Industrieel afvalwater terugwinnen, recyclen en zuiveren met IoT

Rioolwaterzuiveringsinstallaties iot Cyberoefening Water

De wereldwijde watervoorraad slinkt. Rapporten voorspellen dat tegen 2030 de vraag naar water het aanbod met 40 procent overschrijdt. Door het watergebruik te minimaliseren, water optimaal te zuiveren en te recyclen verkleint de industriële sector haar voetafdruk op dit gebied. Hierbij is een cruciale rol weggelegd voor technologie.

De hoeveelheid onbehandeld afvalwater is enorm en dat heeft grote impact op het milieu. Industriële productiebedrijven hebben zoet water nodig als koelings- of oplosmiddel om de kwaliteit van hun producten te garanderen. Het direct blootstellen van dit gebruikte water aan het milieu kan het ernstig beschadigen. Ook slechte terugwinningstechnologieën, vervuiling en verontreinigingen tasten het milieu aan en zorgen mogelijk voor onherstelbare schade.

Water ieder jaar schaarser

De schaarste neemt ieder jaar verder toe. Innovatie is nodig om watertekorten aan te vullen en het effect van ongezuiverd afvalwater op het milieu te verminderen. De langetermijnoplossing ligt niet in het drastisch verminderen van het waterverbruik, maar in innovatieve technologieën op het gebied van afvalwaterbeheer en -behandeling. Een afvalwaterzuiveringssysteem verwijdert giftig en schadelijk afval uit het water, waardoor het risico op watervervuiling en de impact op het milieu kleiner is. Dit water kan worden hergebruikt voor algemene en industriële doeleinden.

Uitdagingen bij het terugwinnen, recyclen en zuiveren van water

Het terugwinnen, recyclen en zuiveren van water zijn betrouwbare en veilige methoden om water voor verschillende doeleinden her te gebruiken. Toch zijn er een paar uitdagingen:

  • Het onvermogen om processen automatisch te optimaliseren voor variërende waterverontreiniging en stroming,
  • De variatie in chemische volumeaanpassingen en waterchemiebehoeften.

IoT kan dienen als een hulpmiddel om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Het monitoren van de waterzuiveringsinstallatie

Met IoT kun je de processen in een waterzuiveringsinstallatie nauwlettend volgen. Slimme sensoren worden op verschillende punten in het watersysteem geïnstalleerd en meten meerdere parameters, zoals temperatuur, druk en chemische samenstelling. Deze gegevens worden voor analyse naar een dataplatform gestuurd en met deze informatie kunnen de zuiveringsactiviteiten optimaal beheerd worden.

Welke rol speelt IoT?

Ten eerste helpt IoT bij het opsporen van schadelijke chemicaliën in het water. De inzichten die hierdoor ontstaan helpen bij het kiezen van de juiste zuiveringsprocessen. Op basis van de concentraties van chemicaliën kunnen geavanceerde IoT-analysefuncties een reeks geschikte behandelprocessen aanbevelen. Hiermee optimaliseer je niet alleen de processen in de zuiveringsinstallaties, maar verlaag je ook de bedrijfskosten.

IoT helpt daarnaast bij het bewaken van apparatuur en het detecteren of zelfs voorspellen van problemen met apparatuur. Door hier gebruik van te maken zorg je voor goed onderhouden apparatuur en continuïteit. Het proces zal nooit tot stilstand komen door een plotselinge storing.

Kortom, slim en duurzaam watermanagement in de industrie draagt bij aan een betere leefomgeving voor ons allemaal. IoT speelt hierin een cruciale rol.

Auteur: Henk Schwietert, CEO Evalan

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.