Efficiënt inline testen met profielsensoren

Profielsensoren

Efficiënt inline testen en meten van multidimensionale controletaken met de slimme OXM200 profielsensoren

Inline-kwaliteitscontroles spelen een steeds belangrijkere rol in het productieproces. Ze verminderen de stilstandtijden en de afwijzingspercentages en zorgen zo voor lagere kosten en een hoge klantentrouw. Tot nu toe konden dergelijke oplossingen meestal alleen worden gerealiseerd door middel van complexe projecten en dus hoge kosten. De OXM200 2D multi-tool profielsensoren bieden nu de mogelijkheid om een groot aantal processtappen snel en eenvoudig te controleren.

De gekalibreerde profielsensoren zijn snel geïnstalleerd, direct klaar voor gebruik en kunnen op vele manieren worden aangepast met de geïntegreerde webbrowser, volledig zonder externe software. Dankzij de Power-over-Ethernet (POE) functionaliteit kan de profielsensor met één enkele kabel worden gebruikt.

De compacte en lichte all-in-one apparaten projecteren een laserlijn op het te inspecteren object. Het geprojecteerde licht wordt door het object gereflecteerd en op de geïntegreerde camera in de sensor weergegeven. Zo wordt een tweedimensionaal profiel van het oppervlak van het object gemeten.

Met voorgedefinieerde geïntegreerde meetinstrumenten kunnen de afmetingen van objecten langs de laserlijn (X-Z) worden gemeten en geïnspecteerd. Dit maakt uitgebreide profielanalyses mogelijk voor test- en inspectietaken zoals hoogtecontroles van assemblageonderdelen, botsingscontroles in de assemblage, evenals controle- en positioneringstaken in de robotica zoals de positiecontrole van toevoeronderdelen voor pick-and-place-toepassingen of spleetcontroles in de carrosseriebouw.

Naast het grote aantal meetopties zijn de OXM200 profielsensoren van Baumer bijzonder indrukwekkend door hun uiterst eenvoudige bediening via de geïntegreerde webinterface. Tot zeven meetwaarden kunnen vrij worden geconfigureerd met grafische ondersteuning.

Naast de geïntegreerde meetfuncties bieden de OXM200 profielsensoren de mogelijkheid om meetgereedschappen te koppelen om nog veelzijdigere analyses uit te voeren. Zelfs de inspectie van objecten op een transportband met verschillende posities is dankzij de positietracking geen probleem. Een ander voordeel is de live visualisatie van de meettaken in de webinterface. Instellingen in de profielsensoren kunnen direct worden gecontroleerd, aangepast en geoptimaliseerd.

De grote keuze aan interfaces en protocollen (Profinet, Modbus TCP, UDP, IO-Link, analoge en schakeluitgangen) maakt een snelle en eenvoudige integratie in automatiseringsomgevingen mogelijk. Een directe verbinding met IT- en cloudverbindingen met OPC UA en met beeldverwerkingssystemen met een SDK is ook mogelijk.

Naast de zuivere profielmeetfunctie bieden de OXM200 profielsensoren een eenvoudige toegang tot secundaire gegevens zoals temperatuur of bedrijfsuren. Deze vormen de basis voor procesoptimalisatie en voor het verhogen van de totale effectiviteit van de installatie (OEE).

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie