Contactloze bewegingssensor voor high-end depositeermachine

FoodJet

In 2019 bracht SICK Insight voor de eerste keer een bezoek aan FoodJet. Toentertijd zetten de makers van precision depositing solutions de eerste voorzichtige stappen over de drempel van de grote spelers in de voedingsindustrie. Inmiddels kloppen de giganten in groten getale in Nijmegen aan. “Met onze gepatenteerde FoodJet-technologie voor het printen van viscose vloeistoffen zijn we de enige in de markt”, vertelt R&D mechatronica engineer Emiel Gerrits. Samen met zijn collega’s werkt hij dagelijks aan innovatie en optimalisatie. SICK draagt graag een steentje bij.

Gerrits legt uit: “We kennen binnen onze precision depositing solutions drie toepassingsterreinen: grafische decoratie, oppervlaktevulling en holtevulling. Onze decoratieoplossing brengt bijvoorbeeld chocoladelijntjes en -figuurtjes veel nauwkeuriger aan dan met de hand mogelijk is. Zo kan de fabrikant efficiënter werken. Verder hebben we een oplossing voor wafelproducenten. Doordat die machine in elk kuiltje van de wafel chocolade giet, kunnen ze meer voor hun product vragen.” Bijzonder succesvol is FoodJet met de oplossingen voor oppervlaktevulling: “Onze machines kunnen bijvoorbeeld een laag tomatensaus op een pizza of de crème fraîche op een flammkuchen aanbrengen. Daarbij volgen ze exact de vorm van de pizza. Zo krijg je een perfecte sausvulling tot aan de rand.”

FoodJet

Viscositeit

Genieten van het succes doen ze in Nijmegen met mate. Want ondertussen bouwen ze alweer verder aan nieuwe toepassingen en verdere productverbeteringen. “We hebben inmiddels heel veel ervaring opgedaan met de viscositeit van verschillende voedingsstoffen. Daarom kunnen we nu bijvoorbeeld ook pestosaus, knoflookboter en zelfs marmelade printen. Niemand kan marmelade zo strak op een halve centimeter van de koekjesrand doseren als wij dat doen”, zegt Gerrits trots.

Ook in de uitvoering van de machines legt FoodJet de lat hoger: “Neem bijvoorbeeld de drukregeling van onze printkoppen. Die stemmen we steeds beter af waardoor de gewichtsnauwkeurigheid per druppel en per print omhoog gaat. Dat betekent een aanmerkelijke kostenbesparing voor onze klanten.”

Contactloze bewegingssensor

De engineers van FoodJet werken daarnaast aan een bredere inzetbaarheid van de machines. “Met onze verrijdbare Mobile Depositor Large bieden we onze klanten de mogelijkheid om op verschillende transportbanden te kunnen ‘foodprinten’. Enige nadeel is dat de klant in zo’n situatie iedere keer de encoder die de snelheid van de transportband doorgeeft, opnieuw moet instellen.”

“Natuurlijk kun je op elke transportband een encoder plaatsen, maar die moeten telkens weer worden aangesloten. Daarom hebben we gekeken naar de mogelijkheden van een contactloze bewegingssensor voor onze high-end depositor. Hiermee komen we tegemoet aan de wensen van klanten die nog meer flexibiliteit wensen in het wisselen van de ene naar de andere transportband.”

FoodJet

Ontwikkeltraject

De contactloze bewegingssensor is daarnaast ook nauwkeuriger: “Met de laser meten we echt op de plek, waarvan we de verplaatsing willen weten. Bij een encoder op de aandrijfrol heb je bijvoorbeeld te maken met de elasticiteit van de band en met slip.”

In het ontwikkeltraject maakte Gerrits kennis met de SPEETEC van SICK en een contactloze bewegingssensor van een andere leverancier: “Op zich deden beide goed hun werk, maar vergeleken met de SPEETEC was die andere oplossing minder praktisch. Die nam meer ruimte in beslag, je had er een aparte aansturingsmodule voor nodig en vanwege een hogere laserklasse zou je voor afscherming moeten zorgen. Bij de SPEETEC is daar geen sprake van. Bovendien was de prijs van de SICKoplossing drie keer zo laag. Toen was de keuze al gauw gemaakt.”

SICK-ondersteuning

Behalve met de SPEETEC werkt FoodJet met nog meer SICK-componenten. “We maken bijvoorbeeld nog heel veel gebruik van hun programmeerbare encoders. Daarnaast vind je in onze oplossingen ook magneetschakelaars, temperatuur-, niveau-, druk- en vorksensoren van SICK.”

FoodJet is tevreden met de support en service uit Bilthoven: “Als engineers kloppen we graag aan bij SICK voor advies. En gaat er iets niet naar wens, dan pakken ze dat meteen goed op. Toen we de eerste keer met de SPEETEC aan de slag gingen, hebben we hen gevraagd om ons te ondersteunen. Het is prettig als die ondersteuning er is, maar uiteindelijk konden we zelf goed overweg met het product.”

“We werken hier met een jonge club van gedreven engineers die de verbeteringen niet alleen bedenken, maar ook in de werkplaats uitvoeren. Als wij iets maken, testen we het zelf. Zo weten we zeker dat alles wat we voor klanten bedenken en maken ook aan onze eigen hoge eisen voldoet.”

Meer informatie bij SICK

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.