Door: Redactie - 19 oktober 2022 |
Het samenbrengen van interdisciplinaire data biedt bedrijven geweldige kansen om nieuwe en efficiënte oplossingen te vinden die antwoorden bieden op de toenemende eisen van klanten. Van 8 tot 10 november presenteert COPA-DATA verschillende multidisciplinaire toepassings voorbeelden van het zenon-softwareplatform van productie, infrastructuur tot laboratorium automatisering op de SPS in Neurenberg in hal 7, stand 590.
Steeds meer bedrijven erkennen het potentieel dat digitalisering voor hen opent. Om de kansen ten volle te benutten, staan ze voor de uitdaging om data uit meer dan de gelokaliseerde omgeving te gebruiken, zoals de monitoring en besturing van productiefaciliteiten. Om weloverwogen beslissingen te nemen, moeten gegevens uit verschillende bronnen worden samengebracht.
“Als we het hebben over Industrie 4.0, is het geenszins beperkt tot het automatiseren van individuele productie-installaties. Alleen wanneer we informatie uit verschillende gebieden samenbrengen en in interdisciplinaire termen denken, opent het volledige potentieel van het IoT zich voor ons”, zegt Frank Hägele, Sales Director COPA-DATA Duitsland. Omdat het cross-industry en cross-manufacturer is, ondersteunt de MTP-standaard bedrijven om hun gegevens uit verschillende disciplines te orkestreren zonder verdere programmeer inspanning. In zenon 11 van COPA-DATA is MTP native geïntegreerd op proces orkestratieniveau met behulp van zenon POL. Dit stelt bedrijven in staat om modulaire “Plug & Produce” oplossingen te implementeren.
Op de SPS presenteert COPA-DATA de toepassingsmogelijkheden van zenon POL voor het aansturen en orkestreren van individuele modules in de procesindustrie. De modularisering van de productie is een beslissende stap in het flexibele ontwerp van fabrieken. Met modulaire productie kunnen complexe processen worden onderverdeeld in vele kleine secties en worden gestandaardiseerd. Logisch met elkaar verbonden, kunnen de afzonderlijke modules steeds opnieuw worden gecombineerd op nieuwe en interdisciplinaire manieren voor een echte plug & produce-aanpak. Dit betekent dat niets een snelle aanpassing aan de eisen van de klant of de productie van kleine batches in de weg staat.
Als aanvulling op het portfolio van oplossingen dat op de COPA-DATA-stand op SPS wordt gepresenteerd, zal ook het gedecentraliseerde besturingssysteem zenon DCS + aanwezig zijn. Het systeem wordt gebruikt om procesinstallaties zowel in batch als in Conti-modus te beheren. De “+” in de naam staat voor de toegevoegde waarde van de zenon-oplossing ten opzichte van het klassieke DCS-aanbod. Proces gerelateerde componenten kunnen worden georganiseerd in zeer kleine, gedecentraliseerde eenheden met zenon DCS +. Dit maakt het ideaal voor gebruik met de MTP-standaard. Bovendien resulteert de onafhankelijkheid van de fabrikant op het gebied van hardwarecomponenten en besturingssystemen in een verlaging van de investeringskosten en in een daarmee gepaard gaande verkorte time-to-market.
Een ander toepassingsvoorbeeld dat COPA-DATA op de SPS van dit jaar presenteert, zijn de IIoT-services van het zenon-softwareplatform. Installaties kunnen worden gekoppeld aan locaties, geharmoniseerde processen en systemen van derden en IoT-apparaten, zoals slimme energiemeters of wearables, geïntegreerd met bestaande systemen. Met zenon slaagt de eenvoudige en veilige integratie van componenten van derden. Het verzamelen van data kan centraal worden opgeslagen, ook in de cloud, in realtime. HMI-, BDE- en SCADA-oplossingen voor besturingsfuncties garanderen een eenvoudige bediening. Tegelijkertijd profiteren gebruikers van een verhoogde beveiliging. Ter bescherming tegen cyberaanvallen communiceert zenon uitsluitend via met certificaten gecodeerde TLS-verbindingen. De probleemloze werking van installaties kan worden gegarandeerd dankzij geïntegreerde data voor voorspellend onderhoud.
Het verzamelen van interdisciplinaire informatie kan inzicht geven in productieprocessen. Het creëert ook een hefboom voor duurzaamheids initiatieven – zelfs als de complexiteit toeneemt. Naarmate data uit verschillende disciplines in een genetwerkte “single source of truth” terechtkomen, kunnen waardevolle conclusies worden getrokken. Wanneer productie-installaties digitaal registreren welke onderdelen zijn geproduceerd tegen welk energieverbruik, kunnen de resultaten worden uitgesplitst naar elk onderdeel en dus ook naar de eenheidsprijs. Deze waardevolle informatie kan worden gebruikt om de duurzaamheid van productieprocessen te verbeteren, waarbij het gebruik van middelen in het hele systeem achtereenvolgens wordt geoptimaliseerd.
“Naast de mogelijkheden voor digitalisering en het IIoT met zenon, zullen we interdisciplinaire benaderingen uit de sectoren Infrastructuur en Laboratoriumautomatisering presenteren. Beursbezoekers kunnen zich ook verheugen op de presentatie van ons zenon DCS+ procesbesturingssysteem. We zijn er zeker van dat de toekomst van digitalisering interdisciplinair is. Met onze software gestuurde, digitale aanpak kunnen we vandaag antwoorden bieden op de uitdagingen van morgen”, zegt Frank Hägele, Sales Director COPA-DATA Duitsland.
Meer informatie bij SigmaControl
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.