TNO ontwikkelt ultrasone pleister voor monitoring organen (video)

Ultrasone pleister PillarWaveTM

TNO heeft onlangs een doorbraak bereikt met de ontwikkeling van een ultrasone pleister, een flexibele technologie die het monitoren van organen vereenvoudigt. Deze innovatie maakt het mogelijk om via geluidsgolven gedetailleerde beelden van organen te verkrijgen, direct vanaf de huid van de patiënt. Deze technologische vooruitgang belooft een ommekeer in de manier waarop medische controles en diagnoses worden uitgevoerd, vooral doordat het frequente ziekenhuisbezoeken overbodig kan maken.

Ultrasone pleister PillarWaveTM

De ultrasone pleister, bekend onder de naam PillarWaveTM, is gebaseerd op een geavanceerde techniek waarbij op dunne plastic folie specifieke structuren worden geprint die geluidsgolven weerkaatsen. Deze echo’s vormen samen een gedetailleerd beeld van het binnenste van het lichaam. De nauwkeurigheid van de beelden is te danken aan de mogelijkheid om talrijke van deze structuren over een breed oppervlak te printen, wat zorgt voor een ongekend scherpe weergave van het te onderzoeken orgaan.

Het gebruik van de ultrasone pleister heeft aanzienlijke voordelen voor de gezondheidszorg. In tegenstelling tot traditionele methoden, die vaak beperkt zijn tot momentopnames, biedt deze technologie een continu beeld over een langere periode. Dit leidt tot accuratere diagnoses en kan in sommige gevallen zelfs onnodige chirurgische ingrepen voorkomen. Met deze technologie is het mogelijk veel zorg van het ziekenhuis naar de huisarts of zelfs naar de thuissituatie te verplaatsen, zoals bij het monitoren van risicovolle zwangerschappen. Dit maakt de medische zorg niet alleen toegankelijker, maar ook kwalitatief beter en kostenefficiënter.

Patent

De technologie achter de ultrasone pleister is gepatenteerd en TNO is in overleg met fabrikanten van medische apparatuur om de toepassingsmogelijkheden te verkennen. Traditionele echografieapparatuur is vaak rigide en moeilijk aan te passen aan flexibele toepassingen zoals pleisters. De ultradunne en flexibele ultrasone pleister laat zich eenvoudig op de huid aanbrengen. Ook is het mogelijk de pleister in grote aantallen goedkoop te produceren.

TNO verwacht tegen het einde van het jaar een spin-off bedrijf, PillarWave, te lanceren om deze innovatieve technologie op de markt te brengen. Deze ontwikkeling belooft een grote impact te hebben op de toekomst van medische diagnostiek en behandeling, door een efficiëntere, toegankelijkere en kosteneffectievere zorg te bieden.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.