Energy efficient food industry through servitisation

Servitiseren servitisation

Op 16 maart organiseert EIT InnoEnergy met gastsprekers Walter Stahel en Atlas Copco de webinar ‘Energy efficient food industry through servitisation’. De markt voor industrieel gebruik van perslucht, warmte/koude en koeling is momenteel volop in ontwikkeling. Aandacht voor energie efficiëntie, circulariteit, elektrificatie in waardeketens neemt toe en er is dan ook nog veel winst te behalen. Zo wordt het energiebesparingspotentieel geschat op 20%-50% voor persluchttoepassingen in de industrie in sommige internationale markten. Deze behoefte kan verantwoordelijk zijn voor zo’n 10% van industriële elektriciteitsconsumptie.

Met behulp van servitisation businessmodellen kan de marktadoptie van duurzamere oplossingen gefaciliteerd en versneld worden, doordat deze win-win situaties creëren voor leveranciers, afnemers en financiers en veel voorkomende obstakels wegnemen. Zo worden hierin bijvoorbeeld niet alleen de leveranciers gestimuleerd om efficiëntie over een langere periode te optimaliseren, ook worden hoge investeringskosten en technologische complexiteit voor eindgebruikers deels of volledig weggenomen.

Agenda

 • Introductie kansen voor servitisation in de industrie en voedingsmiddelenindustrie
 • Obstakels en risico’s van servitisation businessmodellen, ondersteund met praktijkvoorbeelden
 • Inkijk in de servitisationpropositie van Atlas Copco, AIRPlan, welke de nieuwste en meest efficiënte perslucht technologie beschikbaar stelt zonder dat klanten duur uit hoeven te zijn.
 • Q&A

Gastsprekers:

 • Walter R. Stahel, hoofd Risk Management bij de Geneva Association.

Walter R. Stahel is hoofd Risk Management bij de Geneva Association (Zwitserland), een gerespecteerd bedrijfsadviseur, en de oprichter en directeur van het Product-Life Institute (Genève, Zwitserland) Europa’s oudste op duurzaamheid gebaseerde advies- en denktank. Stahel’s baanbrekende onderzoek en samenwerking op het gebied van duurzaamheid strekken zich uit over verschillende decennia – waardoor hij stevig verankerd is als een van de grondleggers van het onderwerp. Momenteel is hij gastprofessor aan de faculteit Ingenieurs- en Natuurwetenschappen van de Universiteit van Surrey (UK) en geeft hij regelmatig gastcolleges (in de graduate afdeling) aan de Tohoku Universiteit (Japan). Als alumnus van de ETH, het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (Zürich, Zwitserland), is Stahel de auteur van diverse bekroonde academische papers en baanbrekende boeken, waaronder The Limits to Certainty (1989/1993), geschreven met Orio Giarini en gepubliceerd in zes talen, en The Performance Economy (2010).

 • Ilmir Gareev, Global Product Manager IoT and new businesses at Atlas Copco.

Ilmir Gareev heeft meer dan 11 jaar ervaring in de compressortechniek. Hij heeft een technische achtergrond en zet zich in op het gebied van verkoop en marketing bij het vinden van oplossingen om te voldoen aan de eisen van klanten in verschillende industrieën. Nu is hij de drijvende kracht achter de service-producten in Atlas Copco.

Voor wie

Deze webinar is in het bijzonder relevant voor de volgende functieprofielen onder afnemers van services in de voedingsmiddelenindustrie:

 • Sustainability Managers wie hun CO2-afdruk willen verkleinen en zoeken naar mogelijkheden voor toename circulariteit in waardeketens.
 • CFOs geïnteresseerd in off-balance- en investeringsvrije oplossingen, kostenreducties in energie en onderhoud en hun investeringscapaciteit willen inzetten voor kernactiviteiten.
 • Facility- en Operations Managers opzoek naar verbeteringsmogelijkheden van de voorspelbaarheid en prestaties van energiebeheer, onverwachte onderhouds- en reparatiekosten willen vermijden, tevreden eindgebruikers en uitbestedingsmogelijkheden van technische complexiteit buiten kernactiviteiten om.

De webinar is tevens relevant voor de volgende functieprofielen bij technologie- en serviceproviders van o.a. de voedingsmiddelenindustrie:

 • Business Developers en Commercieel Managers opzoek naar kansen voor het versterken van de concurrentiepositie vanuit nieuwe proposities welke barrières wegnemen voor innovatieve en energie efficiënte oplossingen.
 • CEOs geïnteresseerd in het versterken en verlengen van samenwerkingen met gewaardeerde relaties, gegarandeerde cashflows, en het ontzorgen van klanten.
 • Innovators opzoek naar nieuwe bedrijfsmodellen welke synergetisch zijn met R&D ontwikkelingen, digitaliseren en optimalisatie van klant tevredenheid en energie-efficiënte.

De webinar is ook relevant voor stakeholders zoals financiers en investeerders op zoek naar opkomende bedrijfsmodellen met uitgesproken financiële en ESG-voordelen.

Aanmelden

Wilt u meer te weten komen over hoe de winnende businessmodellen van morgen eruit kunnen zien, in de Nederlandse industrie en binnen het voedingsmiddelensegment? Schuif dan virtueel aan op 16 maart 13:00-14:00. Je kan je hier registreren.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.