Eerste Europese pilot voor energieopslagsystemen komt in Terneuzen

CO2-hergebruik Energieopslagsystemen Energieopslag

Het Goudse bedrijf Alta Group staat op de voorgrond van innovatie. Dankzij een subsidie gaan zij een pilotfabriek voor energieopslagsystemen opzetten in Terneuzen, waar CO2 uit uitlaatgassen wordt omgezet naar cyclische carbonaten. Deze carbonaten spelen een significante rol in verschillende energie opslagsystemen zoals batterijen, accu’s en supercaps (supercapacitators).

Frank Vergunst, de bedenker en oprichter van het innovatieve bedrijf Alta Group, ziet een glanzende toekomst: “We zijn de pioniers in het produceren van dit materiaal uit afval-CO2. Het is de eerste fabriek van dit soort in Europa. Dit betekent dat we een grote impact kunnen maken op de markt van energie opslag systemen. Als alles volgens plan verloopt, hebben we binnen een decennium vier fabrieken die samen een milieubijdrage leveren ter waarde van 800 miljoen euro.”

De rol van cyclische carbonaten in een energieopslagsysteem

Waarom zijn cyclische carbonaten zo belangrijk voor een energieopslagsysteem? Ze zijn essentieel als solvent in elektrolyt. “Deze vloeistof bestaat al sinds de jaren vijftig, maar wij hebben er een nieuwe draai aan gegeven. Dankzij onze unieke catalyst en het vernieuwde proces, produceren we het op een groenere manier en hebben we 80% minder energie nodig in vergelijking met de traditionele fabrieken,” legt Vergunst uit.

Vergunst is van mening dat CO2, benodigd voor deze processen en afkomstig uit industriële bronnen, gemakkelijk te verkrijgen is. Hij zegt: “Nederland werkt aan een infrastructuur voor CO2-opslag in de zee. Dit zal voordelen bieden voor batterij opslagsystemen en andere toepassingen.”

Toekomstplannen en de evolutie van het energie opslag systeem

Het enthousiasme van Vergunst gaat verder dan alleen cyclische carbonaten. “We hebben al financiering voor de pilot, maar daarnaast willen we ook een demonstratiemodel realiseren. We onderzoeken ook de mogelijkheid om polymeren te produceren,” zegt hij.

Hij verkocht zijn aandelen in de olie- en gassector in 2012 om zich volledig te richten op CO2-capture systemen en de ontwikkeling van geavanceerde energie opslag systemen.

Ondersteuning voor duurzame energieopslagsystemen

De regio Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost heeft financiële steun gekregen. Een indrukwekkende 58,5 miljoen euro Europese steun is toegewezen om de transitie van fossiele naar groene industrieën te ondersteunen. Het project van Alta Group is het eerste in deze regio dat profiteert van het Just Transition Fund (JTF), een nieuw fonds dat eerder dit jaar is gelanceerd.

Met deze ondersteuning en de expertise van bedrijven zoals Alta Group, is de toekomst van batterij opslagsystemen en de groenere economie rooskleuriger dan ooit.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie