Betaalbare realtime conditiebewaking

Realtime conditiebewaking

Machinestoringen en uitvaltijden behoren tot de grootste kostenveroorzakers in de industrie. Het is dus belangrijk voor onderhoudspersoneel om ongeplande stilstand te voorkomen. De nieuwe i.Sense EC.W-sensor maakt kosteneffectieve realtime conditiebewaking voor zwevende e-kettingsystemen mogelijk.

Realtime conditiebewaking

Met de nieuwe voordelige levensduursensor van igus kunnen gebruikers hun e-chain nu slim maken vanaf slechts 248 euro. Dankzij realtime conditiebewaking wordt het onderhoud over de gehele levensduur voorspelbaarder, eenvoudiger en goedkoper. Dit brengt niet alleen beslissende voordelen op het gebied van e-chains met zich mee, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor realtime conditiebewaking in tal van andere slijtagetoepassingen.

Internet of Things, Big Data en autonome robots: De overgang naar Industrie 4.0 is in volle gang. Dit geldt ook voor componenten die in machines werken en allang slim zijn geworden, bijvoorbeeld door het verstrekken van gegevens over hun conditie. De integratie van slimme technologieën is echter vaak complex voor bedrijven en brengt extern installatiewerk met zich mee.

“We hebben ook gemerkt dat, terwijl online diensten in het dagelijkse privéleven erg populair zijn, de gevoeligheid voor externe gegevensverbindingen in de zakelijke omgeving erg groot is. De IoT-verbinding van een machine is vaak niet gewenst. De klant wil echter niet zonder slimme functionaliteiten en de integratie in bestaande besturingssystemen,” legt Richard Habering, hoofd van de igus smart plastics Business Unit, uit. Dit is precies waar igus om de hoek komt kijken met de nieuwe i.Sense EC.W levensduursensor voor glijdende e-kettingsystemen.

Het voordelige sensorproduct maakt kosteneffectieve realtime slijtagedetectie mogelijk vanaf slechts 248 euro en kan dankzij geïntegreerde potentiaalvrije contacten rechtstreeks op het PLC-machinebesturingssysteem worden aangesloten zonder internetverbinding. De sensor, kabel en evaluatie-elektronica zijn inbegrepen. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om de sensor via de i.Cee-module aan te sluiten op diverse netwerken en IoT-systemen en zo te integreren in een voorspellend onderhoudsconcept met realtime conditiebewaking. De levensduursensor is beschikbaar voor de E4.32, E4.42, E4.56 en E4.80 igus e-ketens – meer maten voor de E4Q, E2.1 en E2/000 series zijn al in de planning.

Snel en eenvoudig de levensduur bepalen, zelfs op afstand

Het basisprincipe van het nieuwe low-cost sensorsysteem is eenvoudig: In de hoogwaardige polymeren van bijna alle igus-producten worden geleidende elementen ingebouwd op de tribologisch belaste plaatsen. Door een slimme geometrische positionering van deze elementen kunnen duidelijke uitspraken worden gedaan over de levensduur van het product in geval van een elektrische onderbreking of een weerstandsverandering. Deze informatie kan eenvoudig via de systeemmonitor aan de operator worden doorgegeven en bijvoorbeeld bij het bereiken van het 25% niveau worden gekoppeld aan de informatie over de op handen zijnde kettingvervanging.

De i.Sense EC.W-sensor biedt een aanzienlijke toegevoegde waarde, vooral voor ruwe, donkere en vuile omgevingen en voor toepassingen die veelvuldig worden gebruikt of moeilijk te bereiken zijn. De sensor wordt gemonteerd op de laatste dwarsstang aan de kant van het vaste uiteinde en registreert de huidige toestand van de zijsecties van de ketting. De sensor meet de afstand tussen de dwarsstangen, die evenredig versmalt met de slijtage van de zijsecties van de e-ketting. De sensor kan dus worden gebruikt om met realtime conditiebewaking elk slijtdeel van de machine op afstand te controleren – wat in de toekomst vele andere bewegingskunststoffen ten goede kan komen.

Reduceer kosten met 80% met planbaar onderhoud

Alarmmeldingen op basis van realtime conditiebewaking kunnen ongeplande stilstandtijden of onnodige of voortijdige vervanging van de ketting voorkomen – wat ook een voordeel biedt op het vlak van duurzaamheid. Dit betekent dat e-kettingen niet langer volgens onderhoudsintervallen worden vervangen, maar alleen wanneer dat nodig is – waardoor uiteindelijk ook de onderhoudskosten dalen. Door de sensor voor de levensduur rechtstreeks op het besturingssysteem van de installatie aan te sluiten, kunnen de kosten met wel 80% worden teruggedrongen.

Om de best mogelijke productkwaliteit te garanderen, voert igus talrijke tests uit in het testlaboratorium. Alleen al voor energieketens worden elk jaar meer dan drie miljard testcycli geregistreerd en geanalyseerd. Deze tests worden gebruikt om de producten van igus voortdurend te optimaliseren en te verfijnen. De ontwikkelingsingenieurs hebben bijvoorbeeld de afmetingen van de levensduursensor sterk gereduceerd tot 2,5 mm x 4 mm, zodat ook op andere punten metingen kunnen worden uitgevoerd en duidelijke statusinformatie kan worden gegenereerd voor bijna alle zweeftoepassingen. In combinatie met de igus levensduurcalculators zijn de mogelijkheden dus onbeperkt.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.