Kiel breidt elektrische VDL-vloot uit naar 67 VDL Citea’s

elektrische VDL

Sterke vergroening van openbaar vervoer door aankoop nieuwe vloot elektrische VDL Citea’s

In Kiel gaan tegen het einde van 2021 maar liefst 67 elektrische VDL Citea’s rijden. VDL Bus & Coach heeft van de Noord-Duitse stad een vervolgorder ontvangen van 20 Citea’s SLF-120 Electric. De samenwerking tussen KVG Kieler Verkehrsgeselschaft en VDL Bus & Coach, die op 8 oktober 2019 werd bekrachtigd met de aankoop van 47 gelede elektrische VDL bussen, krijgt met deze vervolgorder een nieuwe impuls. Daarmee zet Kiel in op verdere vergroening van het openbaar vervoer.

Goede ervaringen elektrische VDL

Sinds de ingebruikname van de eerste elektrische VDL Citea, in september vorig jaar, zijn ruim 160.000 elektrische kilometers afgelegd. Inmiddels heeft KVG 19 elektrische bussen in operatie genomen. KVG-directeur Andreas Schulz: “Wij hebben de doelstelling om in 2030 volledig elektrisch openbaar vervoer aan te bieden. De ervaringen met VDL Bus & Coach zijn zeer positief. Met deze elektrische bussen, waarmee we jaarlijks ongeveer 87 ton CO2 per bus besparen, draagt KVG bij aan een betere en stillere leefomgeving. Daarnaast stellen wij Kiel in staat om haar ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen.”

Boris Höltermann, directeur van VDL Bus & Coach Duitsland: “Wij zijn erg trots op het vertrouwen dat Kiel in ons stelt, op basis van onze jarenlange kennis en ervaring op het gebied van e- mobiliteit. Kiel heeft een duidelijk klimaatdoel, dat naadloos aansluit bij onze doelstelling ‘Aiming for Zero’. Wij hopen door het intensiveren van onze relatie samen nog vele mijlpalen te bereiken.”

100 miljoen elektrische kilometers

VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. Met inmiddels bijna 800 bussen in 10 landen en dagelijks meer dan 150.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische kilometers inmiddels bijna bereikt.

Nieuwe generatie VDL Citea

VDL Bus & Coach is uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. In 2021 presenteert VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische VDL Citea’s. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. Tijdens Busworld, dit jaar oktober in Brussel, zijn de bussen voor het eerst te zien.

VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composieten zijwandconstructie die 15 procent lichter is ten opzichte van een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig tot maar liefst 30% gereduceerd.

Over VDL Groep

VDL Bus & Coach is onderdeel van VDL Groep. Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, het internationale industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Deze onderneming is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht.

Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. Toen zijn zoon Wim van der Leegte het bedrijf overnam, is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen, en heeft het bedrijf zich ook gespecialiseerd in de hightech-toelevering voor onder andere de halfgeleiderindustrie.

VDL Groep is groot in toeleveringen en halffabricaten, maakt eigen eindproducten, zoals veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen, en beschikt het met VDL Nedcar in Born over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt. VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap en hoogwaardige machines.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie