Door: Redactie - 1 februari 2022 |
HyCC (Hydrogen Competence Center) en bp hebben aangekondigd gezamenlijk verder te werken aan de ontwikkeling van H2-Fifty, een baanbrekend project dat beoogt een 250-megawatt groene waterstofproductie-installatie op te zetten in de Rotterdamse haven. Beide bedrijven hebben een joint development agreement gesloten om dit ambitieuze project verder te ontwikkelen, na positieve resultaten uit een uitgebreide haalbaarheidsstudie.
Het uiteindelijke doel van H2-Fifty is om de productie van groene waterstof te realiseren, een belangrijke stap in de verduurzaming van de industrie in de regio Rotterdam. De geproduceerde waterstof zal worden gebruikt om de bp-raffinaderij en andere industriële productiebedrijven in het havengebied te helpen verduurzamen. Door het vervangen van fossiele brandstoffen met groene waterstof kan het project tot 350.000 ton CO2-uitstoot per jaar besparen, wat overeenkomt met de gemiddelde uitstoot van ongeveer 40.000 Nederlanders.
Het H2-Fifty project zal nu worden voortgezet met verdere ontwikkeling van de technologie en de definitieve selectie van een locatie voor de nieuwe fabriek, die zal worden gevestigd op de Maasvlakte. Dankzij de samenwerking tussen HyCC en bp, twee ervaren spelers in de industrie, kan het grootschalige project met succes worden voortgezet. In de komende maanden zullen de partners een technologieleverancier selecteren, het ontwerp van de installatie verder verfijnen en beginnen met de milieustudies die nodig zijn voor het vergunningstraject.
Volgens James Patterson, Vice President Green Hydrogen Solutions bij bp, biedt de samenwerking tussen HyCC en bp, in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, het H2-Fifty project de kans om “de aanzienlijke reductie van emissies bij onze raffinaderij en onze klanten te versnellen, terwijl we ook ervaring opdoen met geïntegreerde grootschalige groene waterstofproductie en -inzet.”
Marcel Galjee, Managing Director van HyCC, sprak eveneens zijn steun uit voor het project en de samenwerking met bp. Hij stelde: “Rotterdam beschikt over een industrie van wereldformaat. Met voldoende groene waterstof kunnen we die niet alleen verduurzamen, maar heeft Nederland ook een kans om koploper te worden in de waterstofeconomie.”
Inmiddels is ook bekend dat Stijn van Els benoemd is tot CEO van groene waterstofbedrijf HyCC.
In 2023 wordt een definitieve investeringsbeslissing genomen over het project. Ondertussen geniet het project de steun van de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gezien de belangrijke bijdrage die het kan leveren aan technologische ontwikkeling en CO2-reductie. Het is door Nederland ook voorgedragen voor deelname aan IPCEI Waterstof, een programma dat zich richt op belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang.
De voortgang van het H2-Fifty project onderstreept het groeiende belang van groene waterstof in de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de transitie naar een duurzamere energiemix te versnellen. Groene waterstof, geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, wordt beschouwd als een essentieel element in de toekomst van duurzame energie. Het biedt een koolstofvrije energiedrager die kan worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder energie, industrie en transport.
HyCC en bp hebben zich sterk ingezet voor de bevordering van groene waterstoftechnologieën en de vermindering van de CO2-uitstoot in de industrie. De gedeelde visie en de bundeling van expertise die zij inbrengen in het H2-Fifty project, belooft een grote stap vooruit te zijn in de verduurzaming van de industrie in de regio Rotterdam en verder.
Met de voltooiing van de haalbaarheidsstudie en het voornemen om het H2-Fifty project voort te zetten, is er een belangrijke stap gezet naar de grootschalige productie van groene waterstof in Nederland. De samenwerking tussen HyCC en bp heeft als doel de industrie in het Rotterdamse havengebied te helpen verduurzamen en een significante reductie van de CO2-uitstoot te bewerkstelligen. Het H2-Fifty project is een uitstekend voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie kunnen bijdragen aan de energietransitie, en onderstreept de sleutelrol die groene waterstof zal spelen in de toekomst van duurzame energie.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.