De voortdurende zoektocht naar de technicus

Technicus Smart Industry

In het huidige technische landschap is de technicus niet langer een schaarse entiteit. Recent onderzoek toont aan dat maar liefst zeven op de tien technici in het afgelopen jaar benaderd zijn voor een nieuwe functie. Deze data, afkomstig uit de zevende editie van de TechBarometer van technisch opleider ROVC, schetst een beeld van de onophoudelijke jacht van technische bedrijven op goed technisch personeel. De bevindingen zijn gebaseerd op feedback van meer dan 1.000 HR-beslissers, 2.700 technici en 1.000 potentiële zij-instromers, die inzicht geven in de huidige stand van zaken binnen de technische branche.

Technicus blijft vaak trouw, maar niet zonder reden

Ondanks de voortdurende vraag naar hun vaardigheden, kiest het merendeel van de techneuten ervoor om loyaal te blijven aan hun huidige werkgever. Uit de verzamelde data blijkt dat maar liefst 78% van de technici aangeeft tevreden te zijn met hun huidige positie. Deze tevredenheid ontstaat echter niet zonder reden. De techneut die wel openstaat voor nieuwe kansen, wijst vaak naar persoonlijke ontwikkeling als zijn/haar voornaamste drijfveer. Zo heeft 44% van hen aangegeven dat dit de belangrijkste motivatie is om elders een functie te overwegen. Andere factoren zoals salaris (36%) en een gebrek aan uitdaging (35%) zijn ook significant, maar in mindere mate.

Werkgevers en hun perceptie van technische ambities

Deze statistieken mogen niet misleidend zijn voor technische werkgevers. Technici hebben wel degelijk ambities en groeidoelstellingen, ook al zoeken ze niet actief naar een nieuwe baan. Uit recent onderzoek komt naar voren dat maar 41% van de technici vindt dat hun werkgever genoeg met hen over hun ambities praat. Daarentegen denkt 64% van de HR-beslissers dat ze altijd met hun medewerkers over hun toekomstplannen praten. Dus, er is duidelijk een verschil in perceptie. Hieruit blijkt dat de communicatie tussen technici en werkgevers beter kan.

De visie van een expert

John Huizing, directeur van ROVC, stelt duidelijk: “De technicus blijft loyaal aan zijn/haar werkgever. Toch zijn ze vooral gedreven, ambitieus en gepassioneerd over hun vak. We moeten deze kwaliteiten koesteren, zeker nu er een tekort is aan technisch personeel. Werkgevers moeten in hun personeel investeren, van werving tot retentie. Dus, ze moeten de behoeften van technici constant peilen en erop inspelen. Bijvoorbeeld door opleidingstrajecten te bieden die passen bij hun ambities. Zo blijft technisch personeel betrokken en gemotiveerd.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie