Supply chain innovatie met behulp van 3 A’s: AI, Analytics en Additive Manufacturing

Supplychainmanagement Dimanex

De supply chain heeft de afgelopen jaren regelmatig te maken gehad met grote verstoringen. Van geopolitieke spanningen, stijgende grondstofprijzen, krapte op de arbeidsmarkt tot de aankondiging van de verhoogde importtarieven door president Trump. Dit alles zet het economische speelveld op scherp en zorgt ervoor dat bedrijven voor een complexe puzzel staan. Zij worden gedwongen om alternatieve oplossingen te vinden en innovatie is niet langer een luxe, maar een noodzaak.

Voor veel bedrijven biedt additive manufacturing, ook wel 3D-printen, een veelbelovende uitkomst. Wat ooit werd gezien als een niche-oplossing voor prototyping, is nu een strategische pijler geworden voor wendbaarheid, kostenbesparing en duurzaamheid in de supply chain. Een voorbeeld van een partij die hier op inzet is Dimanex. Tijdens de recente SAS Hackathon liet het team zien hoe zij supply chains ingrijpend kunnen optimaliseren met behulp van geavanceerde supply chain software in combinatie met de SAS Viya-oplossing voor AI en analytics.

Complexe supply chains aanpakken

De traditionele supply chain staat onder druk. Enerzijds door globalisering, waardoor ketens steeds complexer zijn geworden en afhankelijker van leveranciers uit verre markten. Anderzijds zorgt de toegenomen vraag naar just-in-time leveringen voor een lastige balans tussen kostenreductie en betrouwbaarheid.

Bovendien spelen er meer actuele uitdagingen, waaronder geopolitieke instabiliteit, grondstoftekorten die zorgen voor fluctuerende beschikbaarheid van materialen wat leidt tot vertragingen en hogere prijzen en logistieke verstoringen. Daar bovenop komt nog eens een duurzaamheidsdruk, omdat bedrijven moeten voldoen aan strengere milieueisen en transparant moeten zijn over hun ecologische voetafdruk.

Deze uitdagingen maken duidelijk dat traditionele modellen niet langer toereikend zijn. Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan technologieën die flexibiliteit en efficiëntie kunnen bieden.

De voordelen van additive manufacturing

Dit is precies waar additive manufacturing een uitkomst kan bieden. Het biedt de mogelijkheid om producten lokaal te produceren, waardoor bedrijven minder afhankelijk worden van internationale toeleveranciers. Hierdoor verkorten levertijden en dalen transportkosten.

Producten kunnen on-demand geproduceerd worden. Zo worden onderdelen alleen geproduceerd op het moment dat ze daadwerkelijk nodig zijn. Daarmee wordt de noodzaak van grote voorraden verminderd en is er minder risico op overschotten of tekorten van bepaalde producten. En doordat er alleen materiaal wordt geproduceerd dat nodig is, wordt ook afval aanzienlijk verminderd. Bovendien kan deze technologie gebruikmaken van duurzame of gerecyclede materialen, wat een goede stap richting circulaire economie is.

En waar traditionele productie vaak duurder wordt bij complexe ontwerpen, blijft de kostenefficiëntie van 3D-printen constant. Dit opent de deur voor innovatieve producten en maatwerkoplossingen.

Tot slot biedt additive manufacturing veerkracht bij verstoringen. In tijden van crisis – denk aan een pandemie of geopolitieke blokkade – kan 3D-printen fungeren als een snelle en flexibele manier om productie weer op te starten, zonder te moeten wachten op externe partijen.

Voeg een vleugje AI en analytics toe

Additive manufacturing biedt dus al meerdere hele mooie voordelen, maar dit kan ook slimmer gemaakt worden. Dit is waar Dimanex, een partner van SAS, zich op richt. Zij leveren software die 3D-printtechnologie combineert met data-analyse en AI. Met behulp van klantdata kan worden geïdentificeerd welke onderdelen geschikt zijn voor 3D-printen, zowel technisch als economisch. De software kwantificeert de voordelen in termen van tijd, geld en milieu waarmee het bedrijven de economische en milieutechnische onderbouwing biedt voor de 3D-printtechnologie.

Daarnaast maakt Dimanex gebruik van AI-gebaseerde data-analyse die zelfs effectief werkt met incomplete of onnauwkeurige data. Hierdoor kunnen al in een vroeg stadium van de supply chain de juiste datagedreven beslissingen worden genomen. Door uitgebreidere datacorrelaties in kaart te brengen, stelt deze aanpak bedrijven in staat om geïntegreerde en nauwkeurige beslissingen te maken die niet alleen tijd en kosten optimaliseren, maar ook de impact op milieu minimaliseren.

Ook worden bedrijven minder afhankelijk van fysieke toelevering, dankzij het “asset light” software gebaseerde servicemodel van Dimanex. Zij hebben geen eigen 3D-printers in bezit, maar werken samen met partners die beschikken over de juiste 3D-printtechnologie. De partner die zich het dichtst bij de klant bevindt, kan direct uitvoering geven aan de vraag van de klant. Doordat zij dicht bij elkaar zitten, is het transport korter, wat ervoor zorgt dat het goedkoper is én het product sneller ter plaatse.

Een duurzame toekomst

Additive manufacturing is meer dan een productieproces; het is een strategische tool om bedrijfsmodellen te transformeren. Door gebruik te maken van de geavanceerde SAS-technologie, helpt Dimanex klanten om meer waarde uit hun data te halen, kansen sneller te identificeren en duurzame verbeteringen door te voeren. Dankzij deze innovaties werken Dimanex en SAS samen aan een toekomst waarin supply chains niet alleen efficiënter, maar ook veerkrachtiger en duurzamer zijn.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.