Door: Redactie - 17 december 2021 |
Nu de echte impact van de pandemie op de maakindustrie en andere industriesectoren steeds duidelijker wordt, is één ding zeker: de invoering van automatisering in zeer diverse toepassingen is een blijvertje. Centraal hierbij staat het Industrial Internet of Things (IIoT), dat een breed en ontluikend scala aan diverse technologieën omvat. Hun gemeenschappelijk kenmerk is dat ze allemaal over de mogelijkheid beschikken om enorme hoeveelheden data te verzamelen, te verwerken en daarop in te spelen. Volgens Jash Bansidhar, managing director – Europe bij Advantech, ligt de uitdaging echter in het effectief benutten van de kracht van deze data. Pas dan kan een reële, blijvende meerwaarde gecreëerd worden.
“Minstens zo belangrijk als de IIoT-technologie op zich, is de beschikbaarheid van een gestructureerd expertisenetwerk. Dat maakt de ontwikkeling van geschikte en effectieve IoT-oplossingen mogelijk, waarbij de inzet van data leidt tot optimale prestaties.”
“Dit betekent dat data worden omgezet in informatie die de strategische besluitvorming kan beïnvloeden, wat bijdraagt aan een optimale werking. De positieve economische impact van het IoT zal tegen 2025 naar verwachting meer dan €3,5 biljoen per jaar bedragen. Sommige onderzoeken spreken zelfs over €13 biljoen. De potentiële voordelen zijn met andere woorden enorm voor bedrijven die dit op de juiste manier aanpakken.”
De IIoT-activiteiten van Advantech zijn in het afgelopen boekjaar met meer dan een derde gegroeid. Hoewel de pandemie hier zeker een rol in gespeeld heeft, is Jash Bansidhar van mening dat het toenemend besef dat bedrijven krijgen over de voordelen net zo belangrijk geweest.
“In het streven naar een betere concurrentiepositie in de lokale en mondiale markten kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om kansen te laten liggen die hen een voordeel kunnen opleveren ten opzichte van andere spelers in hun sector.”
“Technologie was jarenlang de sleutel daartoe – maar het ging altijd om meer dan alleen maar investeren in de nieuwste innovatie. Een strategische aanpak om te begrijpen welke technologieën nodig zijn en hoe je daar het beste uit kunt halen door ervoor te zorgen dat ze harmonieus samenwerken, is van cruciaal belang.”
Volgens Jash Bansidhar brengt investeren in IIoT een verandering in denken met zich mee, dit ten opzichte van eerdere benaderingen van de inzet van nieuwe technologie.
“Traditioneel hebben bedrijven gezocht naar ‘point-in-time’ oplossingen voor ‘point-in-time’ problemen. Maar deze manier van denken leent zich niet goed voor de moderne productieprocessen, die een besluitvorming in realtime en een flexibele werking vereisen. De impact van Industrie 4.0 is daarin aanzienlijk en onomkeerbaar geweest. Dit proces zal zich alleen maar doorzetten naarmate we evolueren naar Industrie 5.0, dat gebaseerd is op de interactie van menselijke intelligentie en cognitief computing.
“IIoT past niet helemaal in dit hokje, aangezien het niet enkel uiteenlopende hardware- en softwarevaardigheden vereist, maar ook een diep transformerend effect heeft op de bedrijfsactiviteiten. In plaats van te kiezen tussen een aantal kant-en-klare oplossingen die elk in hun eigen silo opereren, moeten besluitvormers diep nadenken over wat ze in het bredere plaatje willen bereiken en vervolgens vertrouwen op aanbieders om dat voor hen uit te werken.”
De uitgesproken uitdagende aard van dit proces heeft in het verleden de opstart van sommige projecten belemmerd. Jash Bansidhar stelt echter dat de combinatie van de pandemie en de commerciële noodzaak, deze implementaties boven aan de lijst met prioriteiten heeft doen belanden. Desondanks is het voor sommige industriële klanten vaak een uitdaging om de meest geschikte partners te vinden die hen aan oplossingen kunnen helpen.
“In het verleden werkten veel industriële klanten met systeemintegratoren die zichzelf positioneerden als leveranciers van complete kant-en-klare oplossingen. Dit werkt prima in de tijd van lagere complexiteit en een pre-Industrie 4.0 strategie. Maar alleen al het brede scala aan technologieën dat tegenwoordig beschikbaar is, maakt het voor deze integrators vrijwel onmogelijk om de vereiste diepgang te ontwikkelen om een complete end-to-end IoT-oplossing te ontwikkelen. Het benutten van de ware kracht van IoT-technologie is enkel mogelijk als ze naadloos worden geïntegreerd met de andere belangrijke elementen.
“Tot slot brengt het intensievere gebruik van technologie en het verzamelen en overdragen van data specifieke uitdagingen op het gebied van databeveiliging met zich mee. Beveiligingsvoorzieningen moeten robuust en toekomstbestendig zijn. Als nichegebied is dit iets wat traditionele systeemintegratoren misschien niet begrijpen – laat staan hun klanten.”
Volgens Jash Bansidhar zijn deze punten van cruciaal belang door potentieel torenhoge kosten van verkeerde beslissingen op dat gebied. Hij zegt dat de benadering van Advantech met haar unieke bedrijfsmodel het bedrijf een unieke positie verleend om industriële productiebedrijven te ondersteunen bij hun IoT-implementaties.
“Als bedrijf staan we bekend om ons leiderschap op het gebied van geavanceerde embedded computing, state-of-the-art technologie op het gebied van communicatie, detectie en cloud computing. We hebben echter al een tijdje geleden ingezien dat we het niet allemaal alleen konden – en dat de manier om echte waarde te leveren voor klanten, zowel op het gebied van IoT als andere technologie, het creëren van een ecosysteem van partners was. Zij bieden elk de beste oplossing in hun vakgebied aan.”
Daarom ontwikkelde Advantech een gemeenschap van co-creatiepartners, die zich elk op verschillende verticale domeinen richten en dus ideaal geplaatst zijn om de integratie van end-to-end systeemoplossingen te faciliteren.
Deze gemeenschap werkt nauw samen met Advantech en brengt kant-en-klare pakketten (SRP’s ofwel Solution Ready Package) op de markt die de beste hardware- en software-elementen in hun klasse combineren. Zij zijn ontworpen voor specifieke bedrijfsapplicaties, zowel in het IIoT als daarbuiten.
Jash Bansidhar concludeert: “Deze aanpak levert echte ‘out of the box’-oplossingen voor klanten op en vermindert het risico en de implementatietijd drastisch, omdat deze SRP’s gemakkelijk configureerbaar zijn. Vaak kan dat in slechts één dag.
“De voordelen laten zich meteen gelden. Ze stellen producenten in staat om te profiteren van alle voordelen van IIoT-implementatie. Bovendien is het een toekomstbestendige oplossing, want het laat toe om te schakelen van Industrie 4.0 richting Industrie 5.0. Deze oplossing is gebaseerd op bewezen technologieën voor het verzamelen en beheren van data, waardoor een snelle, op real-time info gebaseerde besluitvorming voor meerdere toepassingen mogelijk wordt.”
“Wij geloven dat deze partnership met Advantech de relatie en positie in de industrial AI-markt zal versterken. Samenwerking is de sleutel tot groei,” concludeert Erik Seijner, Produktmanager bij HPS Industrial BV.
Meer informatie over het gamma AI-technologieën die Advantech
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.