Compacte SMC vacuümejector is krachtig en vederlicht

Vacuümejector

Vacuümejector met ingebouwde geluiddemper

Materialen en werkstukken moeten altijd veilig kunnen worden opgepakt, verplaatst en weer neergezet, zowel bij assemblage als bij palletiseren en pick & place-toepassingen. SMC heeft hiervoor een nieuwe compacte versie van de ZH-serie vacuümejectoren met ingebouwde geluiddemper ontwikkeld: nog kleiner, lichter en krachtiger dan zijn voorganger.

Vacuümtechnologie wordt in de industriesector gebruikt voor snelle pick & place-toepassingen van werkstukken, onder andere in industriële robots, verpakkingsmachines en handlingapparatuur. Vacuümcomponenten zorgen voor essentiële productiviteitswinst in geautomatiseerde processen. De compacte versie van de ZH-serie sluit aan op de toegenomen eisen in productie- en verwerkingsprocessen. Zowel de afmetingen als het gewicht zijn gereduceerd. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden voor montage en is het aanzuigvolume vergroot, terwijl de inbouwmaten ongewijzigd zijn.

Meer vermogen bij kleiner formaat

Door een vermindering van het totale volume met maximaal 39% (-14,1 cm3) en een lagere aansluithoogte van maximaal 20% (-4,6 mm), heeft de compacte behuizing aanzienlijk minder ruimte nodig dan het vorige model. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen door kleinere machineafmetingen, maar biedt ook meer output op basis van dezelfde benodigde ruimte. Het resultaat is een betere ecologische voetafdruk en lagere investeringskosten. Bovendien heeft SMC de bovengrens van de aanzuigvolumestroom van de nieuwe vacuümejector met 11% verhoogd. Deze komt nu op 78 l/min, wat de evacuatietijd verkort voor een maximaal haalbaar vacuüm van -89 kPa (S-versie) of -48 kPa (L-versie). De processen zijn daardoor betrouwbaarder en de pick & place-toepassingen efficiënter.

Meer output, minder geluid

Dankzij de afgeslankte behuizing is ook het gewicht van de vacuümejector afgenomen (-59%). De ZH-serie is meer dan de helft (19,4 g) lichter dan het vorige model. Dat levert aanzienlijke voordelen op bij montage op bewegende toepassingen, zoals robotarmen. De gewichtsafname vermindert het massatraagheidsmoment, waardoor de dynamiek en daarmee de cyclustijd hoger is. Vervolgens kan de output, en dus de efficiëntie, worden verhoogd. Door het lagere gewicht kunnen vooraf kleinere en kosteneffectievere robots worden ontworpen. Daarmee wordt bespaard op de kosten van het machineontwerp. Tijdens de werking is de compacte versie van de ZH-serie extra stil door de ingebouwde geluiddemper. Het lagere geluidsniveau draagt bij aan een veilige werksituatie.

Eenvoudig installeren

De vacuümejector kan worden gemonteerd via L-bevestigingselementen, DIN-rails of rechtstreeks. De ZH-serie is daardoor niet langer een ‘ontwerpkritisch’ element – procesengineers kunnen flexibeler plannen en handelen tijdens de installatie. Dit beperkt administratieve rompslomp en klanten besparen tijd en geld. Het vorige model kan eenvoudig worden vervangen door de nieuwe versie, omdat de afstanden tussen de boorbevestigingen gelijk zijn gebleven.

Een nieuwe afwijkende kleurcodering op de drukring – lichtgrijs voor metrische maten, oranje voor inchmaten – maakt het gemakkelijker om het product te identificeren. Dit voorkomt niet alleen fouten (Poka Yoke) bij het aanhouden van voorraden, maar zo kan ook worden voldaan aan specificaties van de Amerikaanse markt.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie