ACHEMA – vakbeurs voor de procesindustrie

Vakbeurs Solar Solutions TechniShow en ESEF ACHEMA AIDA

Met meer dan 2.200 exposanten uit meer dan 50 landen is de vakbeurs ACHEMA deze week geopend in Frankfurt. Het belangrijkste evenement van de procesindustrie wereldwijd toont apparatuur en processen voor de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Belangrijke thema’s op de beurs en tijdens het congres zijn het digitale lab, product- en procesveiligheid en modulaire en gekoppelde productie. De focus van de openingspersconferentie lag op internationale samenwerking en innovatie. Experts uit de industrie benadrukten het belang ervan voor het bereiken van klimaatdoelstellingen en het aanpakken van uitdagingen zoals leveringszekerheid en stabiele toeleveringsketens.

Vakbeurs ACHEMA

Van 22 tot 26 augustus 2022 tonen producenten van laboratoriumapparatuur en verwerkingscomponenten, installatietechniekbedrijven, automatiseringsleveranciers en materiaalontwikkelaars hun nieuwste producten en technologieën. Ongeveer de helft van de exposanten komt uit het buitenland. Ondanks de bestaande reisbeperkingen zijn 74 exposanten uit China vertegenwoordigd op ACHEMA 2022. Ook de respons uit India blijft hoog met 143 exposerende bedrijven.

Op de openingspersconferentie tegen de achtergrond van de recente politieke ontwikkelingen, kwam het belang van duurzaamheid en internationale samenwerking naar voren.

Dr. Wolfgang Große Entrup, directeur-generaal van de Duitse brancheorganisatie voor de chemische industrie (VCI), benadrukte dat deze bedrijven ondanks sterk stijgende productiekosten en dalende verkoopvolumes zullen vasthouden aan hun doelstellingen. “We zullen ons niet laten afbrengen van de weg naar transformatie die we jaren geleden zijn ingeslagen. Het klimaat beschermen, hulpbronnen behouden en een circulaire economie in stand houden zal geen sinecure zijn. Maar we zullen deze kwesties aanpakken.” Dr. Große Entrup heeft de EU-Commissie echter gewaarschuwd voor het opleggen van eisen aan bedrijven, aangezien die nu al moeite hebben om gelijke tred te houden. “Onze industrie wil en moet haar vermogen om te transformeren en concurrerend te zijn met elkaar in overeenstemming brengen. Noch het individu, noch het klimaat is erbij gebaat als onze bedrijven de EU ontvluchten als gevolg van monsterlijke eisen en hun productie verplaatsen naar landen met dertien-in-een-dozijn normen.”

Als voorzitter van de ACHEMA-commissie benadrukte Jürgen Nowicki dat, gezien de enorme uitdagingen waar de industrie, maar ook de mensheid als geheel, voor staat, internationale samenwerking alleen door samenwerking kan worden overwonnen. ACHEMA creëert precies dit: “De procesindustrie, onze gemeenschap die we hier bij ACHEMA bijeenbrengen, heeft veel sleutelelementen, veel puzzelstukjes om op te lossen, in handen.”

Nowicki noemde de volgende voorbeelden van de innovatieve kracht van de industrie:

  • de snelle ontwikkeling en levering van hoogwaardige vaccins,
  • de effectieve bijdragen aan energie-efficiëntie door de technologische basis te leggen voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen of door de circulaire economie de technologieën te geven die nodig zijn voor succesvolle recycling, en
  • de elektrochemie die zo cruciaal is voor e-mobiliteit door innovaties aan te jagen.

Evenzo zou e-mobiliteit geen vooruitgang boeken zonder innovaties in de elektrochemie.

Uitdaging

Dr. Klaus Schäfer, voorzitter van DECHEMA e.V., die verantwoordelijk is voor het ACHEMA-congres met bijna 600 lezingen, ging in op het thema innovatie: “Het is één sleutel om te overleven en succesvol te blijven in zo’n uitdagende omgeving. De andere – misschien wel meer dan ooit – is samenwerking. Met de ACHEMA van dit jaar willen we dan ook een signaal afgeven dat technologische samenwerking in de industrie, maar ook over de landsgrenzen heen, onontbeerlijk is om de crises van deze tijd de baas te worden.”

Innovaties zijn op ACHEMA niet alleen te vinden bij de exposanten en in het congresprogramma: Voor het eerst biedt ACHEMA jonge bedrijven in de procesindustrie en start-ups een centrale ontmoetingsplaats met een Start-up Area. Daar laten start-ups zien hoe wetenschap en technologie kunnen worden omgezet in nieuwe diensten, winstgevende producten en de nieuwste processen.

ACHEMA

ACHEMA is het wereldforum voor chemische engineering, procestechniek en biotechnologie. De belangrijkste beurs ter wereld voor de procesindustrie vindt om de drie jaar plaats in Frankfurt. Het spectrum strekt zich uit van laboratoriumapparatuur, pompen en analytische apparatuur tot verpakkingsmachines en ketels tot veiligheidstechnologie, materialen en software, en dekt daarmee alle eisen van de chemische, farmaceutische en voedselproductie-industrie. Het begeleidende congres, met wetenschappelijke lezingen en talrijke gast- en partnerevenementen, vormt een aanvulling op de brede waaier van tentoonstellingsthema’s.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie