Business voorspellingen 2024

Ransomware-aanvallen Voorspellingen 2024

Van storage-centric naar data-centric, de exponentiële groei van data, toenemende dreiging van ransomware en de waarde van data-intelligentie en innovatiekracht. Jacco Gunsing, EMEA regiomanager bij Nasuni blikt alvast vooruit op het nieuwe jaar met enkele voorspellingen.

Voorspelling 1: AI brengt data stewards naar de voorhoede van innovatie 

Artificial Intelligence (AI) heeft niet alleen de echte waarde van bedrijfsdata aan het licht gebracht, maar is ook de katalysator geworden voor bedrijven om van die data een bedrijfsmiddel te maken. Daarom zullen we in de komende 12 maanden een verschuiving zien van storage-centric naar data-centric. Slimme bedrijven zullen overgaan van het simpelweg inpluggen van data storage naar het opschonen van hun data en het benutten ervan voor een efficiëntere productiviteit, lagere kosten en data-driven groei.

Om deze transformatie te stimuleren zal de rol van data steward een lucratieve overgang maken naar data asset manager. Traditionele asset managers worden al lang gewaardeerd en rijkelijk beloond door bedrijven. Dat kon tot nu toe niet gezegd worden van de traditionele data steward.

Bedrijven weten dat ze het komende jaar concurrentievoordeel zullen verliezen als ze hun dataprocessen niet aanpassen. Dus naarmate de rol van data asset manager verschuift en belangrijker wordt voor bedrijven, zullen data stewards sterker in de markt staan en zouden we de salarissen in de komende vijf jaar kunnen zien verdubbelen. 

Voorspelling 2: Groei van ongestructureerde data in combinatie met data cleansing kan kosten voor data storage verlagen, IT-innovatie verhogen en IT-budgetten vrijmaken 

Gartner voorspelt dat de hoeveelheid ongestructureerde data de komende drie jaar vier keer zo groot zal worden. Dit is een zorgwekkend vooruitzicht voor bedrijven, maar kan worden teruggebracht tot slechts twee keer zo groot.

Als bedrijven onvoldoende budget beschikbaar hebben voor die groeiende vraag naar data (IT-uitgaven zullen in 2023 met slechts 5,1% stijgen), zal het IT-management zich realiseren dat het simpelweg opschalen van de storage-infrastructuur niet de oplossing is. Het verwijderen van onnodige data, zoals dubbele files, om kosten te besparen zal in 2024 de oplossing zijn voor de exponentiële groei van data.

Dit kan worden bereikt met twee belangrijke processen: het consolideren van data en data cleansing. Dit is het proces waarbij dubbele en oude data wordt verwijderd en waarbij een beter inzicht wordt verkregen in bedrijfseigen data en hoe dit kan worden gebruikt. Cloudmigraties zijn voor bedrijven vaak de eerste drijfveer om data te consolideren. Zonder consolidatie en het opschonen van dubbele data files zullen de kosten voor data storage de pan uit rijzen. De verkopers van de oude garde zijn geen fan van data cleansing, want hoe meer data er wordt gebruikt, hoe beter dat is voor hun verkoop van infrastructuur.

Door de exponentiële groei van ongestructureerde data te beperken en door middel van dataconsolidatie en -cleansing, hoeven bedrijven geen omzet genererende IT-budgetten om te gooien en kunnen ze in plaats daarvan geld vrijmaken om te besteden aan IT-innovatie. 

Voorspelling 3: 2024 Een nieuwe wereld voor data sharing 

Bedrijven zijn zich eindelijk bewust van het potentieel van hun eigen ongestructureerde data en de rol ervan in het leveren van belangrijke inzichten om de groei van de organisatie en de markt te stimuleren. Dit wordt mogelijk gemaakt door een beter begrip van data en zorgt voor een duidelijk concurrentievoordeel. Neem de energiesector als voorbeeld: ongestructureerde file data is altijd de kloppende ader van de industrie geweest (op een schaal van petabytes of groter), die effectief moet worden gedeeld, geopend en beschermd door gebruikers in veel verschillende landen, zowel intern als extern. Voor gas- en oliebedrijven betekent het wereldwijd delen van data dat geologen sneller beslissingen kunnen nemen over waar te boren, met minder impact op het milieu. Energiebedrijven moeten technologieën omarmen die hen in staat stellen om sneller en nauwkeuriger strategische beslissingen te nemen over waar ze hun resources plaatsen, met behulp van een grotere resource pool dan in het verleden. 

In 2024 is het tijd om de volgende stap te zetten door data en kennis te delen met de markt om de ontwikkeling van de industrie te stimuleren. Er moet meer moeite worden gedaan om data aan het ecosysteem toe te voegen om op die manier dat ecosysteem op te bouwen. Door te centraliseren kan data worden gedeeld met meerdere branchespecifieke applicaties en SaaS-platforms, terwijl lokale regelgeving en governance in acht worden genomen. Dit helpt organisaties nieuwe trends te ontdekken en om innovatie, zoals AI-doorbraken, sneller op de markt te brengen.

De waarde van data-intelligentie en innovatiekracht die voorheen weggestopt zat in hun technologie-infrastructuren, komt nu vrij en transformeert de mogelijkheden van organisaties en hun totale waarde. Daarbij kunnen we niet negeren dat ransomware nog altijd een grote bedreiging vormt voor alle bedrijven. In de komende 12 maanden zal een toenemende dreiging van ransomware de druk nog verder opvoeren om effectieve strategieën en benaderingen te leveren die wereldwijd gegarandeerde data protection en -recovery bieden, in een kortere tijd en met minder afhankelijkheden – wat betekent dat organisaties hun technologiepartners zorgvuldig moeten kiezen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.