ING investeert in energietransitie met EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy

Het in Amsterdam gevestigde en wereldwijd opererende ING, is de eerste financiële instelling die aandeelhouder is geworden van EIT InnoEnergy, de Europese innovatiemotor voor duurzame energie. EIT InnoEnergy wordt ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie & Technologie (EIT), een orgaan van de Europese Unie.

ING stelt zich, ingegeven door zowel de urgente dreiging van klimaatverandering als vanuit de overtuiging dat duurzaamheid waarde creëert, voortdurend nieuwe doelen om bij te dragen aan de transitie van de economie. De investering in EIT InnoEnergy is een bewijs van ING’s commitment om de energietransitie te ondersteunen. Als aandeelhouder van EIT InnoEnergy sluit ING zich aan bij andere toonaangevende bedrijven die actief betrokken zijn bij de energietransitie, waaronder Volkswagen, TotalEnergies, Naturgy, en EDF.

Sinds de start in 2010, heeft EIT InnoEnergy € 560 miljoen geïnvesteerd in meer dan 380 bedrijven met een gecombineerde verwachte omzet van meer dan € 16 miljard in 2026. Tot de meest opvallende en succesvolste investeringen in de portefeuille van EIT InnoEnergy behoren Northvolt, fabrikant van lithium-ionbatterijen, Skeleton Technologies, de leverancier van oplossingen voor energieopslag, Hardt Hyperloop, innovator op het gebied van mobiliteitsoplossingen, en de geïntegreerde, digitale greenfield-staalfabriek H2 Green Steel. Bovendien hebben meer dan 1400 studenten de masteropleiding van EIT InnoEnergy voltooid en velen van hen werken nu voor bedrijven die actief zijn met de energietransitie.

Jacob Ruiter, CEO EIT InnoEnergy Benelux, zei: “Duurzame innovaties die de energietransitie ondersteunen, zoals groene waterstof of batterijtechnologieën, zijn ook afhankelijk van banken en bedrijven die samenwerken en investeren in een groene toekomst. ING was een voorloper met haar commitment voor duurzame energie via haar investering in EIT InnoEnergy en dat is voor ons van cruciaal belang nu we het jaar 2022 ingaan. Samen met grote financiële en industriële ondernemingen zetten wij ons in voor betaalbare energie die wereldwijd toegankelijk is en tegelijkertijd de uitstoot vermindert.”

Gido van Graas, global head of New Energy Technologies bij ING, zei: “Ik ben er bijzonder trots op dat ING en ons Sustainable Investment Fund deel zijn gaan uitmaken van het ecosysteem van EIT InnoEnergy. Zo ondersteunen wij de decarbonisatie van de samenleving. Duurzaamheid, energie- innovaties en de energietransitie zijn speerpunten bij ING. Dit blijkt ook uit onze betrokkenheid bij de Net-Zero Banking Alliance en de manier waarop we onze portefeuille afstemmen op de net- zero klimaatdoelstellingen. De samenwerking met EIT InnoEnergy is een belangrijke kans om de energietransitie verder te ondersteunen door middel van nieuwe en schone energiebronnen zoals batterijopslag, groene waterstof en zonne-energie.” EIT InnoEnergy ondersteunt meer dan 30 startups en innovaties in de Benelux en nog eens 350 in heel Europa.

EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy bevindt zich in het hart van de energietransitie als toonaangevende innovatiemotor op het gebied van duurzame energie, met de technologie en vaardigheden die nodig zijn om de Green Deal en de decarbonisatiedoelstellingen van Europa te versnellen. EIT InnoEnergy wordt wereldwijd gezien als de meest actieve investeerder in duurzame energie en een van de grootste investeerders in klimaattechnologie en hernieuwbare energietechnologie in 2020 en ondersteunt innovaties op een groot aantal gebieden. Deze omvatten energieopslag, transport en mobiliteit, hernieuwbare energiebronnen en duurzame gebouwen en steden. Ze werkt hierbij samen met meer dan 500 partners en 24 aandeelhouders. De 380 portfoliobedrijven verwachten tegen 2030 € 72,8 miljard aan inkomsten te genereren en jaarlijks 1,1 G ton CO2e te besparen.

EIT InnoEnergy is de drijvende kracht achter drie strategische Europese initiatieven, waaronder de European Battery Alliance (EBA), het European Green Hydrogen Acceleration Centre (EGHAC) en het European Solar Initiative (ESI). EIT InnoEnergy, opgericht in 2010 en ondersteund door het European Institute of Innovation and Technology (EIT), heeft kantoren in heel Europa en in Boston, VS.

ING

ING is een wereldwijde financiële instelling met een sterke Europese basis, die bankdiensten aanbiedt via haar werkmaatschappij ING Bank. Het doel van ING Bank is mensen in staat te stellen een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 medewerkers van ING Bank bieden particuliere en zakelijke bankdiensten aan klanten in meer dan 40 landen. De aandelen van ING Groep zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en aan de New York Stock Exchange (ADR’s: ING US, ING.N).

Duurzaamheid vormt een integraal onderdeel van de strategie van ING, zoals blijkt uit de toonaangevende positie van ING in de sectorbenchmarks. De ESG-rating van ING door MSCI is in december 2020 opgewaardeerd naar ‘AA’. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en milieu-, sociale en governance (ESG) indexproducten van toonaangevende aanbieders STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 (‘strong’) van S&P Global Ratings.

Bron: iTanks

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie