Innovatieve technologie voor kunststoffenrecycling

kunststoffenrecycling

igus-investering effent de weg voor innovatieve technologie voor kunststoffenrecycling

HydroPRS-pionier Mura Technology begint met de bouw van ’s werelds eerste commercieel geëxploiteerde hydrothermische opwaarderingsinstallatie voor kunststoffenrecycling in het Verenigd Koninkrijk.

Benutten in plaats van verspillen: Hydrothermal Plastic Recycling Solution (HydroPRS); kunststof afval dat anders het milieu zou vervuilen, kan binnen 25 minuten worden hergebruikt als waardevolle grondstof middels chemische recycling.  Om deze revolutionaire technologie wereldwijd te promoten, verhoogt igus nu haar investering in Mura Technology tot ca. 5 miljoen Euro. Een andere belangrijke industriële partner, KBR, ging in januari een samenwerkingsverband aan met Mura.

Het is een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd: ieder jaar komt 8 miljoen ton kunststof terecht in ’s werelds oceanen[1]; veel van het kunststof wordt verbrand en slechts 14% wordt gerecycled. Dit resulteert in een economisch verlies van 80 miljard dollar per jaar. Tegelijkertijd wordt er constant nieuw kunststof geproduceerd uit aardolie, dat wordt geassocieerd met hoge CO2 emissies. Dit is al goed voor 6% van de wereldwijde olieproductie, en de verwachting is dat dit toeneemt tot 20% in 2050.[2]

Met de “Hydrothermal Plastic Recycling Solution” (afgekort: HydroPRS) staat een nieuwe baanbrekende techniek in de coulissen welke een begin van de circulaire economie voor kunststoffen mogelijk zal maken. HydroPRS heeft het potentieel om alle typen kunststof te recyclen en te voorkomen dat kunststof wordt verbrand of gestort en het milieu wordt vervuilt. Het wordt geschat dat elke ton kunststof die wordt verwerkt via geavanceerde recycling 1,5 ton CO2 zou kunnen besparen, vergeleken met verbranden. Voor het converteren van kunststof in waardevolle chemicaliën en olie, gebruikt HydroPRS de katalytische hydrothermische reactortechnologie (Cat-HTR) ontwikkeld door Licella Holdings Limited, waarbij gebruik wordt gemaakt van water, hitte en druk. Deze kunststoffenrecycling methode is bijzonder interessant in situaties waar mechanische recycling tot nu toe nog niet succesvol is geweest, bijvoorbeeld bij gemengde en verontreinigde kunststoffen.

Waardevolle grondstoffen in plaats van schadelijk afval

Deze kunststoffenrecycling wekte het enthousiasme op bij motion plastics specialist igus, die afgelopen jaar investeerde in een bedrijf dat van plan is de eerste commerciële HydroPRS fabriek in 2022 te openen. Nu heeft igus haar investering in Mura technologie verhoogd tot in totaal 5 miljoen Euro. “We weten welke geweldige mogelijkheden kunststof heeft.  Onze tribo-polymeren worden miljoenen keren gebruikt in bewegende toepassingen wereldwijd, waar ze gewicht, onderhoud en smering reduceren”, zegt Frank Blase, Managing Director van igus. “Wij helpen kunststof tot een materiaal te maken dat niet schadelijk is voor onze wereld, maar helpt door bijna 100% te recyclen.”

Mechanische recycling is een belangrijke stap in deze richting. igus maakt al 50 jaar opnieuw granulaat van 99% van het kunststof afval dat wordt gegenereerd tijdens de productie.  Daarnaast introduceerde igus aan het einde van 2019 het chainge programma: igus neemt kabelrupsen retour die aan het einde zijn van hun levensduur, ongeacht wie de fabrikant is, hiervoor ontvangt u een tegoedbon, waarna igus weer granulaat van het kunststof maakt en deze opnieuw verwerkt in hun processen.

“In de toekomst zal chemische recycling in staat zijn haar voordelen uit te spelen in die situaties waar de klassieke recycling geen of weinig resultaten boekt. Daarom ondersteunen we Mura in deze start-up fase om te helpen deze baanbrekende techniek wereldwijd door te doen breken.”

Wereldwijd succes door investering en samenwerking

Mura Technology is er nu ook in geslaagd KBR aan te wijzen als exclusieve licentie-partner voor verdere uitbreiding. KBR is met zijn 28.0000 werknemers actief in meer dan 80 landen, onder meer als ontwerper, fabrieksbouwer en exploitant van raffinaderijen en chemische installaties. “We wisten dat we als start-up een zeer innovatieve en veelbelovende techniek hadden ontwikkeld”, benadrukt Oliver Borek, Managing Director Europe bij Mura Technology. “Echter, het was duidelijk voor ons dat we nooit op eigen kracht in staat zouden zijn om deze manier van kunststoffenrecycling op grote schaal uit te rollen. Dankzij de investering van igus in deze cruciale fase, alsmede het opzetten en uitbreiden van verdere samenwerkingsverbanden, hebben we nu deze kans.”  De bouw van de eerste HydroPRS plant bij Mura op de industriële locatie van UK’s Wilton International, is nu gestart is zal naar verwachting operationeel zijn in de tweede helft van 2022. Er worden hier in totaal vier katalytische hydrothermische reactoren gebouwd voor het verwerken van de meer dan 80.000 ton kunststof afval per jaar. Daarnaast zijn er fabrieken gepland in Duitsland, de VS en Azië.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie