Door: Redactie - 12 oktober 2023 |
Het Future Network Services (FNS) consortium heeft onlangs toestemming ontvangen om de ontwikkeling van het 6G netwerk in Nederland te starten. Met een initiële investering van 61 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds, vertegenwoordigt dit een significante mijlpaal in de Nederlandse technologische vooruitgang. Maar welke implicaties brengt deze ontwikkeling met zich mee voor industrieën zoals proces- en productie-industrie?
Experts beschouwen 6G als een transformatie in de mobiele communicatietechnologie. Afgezien van het feit dat het honderd keer sneller is dan zijn voorganger, 5G, heeft 6G ook een lage latency en een veel hogere capaciteit voor het koppelen van draadloze apparaten. Deze indrukwekkende kenmerken zijn mogelijk door geavanceerde netwerktechnologieën in combinatie met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme halfgeleiders en fotonica. Dankzij deze technologieën kan het 6G netwerk betrouwbare, duurzame en aanpasbare netwerken creëren.
Door de uitzonderlijke snelheid en minimale latency van het 6G netwerk kan er realtime monitoring van machines en processen plaatsvinden, zelfs over grote afstanden. Dit is met name van belang voor sectoren zoals de procesindustrie, waar elke milliseconde in gegevensoverdracht essentieel kan zijn. Bovendien zal de verhoogde capaciteit van 6G om talloze apparaten te verbinden, een cruciale rol spelen in de uitbreiding van het Industrial Internet of Things (IoT). Dit zal naar verwachting productielijnen intelligenter en efficiënter maken, gezien het vermogen om een groter aantal apparaten gelijktijdig te verbinden zonder enige hapering in de communicatie.
Interessant is ook de rol van 6G in de ontwikkeling van digital twins. Deze virtuele kopieën van fysieke objecten of systemen kunnen profiteren van de combinatie van realtime gegevensverzameling en hoge verwerkingssnelheden die het 6G netwerk biedt. Hierdoor kunnen onderhoud en optimalisatie van systemen verder geautomatiseerd worden. Bijkomend kan 6G bijdragen aan een meer duurzame industrie door geavanceerde technologieën voor energiebeheer te ondersteunen.
Het Nationaal Groeifonds is instrumental in het aandrijven van deze technologische vooruitgang. Door samenwerking tussen meer dan 60 publieke en private partijen te faciliteren, beoogt het fonds de concurrentiepositie van Nederland in de hightech industrie en op het gebied van innovatie aanzienlijk te versterken.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.