Labora Quadratum’s succesvolle aanpak van basisvaardigheden in de logistieke sector

Basisvaardigheden Labora Quadratum

In een tijd waarin basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden essentieel zijn voor zowel persoonlijke als professionele groei, neemt Labora Quadratum haar verantwoordelijkheid om deze uitdagingen aan te pakken. Dit logistieke bedrijf uit Enschede, dat zich richt op fulfilment voor webshops en productiebedrijven, heeft een heldere visie op sociaal ondernemerschap. Labora Quadratum streeft ernaar om een inclusieve werkplek te creëren waar medewerkers niet alleen taken uitvoeren, maar ook groeien en hun volledige potentieel benutten.

Visie en motivatie focus op basisvaardigheden

Volgens Barry Siero, eigenaar van Labora Quadratum, kwam de motivatie voor hun focus op basisvaardigheden voort uit eerdere ervaringen in sociale projecten. Voorafgaand aan de oprichting van Labora Quadratum was hij betrokken bij een re-integratieproject binnen een sportvereniging. Daar zag hij hoe mensen met beperkte basisvaardigheden vaak moeite hadden om weer volledig deel te nemen aan de samenleving. “Het was frustrerend om te zien dat deze mensen hun talenten niet konden ontplooien omdat ze simpelweg niet de juiste ondersteuning kregen. Dat wilde ik anders doen,” zegt Siero.

Deze ervaring leidde tot de overtuiging dat zijn bedrijf niet alleen een economisch, maar ook een maatschappelijk doel moet dienen. Bij Labora Quadratum krijgen medewerkers met beperkte basisvaardigheden de kans om hun talenten te ontwikkelen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan het bedrijf.

Investeren in menselijk kapitaal

Binnen Labora Quadratum draait alles om het menselijk kapitaal. Siero benadrukt dat de ontwikkeling van medewerkers (met beperkte basisvaardigheden) niet alleen hun persoonlijke leven verbetert, maar ook de bedrijfsvoering versterkt. “Door te investeren in onze medewerkers, zien we dat ze loyaler worden en beter presteren. Dit zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van uitzendkrachten en meer kunnen vertrouwen op ons vaste personeel,” aldus Siero. Hij gelooft dat de aanpak van basisvaardigheden zowel op sociaal als commercieel gebied een win-winsituatie creëert.

Samenwerking met Leerwerkloket Twente

Labora Quadratum werkt nauw samen met Leerwerkloket Twente om medewerkers te ondersteunen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden. Jolanda Schonewille van het Leerwerkloket Twente legt uit dat de eerste stap altijd bewustwording is. Veel werkgevers hebben namelijk niet direct door dat er problemen zijn met basisvaardigheden op hun werkvloer. “Het begint bij een veilige omgeving waarin leidinggevenden oog hebben voor wat medewerkers nodig hebben en waar medewerkers durven uit te spreken dat ze iets niet zo goed kunnen. Als de werkgever daarna een maatwerk leertraject faciliteert dat past bij de medewerkers, kunnen we samen stappen zetten om mensen verder te helpen,” zegt Schonewille.

Het Leerwerkloket Twente biedt gratis expertise en ondersteuning aan bedrijven die hun medewerkers willen helpen ontwikkelen. Bijvoorbeeld met interne communicatie en bewustwording, screening met de Basismeters van Stichting Lezen en Schrijven, het opzetten van een plan van aanpak voor interne of externe leertrajecten en het vinden van subsidie of scholingsbudget.

Een persoonlijke aanpak voor duurzame resultaten

Een belangrijk aspect van de aanpak bij Labora Quadratum is de persoonlijke benadering van medewerkers. Siero benadrukt dat elke medewerker uniek is en dat hun ondersteuning op maat moet worden afgestemd. “We zetten tegenwoordig de Digimeter in voor alle medewerkers om een goed beeld te krijgen van het niveau van basisvaardigheden. In het gesprek wat daarop volgt bespreken we de ontwikkelwensen van de medewerkers.  We hebben een interne academy opgericht, waar medewerkers in hun eigen tempo hun vaardigheden kunnen verbeteren. We werken met een jobcoach die hen op de werkvloer begeleidt en we gebruiken een digitaal systeem om hun voortgang te monitoren,” vertelt Tim Roetenberg, intern opleidingscoach bij Labora Quadratum.

Deze aanpak stelt medewerkers in staat om op een praktische manier hun vaardigheden te ontwikkelen zonder dat ze worden overweldigd door een formeel opleidingsprogramma. “We geven hen kleine certificaten voor elke stap die ze afronden, zodat ze hun vooruitgang kunnen zien en gemotiveerd blijven,” voegt Roetenberg toe. Voor de medewerkers die dit wensen bestaat de mogelijkheid om in 12 tot 18 maanden via de praktijk opgeleid te worden tot logistiek medewerker, geaccrediteerd door het ROC van Twente.

Economische en maatschappelijke impact

Labora Quadratum bewijst dat investeren in de ontwikkeling van medewerkers met beperkte basisvaardigheden niet alleen een sociale, maar ook een economische impact heeft. Volgens Siero levert deze investering loyale en goed presterende medewerkers op, die helpen de kwaliteit van de bedrijfsvoering te waarborgen. “Doordat we onze eigen mensen opleiden, hebben we minder uitzendkrachten nodig en kunnen we betere resultaten leveren aan onze klanten. Dit is niet alleen goed voor de medewerkers, maar ook voor het bedrijf zelf,” zegt hij.

Daarnaast helpt deze aanpak bij het oplossen van het personeelstekort in de logistieke sector, doordat medewerkers beter opgeleid en breed inzetbaar worden.

Toekomstgericht blijven ontwikkelen

Labora Quadratum blijft zich inzetten voor de ontwikkeling van basisvaardigheden binnen hun bedrijf en ziet het als hun verantwoordelijkheid om andere bedrijven te inspireren om hetzelfde te doen. “We hopen dat andere MKB-bedrijven ook de stap zetten om te investeren in hun personeel. Het begint met bewustwording en kleine stappen, maar de impact is groot, zowel op menselijk als bedrijfsmatig vlak,” zegt Siero. Hij moedigt andere bedrijven aan om contact op te nemen met instanties zoals het Leerwerkloket Twente of Stichting Lezen en Schrijven voor ondersteuning.

Samenvatting van Labora Quadratum’s aanpak van basisvaardigheden

  • Samenwerking met Leerwerkloket Twente: Medewerkers worden gescreend op basisvaardigheden en begeleid via op maat gemaakte leertrajecten.
  • Interne academy en jobcoaching: Het bedrijf biedt interne opleidingsprogramma’s en begeleiding door jobcoaches om medewerkers continu te ontwikkelen.
  • Digimeter en persoonlijke ontwikkelingsplannen: Door gebruik te maken van digitale tools zoals de digimeter, worden de vaardigheden van medewerkers gemeten en worden persoonlijke ontwikkelingsplannen opgesteld.
  • Praktische certificering: Medewerkers behalen stapsgewijs certificaten, wat hun zelfvertrouwen vergroot en hun inzetbaarheid verhoogt.
  • Loyale en goed presterende medewerkers: Door te investeren in de basisvaardigheden van medewerkers, heeft Labora Quadratum een loyaal team opgebouwd dat helpt de bedrijfsresultaten te verbeteren.
  • Economisch voordeel: Minder afhankelijkheid van uitzendkrachten door het opleiden van eigen personeel, wat kostenbesparend werkt en zorgt voor continuïteit in de bedrijfsvoering.

Labora Quadratum laat zien dat aandacht voor basisvaardigheden niet alleen een positieve invloed heeft op de medewerkers, maar ook bijdraagt aan het succes van het bedrijf.

Meer weten over het verbeteren van basisvaardigheden?

Wil je meer weten over een gebrek aan basisvaardigheden en hoe je hier werk van kan maken binnen je organisatie? Kijk dan op taalwerkt.nl voor handige tips en tools die je meteen kunt inzetten. 

Wanneer meerdere collega’s moeite hebben met basisvaardigheden, is het effectiever om dit intern aan te pakken met bijvoorbeeld een maatwerk aanpak. Tot juli 2025 kun je als werkgever 8 uur kosteloos ondersteuning krijgen. Bedrijven in Twente kunnen zich melden bij het Leerwerkloket Twente, bedrijven in de rest van Overijssel en daarbuiten bij Stichting Lezen en Schrijven. 

Als een medewerker moeite heeft met basisvaardigheden in privézaken, zoals thuisadministratie of het huiswerk van zijn kinderen, kan je doorverwijzen naar een Taalhuis in de regio voor een persoonlijk gesprek met een Taalconsulent. Deze zijn vaak te vinden in de lokale bibliotheek. Of adviseer de medewerker zich aan te melden via deze link.

Reactie van Tijs de Bree, Gedeputeerde voor Cultuur, Provincie Overijssel
“Bij Labora Quadratum staat de mens voorop, en dat vind ik mooi. Het laat zien dat investeren in je personeel en succesvol ondernemen prima samengaan. Medewerkers die beter kunnen lezen, schrijven en rekenen doen het beter op hun werk. Én beter in de maatschappij.
Zo’n 100.000 inwoners van Overijssel hebben moeite met zogenoemde basisvaardigheden. Daarom steunt de provincie Overijssel dit soort initiatieven van harte. Dat doen we onder andere samen met het Leerwerkloket Twente, maar ook op tientallen andere plekken. Omdat we geloven dat een sterke economie begint met goed opgeleide mensen, en in een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Ik hoop dat meer bedrijven het voorbeeld van Labora Quadratum zullen volgen.”

Ben je werkgever in het Overijsselse MKB en geïnteresseerd in de Kopgroep Basisvaardigheden? Neem dan contact op met Anita Heimans van provincie Overijssel via email.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie