Ethernet-APL is klaar voor gebruik

Ethernet-APL

De verwachtingen in de procesindustrie voor de nieuwe fysieke laag zijn enorm. Ethernet-APL heeft nu laten zien dat het aan die verwachtingen kan voldoen. De instrumentatiefabrikant Endress+Hauser heeft met succes twee belastingstesten uitgevoerd van een realistische Ethernet-APL opstelling met componenten van verschillende fabrikanten. De resultaten bevestigen de reputatie van de nieuwe technologie als game-changer in industriële communicatie.

De belastingtests zijn ontworpen volgens klantspecificaties om te bewijzen dat componenten van verschillende fabrikanten gecombineerd kunnen worden om een betrouwbaar en robuust systeem op basis van Ethernet-APL te creëren. Het wereldwijde chemiebedrijf BASF definieerde de eisen vanuit het perspectief van de klant. Aan de kant van de hardwareleveranciers stonden Endress+Hauser, Pepperl+Fuchs, Honeywell en ABB. Hun componenten werden bevestigd om samen in harmonie te werken.

Succesvolle belastingtests bewijzen marktrijpheid van Ethernet-APL

De eerste test werd opgezet met bijna 240 meetinstrumenten van Endress+Hauser, waaronder flow-, druk-, temperatuur– en niveausensoren. Ze werden geïntegreerd in een systeem met veldschakelaars van Pepperl+Fuchs en een besturingssysteem van Honeywell, allemaal gebruikmakend van Ethernet-APL en PROFINET. Voor de tweede test leverde ABB het besturingssysteem en werd getest samen met de eerdere veldschakelaars en meetinstrumenten.

De testresultaten waren overtuigend: Ethernet-APL kan onder realistische omstandigheden worden gebruikt. De testcases werden uitgevoerd met een maximale netwerkconfiguratie, en de schaalbaarheid en fouttolerantie werden succesvol geverifieerd. Alle relevante eisen, zoals totale netwerkbelasting of omschakeltijden voor redundantie, werden behaald of overtroffen.

Open Integration-partnerprogramma

Het Endress+Hauser Open Integratie partnerprogramma verenigt meer dan een dozijn fabrikanten die de gestroomlijnde interactie van hun aanvullende producten willen waarborgen. De partners testen en documenteren de integratie van hun aanbod en hoe digitalisering volledig kan worden benut binnen typische procesautomatiseringstoepassingen.

Volgens Jörg Reinkensmeier, hoofd van het Open Integratie partnerprogramma bij Endress+Hauser: “De belastingtests bewezen dat Ethernet-APL daadwerkelijk kan worden gebruikt. De componenten van verschillende fabrikanten werken soepel samen en de systemen functioneren betrouwbaar. We zijn trots dat de nauwe samenwerking met onze Open Integratie partners het mogelijk heeft gemaakt om deze technologie te valideren. We hebben een mijlpaal bereikt door Ethernet naar het veldniveau van procesautomatisering te brengen.”

Ethernet-APL opent nieuwe mogelijkheden voor datagebruik

Ethernet-APL maakt het gebruik van Ethernet mogelijk op het veldniveau van procesinstallaties. De 2-draadstechnologie met stroom en communicatie over hetzelfde draadpaar voldoet aan de eisen van zelfs de meest extreme procesomgevingen. Snelle en digitale gegevensoverdracht met hoge bandbreedte is nu mogelijk over lange afstanden en in explosieve atmosferen. Eenvoudige toegang tot gegevens van veldinstrumenten kan procesautomatisering naar een nieuw niveau van efficiëntie en professionaliteit tillen.

Met het succes van de belastingtest hebben BASF, Endress+Hauser, Pepperl+Fuchs, Honeywell en ABB een belangrijke stap gezet richting een technologische infrastructuur die open, toekomstbestendig en klaar is voor het industriële internet der dingen (IIoT). Dit stelt klanten in staat om flexibelere, efficiëntere en kosteneffectievere industriële systemen te creëren en meer voordelen voor de industrie te bieden.

Endress+Hauser lanceert binnenkort een volledig portfolio van Ethernet-APL meetinstrumenten die gegevens verzenden via het PROFINET-protocol.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie