COVID-19: kans voor de energiesector op verduurzaming

Energiesector

Onderzoek naar duurzaamheid energiesector

2020 was geen pretje voor de energiesector. Milieuzorgen, een toenemend kritisch publiek, nieuwe wetten die traditionele businessmodellen verstoren, en een pandemie als kers op de taart. Toch biedt die laatste ook kansen.

Uit de bevindingen van ‘A sustainable future for business post-COVID’, onderzoek naar de duurzaamheid van de energie-industrie, blijkt dat de noodzaak om duurzaam te worden de sector in feite voor een existentiële crisis stelt.

De kosten van nietsdoen

Veel energiebedrijven hebben door de pandemie moeite gehad aanzienlijke vooruitgang te boeken op hun weg naar duurzaamheid en veerkracht. 74% van de energiebedrijven worstelde met het voorspellen van en plannen rondom overheidsbeslissingen. 68% vond het lastig milieugericht talent aan te trekken en te behouden. Door deze uitdagingen moest 70% van de bedrijven de uitvoering van hun duurzaamheidsdoelstellingen uitstellen.

Dat creëert een existentiële dreiging voor energiemaatschappijen die er niet in slagen tegemoet te komen aan de verwachtingen van consumenten en overheden. 66% van de ondervraagden gaf toe dat ze hun businessmodel moesten aanpassen om in de pas te blijven met de duurzaamheidsdoelstellingen van overheden.

Koolstof is een specifiek gebied waar de sector mee worstelt. 66% geeft aan dat de sector niet in staat is om aan wetgeving te voldoen. Naast de overheidsregulering hebben energiebedrijven ook te maken met meer milieubewuste klanten die duurzame alternatieven voor traditionele energieproducten eisen. Deze druk is niet mals: vier op de tien bedrijven vrezen dat als zij er niet in slagen duurzaam te worden, hun klanten naar hun concurrenten zullen overlopen.

De post-COVID energiemix

De pandemie was dan weliswaar een uitdaging voor de sector, maar het fungeerde ook als katalysator voor duurzaamheid. Volgens het onderzoek ziet 62% van de bedrijven COVID als een kans om hun business opnieuw vorm te geven op een duurzamere manier.

Nederlandse bedrijven versnellen hun transitie richting hernieuwbare energie, om zo te kunnen voldoen aan de drastische emissieverlaging die de overheid hen oplegt. Duurzame energiebronnen zullen in 2030 naar verwachting 29% van de energiemix uitmaken (+2% ten opzichte van het huidige niveau), waarmee zij zowel fossiele brandstoffen (20%, -8% ten opzichte van het huidige niveau) als schone brandstoffen (24%, -7% ten opzichte van het huidige niveau) zullen vervangen als de primaire energiebron van het land.

Een pleidooi voor virtual twins

Virtuele technologie wordt door veel energiebedrijven gezien als de sleutel tot de overgang naar een duurzame toekomst. 67% maakt momenteel gebruik van virtual twins voor het verminderen van afval en koolstofemissie. Twee op de drie (65%) gebruikt de technologie voor een effectievere samenwerking in een digitale wereld.

Virtual twins worden nu al ingezet. Bijvoorbeeld voor het benutten van de kracht van hernieuwbare energiebronnen, zoals windturbines, oplossingen die water in energie omzetten, mobiele elektrische opladers en zonnepanelen. Dankzij hun veelzijdige inzetbaarheid zijn virtual twins ook waardevol voor het vergroten van de veiligheid van werkzaamheden op winningslocaties, van het boren in grotten tot het winnen van fossiele brandstoffen. Maar ook voor het transport van kernenergie en het beheren van afvalstromen, en zelfs het in kaart brengen van modellen van fysieke locaties voordat constructiewerkzaamheden plaatsvinden.

Naast de onmiddellijke voordelen zoals een betere samenwerking om personeel bij te scholen en het versnellen van innovatie, ziet de sector virtual twins als een belangrijke technologie om hun bedrijf te ondersteunen bij de overgang naar een groenere economie. Twee derde van de respondenten is zelfs van mening dat virtual twins een cruciale rol zullen spelen in het bereiken van een koolstofneutrale wereld tegen 2050. Nu is het moment voor de energiesector om erin te investeren.

Auteur: John Kitchingman, Managing Director EuroNorth at Dassault Systèmes

Het onderzoek ‘A sustainable future for business post-COVID’ is gebaseerd op de meningen van 251 managers in de energiesector in Nederland, in februari-maart 2021 uitgevoerd door Censuswide namens Dassault Systèmes.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.