Door: Redactie - 4 augustus 2023 |
De vraag die Europa bezighoudt is hoe we nieuw verdienvermogen kunnen ontwikkelen. We willen dit doen door ons te richten op de kennis en technologie die essentieel zijn voor grote maatschappelijke veranderingen. Op 4 september wordt dit onderwerp centraal gesteld bij de opening van het academisch jaar aan de TU Eindhoven. Er zal gesproken worden door Diederik Samsom, Marieke Blom en Peter Wennink.
Europa is begonnen met een aantal zeer grote veranderingen. Denk hierbij aan de transitie in klimaat en energie. Dit zijn complexe processen. Maar ze bieden ook een bijzondere kans. Zowel Nederland als Europa kunnen hierdoor nieuw verdienvermogen ontwikkelen. Dit verdienvermogen kan zorgen voor een betere positie in de wereldmarkt. Ook leidt het tot meer banen en nieuwe duurzame technologieën en producten.
Hoe zorgen we dan voor een goed evenwicht? We willen een model dat goed is voor zowel het milieu als de samenleving. De uitdaging is om iedereen mee te nemen in deze verandering. We moeten zorgen dat het betaalbaar blijft. Maar ook dat de innovatie op tijd komt. Hoe voorkomen we dat we achterop raken bij andere landen in de wereld? Deze vragen worden besproken tijdens de opening van het academisch jaar aan de TU Eindhoven.
Nederland heeft een sterke economie. De Brainportregio speelt hierin een belangrijke rol. We willen een leider zijn in de overgang naar schone technologie. Hoe bereiken we dit doel? En hoe doen we dit zonder onze welvaart te schaden? Het academisch jaar in Eindhoven is het juiste moment om dit te bespreken.
Ook de TU Eindhoven draagt bij aan het verdienvermogen van Nederland en Europa. Dit doen ze door onderzoek naar belangrijke technologieën. Ook leiden ze talent op voor de hightechindustrie. Er is een groeiend tekort aan technisch personeel. Dus het opleiden van meer ingenieurs is erg belangrijk.
Diederik Samsom zegt dat het belangrijk is om onze samenleving en economie schoon te houden. De overgang moet wel eerlijk zijn. Anders zal het niet werken. In Nederland is dit al een moeilijk punt. Maar in Europa, waar de verschillen nog groter zijn, is dit nog moeilijker.
Marieke Blom spreekt over verandering in onze economie en consumptie. Deze verandering is positief. Maar er zullen mensen zijn die het hier niet mee eens zijn. We moeten laten zien dat het kan. En dat de verandering niet te groot is.
CEO ASML Peter Wennink legt uit dat de energietransitie een groeifactor is in de chipindustrie. De vraag naar groene energie zal toenemen. Er is veel kennis in Europa. Vooral in de Brainportregio. Dit biedt kansen voor Europa om wereldwijd een leidende rol te spelen.
Bij de opening van het academisch jaar geven TU/e-studenten de Chair of the Future (de Toekomststoel). Dit laat zien hoe belangrijk een duurzame toekomst is.
De opening van het academisch jaar is op maandag 4 september 2023. Het vindt plaats in de Blauwe Zaal van het Auditoriumgebouw, van 15:00 tot 16:30 uur. Je kunt het volgen via een livestream of ter plaatse als je een ticket of uitnodiging hebt.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.