Door: Redactie - 8 december 2020 |
Het Finse netwerkbedrijf Nokia gaat een door de EU gesubsidieerd onderzoek naar 6G leiden. Onder meer Ericsson is ook betrokken bij het onderzoek. De bedoeling is dat Europa voorop gaat lopen bij de ontwikkeling van 6G.
Hexa-X, EU-onderzoek naar 6GHet onderzoek Hexa-X heeft subsidie gekregen uit het Horizon 2020-programma van de EU. De bedoeling van het onderzoek is om uit te vinden wat 6G zal moeten gaan bieden en om onderzoek te doen naar technieken die onderdeel kunnen worden van 6G. Nokia verwacht dat 6G rond 2030 als techniek in mobiele netwerken zal gaan verschijnen. Dat is ongeveer tien jaar na 5G, dat ongeveer tien jaar kwam na 4G.
Volgens Nokia kan 6G zich richten op een aantal doelstellingen, zoals energiezuinigheid om de energiebehoefte van de hele ICT-sector te verminderen en wereldwijde dekking om ook afgelegen gebieden te voorzien van bereik. Daarnaast moet 6G stappen maken op het gebied van betrouwbaarheid en uiteraard een hogere snelheid en lagere latency bieden. In Hexa-X zitten naast netwerkbedrijven Nokia en Ericsson ook providers Orange en Télefonica, chipmaker Intel en diverse universiteiten. Hexa-X moet 2,5 jaar lopen.
De leiding ligt in handen van Nokia Bell Labs, een onderzoekstak van het Finse bedrijf. Het bedrijf Nokia maakt sinds enige jaren geen consumentenelektronica meer. Het eveneens Finse HMD heeft de licentie om Nokia-telefoons te maken, terwijl andere bedrijven onder meer tv’s uitbrengen onder de Finse naam.
Peter Vetter, Hoofd van het Onderzoek van de Toegang en van de Apparaten, Nokia Bell Labs, zei: “Hoewel er nog steeds veel innovatie is in 5G met de introductie van nieuwe standaarden, onderzoeken we 6G al in ons onderzoekslaboratorium. In het 6G-tijdperk zullen we toepassingen zien die niet alleen mensen met machines verbinden, maar ook mensen met de digitale wereld. Zo’n beveiligde en private verbinding kan gebruikt worden voor preventieve gezondheidszorg of zelfs om een 6G-netwerk te creëren met een zesde zintuig dat intuïtief onze bedoelingen begrijpt, waardoor onze interacties met de fysieke wereld effectiever worden en we beter kunnen anticiperen op onze behoeften, waardoor onze productiviteit verbetert”.
Nokia Bell Labs heeft samen met het Hexa-X consortium zes onderzoeksuitdagingen geïdentificeerd die moeten worden aangepakt om de technische basis te leggen voor 6G draadloze systemen:
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.