid.

Naast kwaliteit en veiligheid is een efficiënte productie, het duurzaam omgaan met grondstoffen en het vermijden van ongeplande shutdowns een belangrijke reden om adequate procesanalyzers zoals Brixmeters in te zetten. De tijd van monstername en labanalyses is al lang voorbij.

Waar worden Brixmeters gebruikt?

Het antwoord op deze vraag is simpel: overal. Voor wat meer duidelijkheid geven we enkele van de meest voorkomende toepassingsgebieden:

  • Desserts
  • Alcoholische dranken
  • Zuivel en babyvoeding
  • Suiker en zoetstoffen
  • Verwerking van groenten en fruit
  • Energie- en sportdranken
  • Vis- en vleesproducten
  • Waters, koffie, thee, sappen en softdrinks
  • Eierproducten
  • Oliën en vetten
  • Additieven en smaakstoffen

Gratis eBook

Elscolab stelt een eBook beschikbaar met nuttige ideeën voor je procesoptimalisatie, waaronder de verbetering van je productkwaliteit en -veiligheid. Je kan het ‘eBook: Inline Brixmeting in voeding- en drankentoepassingen’ hier gratis downloaden.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie