Door: Redactie - 8 september 2022 |
Signify heeft in de Hongaarse 3D printfabriek inmiddels meer dan een miljoen lampen geprint en geleverd aan de eindklanten. Een beter bewijs dat additive manufacturing rijp is als productietechnologie is er niet. “3D printen is bezig mainstream te worden. Maakbedrijven moeten zich hiervan bewust worden. Additive Manufacturing is niet langer een technologie enkel voor op specifieke 3D printbeurzen. Daarom organiseren we de AM Masterclass tijdens Kunststoffenbeurs”, zegt Ruben Fokkema, Business Developer voor Brainport Eindhoven.
Tijdens de Kunststoffenbeurs 2022 organiseren Brainport Development en Mikrocentrum een AM Masterclass. Deze past in een bestaande reeks, telkens gekoppeld aan een specifieke markt. In deze masterclass gaat het minder om de technologie en meer om de kennis van de businesscase. “Dit keer kijken we vooral naar de kansen in de kunststoffenindustrie en hoe 3D printen kan helpen de thema’s die in deze sector spelen, aan te pakken”, schetst Ruben Fokkema het doel van de AM Masterclass. De doelgroep is het management van kunststofverwerkende bedrijven die de stap naar innovatie willen en durven zetten.
Signify heeft deze stap gezet. Stijn Meijers, New Business Development Manager bij het verlichtingsconcern, is een van de sprekers tijdens de masterclass op de Kunststoffenbeurs 2022. Bij Signify is 3D printen inmiddels een gangbare productietechnologie. Er worden jaarlijks tonnen (deels gerecycled) materiaal verwerkt in de zes printfabrieken wereldwijd. “In die fabrieken staan printerfarms met honderden 3D printers. In Hongarije hebben we onlangs het miljoenste product geprint”, schetst Stijn Meijers de omvang die Additive Manufacturing inmiddels heeft. Naast customization van de producten, het oplossen van supply chain problemen door lokaal te 3D printen én het duurzaamheidsaspect door met deels gerecycled kunststof te printen dat weer recyclebaar is, geeft 3D printen Signify vooral de kans om sneller in te spelen op modegevoelige trends en technologische ontwikkelingen in de verlichtingsindustrie. “De verlichtingswereld is modegevoelig en onderhevig aan snelle technologische ontwikkelingen; investeringen in matrijzen verdienen zich daarom vaak niet terug.”
Precies dit soort overwegingen, ingegeven door de businessvoordelen van 3D printen, komen aan bod in de AM Masterclass tijdens de Kunststoffenbeurs. Dit moet de deelnemers inspireren. Ruben Fokkema verwijst naar een analyse waaruit blijkt dat 5% van de maakbedrijven 3D printen inzet voor producten die verkocht worden. “Dat is al substantieel, één van elke twintig bedrijven. 3D printen is nog niet voor alle toepassingen marktrijp, maar het kan voor veel huidige problemen een oplossing bieden.” De masterclass maakt de deelnemers hiervan bewust. Want, zo zegt de Business Development Manager, de ontwikkelingen gaan nu snel. Bedrijven die de technologie nog niet overwegen, moeten zich realiseren dat hun concurrent er morgen mee kan beginnen. “En dan sta je over enkele jaren mogelijk op een achterstand.” Daarom haalt Brainport Eindhoven aansprekende namen zoals Signify, het materialenconcern Covestro maar ook Industrio, een Nederlandse 3D printerfabrikant en AM Flow dat de orderstroom automatiseert, naar de masterclass. Experts van deze bedrijven delen kennis en inzichten.
De AM Masterclass is niet alleen bedoeld om managers van maakbedrijven in de kunststoffenindustrie te inspireren. Het moet het startschot zijn van een intensieve samenwerking tussen partijen in de kunststofketen. “Ons doel is niet alleen de kennis van de grote partijen te ontsluiten maar ook betekenisvolle samenwerkingen op te zetten”, aldus Ruben Fokkema. Deze samenwerking in het AM-ecosysteem gaat bijvoorbeeld over het 3D printbaar maken van een applicatie; of het opbouwen van een toeleveringsketen voor 3D geprinte onderdelen. In Brainport Eindhoven ontstaan kansrijke samenwerkingen. Ruben Fokkema: “De insteek is dat uit de masterclass een consortium voortkomt, waarin partijen samenwerken aan het marktklaar maken van de technologie.” Vanuit de additive manufacturing learning community in Brainport Eindhoven is er zo eerder al een aantal masterclasses georganiseerd rond de thema’s mobiliteit en medische technologie. Hieruit zijn inderdaad al kleinere groepjes voortgekomen die nu gezamenlijk verder werken aan de ontwikkeling van Additive Manufacturing toepassingen.
De AM Masterclass op de Kunststoffenbeurs vindt plaats op 15 september vanaf 13.30 uur. Naast het verhaal door Stijn Meijers over de 3D printbusiness van Signify en de materialen die het aanbiedt aan derden, zijn er presentaties door Hugo da Silva, VP Covestro over hoe AM helpt verstoringen in aanvoerketens op te lossen; Marco Cavallaro van Industrio over hoe je gepersonaliseerde productie opschaalt en Dennis Lieffering van AM Flow over end to end automatisering als vliegwiel voor de groei van de AM-industrie. Aanmelden voor de AM Masterclass kan via de website van de Kunststoffenbeurs.
Datum: 14 en 15 september 2022
Openingstijden: 09.30 – 17.00 uur
Locatie: Brabanthallen
Adres: Diezekade 2, 5222 AH, ’s-Hertogenbosch, Nederland
Ingang: Entree Hal A en B
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.