Export van machines en apparaten groeit

Export van machines en apparaten

Vooral de export van machines en apparaten, aardolie- en chemische producten neemt flink toe

In december 2019 groeide vooral de export van machines en apparaten, aardolie- en chemische producten. Het volume van de import was in december 3,6 procent groter dan een jaar eerder. Het volume van de goederenexport was in december 4,3 procent groter dan in december 2018, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. 

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari 2020 wat gunstiger dan in december 2019. Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export van machines en apparaten in februari iets gunstiger dan in december. Dat komt vooral doordat het Duitse en Europese producentenvertrouwen minder negatief waren. Verder was de ontwikkeling van de reële wisselkoersen gunstiger. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was echter groter.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Exportradar: Omstandigheden export minder gunstiger

Het beeld voor de export van machines en apparaten is in februari 2020 minder ongunstig dan in januari. Ten opzichte van de vorige Exportradar is van zes indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen.

Het producentenvertrouwen in Duitsland en de eurozone was minder negatief. Ten slotte was het oordeel van producenten in Nederland en de eurozone over de buitenlandse orders minder negatief. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was echter groter.

Bron: CBS

Lees ook:
Duitse industriële productie verslechterd
Productie industrie ruim 1 procent hoger

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.