Amsterdam breidt elektrische vloot uit naar 75 VDL Citea’s

Elektrische vloot bus

De elektrische vloot van VDL die wordt ingezet in het stadsvervoer van Amsterdam wordt uitgebreid naar 75 voertuigen. VDL Bus & Coach levert tot begin volgend jaar 44 VDL Citea’s SLFA-180 Electric aan GVB, het openbaarvervoerbedrijf van Amsterdam. Op dit moment rijden 31 elektrische VDL Citea’s in de hoofdstad.

Amsterdam maakt werk van het verder reduceren van de CO2-uitstoot in de stad. De gemeente heeft hiervoor de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’ ontwikkeld. Amsterdam vermindert in 2025 de CO2-uitstoot met 5%, in 2030 met 55% en in 2050 met 95% in vergelijking met de uitstoot in 1990. Onderdeel hiervan is dat GVB in 2025 volledig uitstootvrij busvervoer levert.

135.000 elektrische kilometers per dag

“Op deze wijze draagt GVB op een geweldige manier bij aan de doelstelling van de stad Amsterdam”, zegt Ard Romers, directeur van VDL Bus & Coach Nederland. “We zijn er trots op dat we, op basis van het opgebouwde vertrouwen in de afgelopen jaren, onze samenwerking met de partners in dit project kunnen voortzetten. Als transitiepartner zetten wij graag onze ervaring en expertise in. Inmiddels leggen meer dan 900 VDL Citea’s iedere dag samen ruim 135.000 elektrische kilometers af in een groot aantal Europese steden en regio’s. Dat we nu opnieuw e- bussen mogen leveren voor Amsterdam blijft natuurlijk heel speciaal. Nederland is in Europa voorloper in de elektrificatie van het openbaar vervoer.”

Bijdragen aan schone lucht

Eind 2018 tekenden GVB en VDL Bus & Coach het contract voor de levering van 31 elektrische VDL Citea’s, met de optie tot 69 extra zero emissie-stadsbussen. Het betreft een nauwe samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam als concessieverlener, de gemeente Amsterdam, GVB en VDL. In 2020 zijn de VDL Citea’s gaan rijden. De serie bussen bestaat uit 9 VDL Citea’s SLF-120 Electric en 22 gelede VDL Citea’s SLFA-180 Electric. De 44 elektrische VDL Citea’s die VDL aan GVB gaat leveren, zijn gelede bussen.
“Ondanks corona en alle onzekerheden die daarbij op ons als stadsvervoerder afkomen, vinden wij het ontzettend belangrijk dat het verduurzamen van onze busvloot doorgang vindt”, zegt Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur van GVB. “Fijn dat we hierin support krijgen van alle betrokken partijen. Wij vinden het onze taak om als Amsterdamse ov-vervoerder maximaal bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad. Amsterdam groeit en als ov-bedrijf willen we de stad daarbij op een kwalitatieve manier bereikbaar houden voor iedereen. Het elektrificeren van onze bussen, en daarmee bijdragen aan schone lucht, is daar een belangrijk onderdeel van.”

Laadinfrastructuur

verantwoordelijk voor de implementatie van de laadinfrastructuur. De 44 gelede voertuigen worden voorzien van een 422 kWh batterijsysteem. Tevens krijgen de e-bussen de beschikking over cameraspiegels, die in combinatie met twee schermen in de bus de chauffeur in staat stellen beter en veiliger deel te nemen aan het verkeer. De voertuigen zijn uitgerust met een elektrische rolstoelplank, voor reizigers met een mobiele beperking.
Een volledig vlakke vloer, een hoge mate van modulariteit, compacte afmetingen en uitstekende wendbaarheid maken de Citea Low Floor Electric geschikt voor openbaar vervoer in de stad. De brede in- en uitstapdeuren zorgen voor optimale toegankelijkheid en maken dit type uitermate geschikt voor grote passagiersstromen in hoge frequenties.

Nieuwe generatie VDL Citea

VDL Bus & Coach is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit.

In 2020 heeft VDL Bus & Coach haar naam als toonaangevende transitiepartner op weg naar zero emissie openbaar vervoer doorgezet. Met meer dan 900 bussen in 11 landen, geleverd tussen 2015 en 2021, heeft VDL Bus & Coach in Europa een marktaandeel van 20 procent. De in februari van dit jaar behaalde 100 miljoen elektrisch kilometers zorgen voor een besparing van meer dan 14,7 miljoen kilogram CO2-uitstoot.

In 2021 presenteert VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische VDL Citea. Vanuit de VDL- visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composieten zijwandconstructie die 15% lichter is ten opzichte van een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig tot maar liefst 30% gereduceerd.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.