Door: Peter Gloudemans (AddIT Benelux) - 20 juni 2022 |
Mikrocentrum brengt tijdens de 3D Production Days op 22 en 23 juni de hele 3D waardeketen samen in het Eindhovense Klokgebouw. De technologie ontwikkelt zich namelijk steeds meer tot een single source of truth in de productlevenscyclus, van design via productie tot en met onderhoud. Behalve dat zo’n 70 exposanten concrete oplossingen tonen voor het werken met 3D modellen, schetsen 45 sprekers de trends op het vlak van 3D productie.
Mikrocentrum bundelt vier evenementen in de 3D Production Days: RapidPro, MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance congres. Een terechte stap, vindt Bas Verschuren, consultant bij Siemens Digital Industries Software. “Als je over single source of truth in de productie praat, heb je het over het 3D model.” Niet alleen de klassieke maaktechnieken zoals CNC-frezen of meten gebruiken de 3D modellen, ook voor 3D printen Virtual en Augmented Reality is het 3D model het vertrekpunt. Zelfs in het onderhoud van machines en installaties speelt het 3D model steeds vaker een rol. “Als je dit model in de hele keten integreert, kun je snel van engineering naar manufacturing en service komen”, zegt Ivo van Berkel, Sales Director Benelux bij Dassault Systèmes. Precies hiervoor demonstreren behalve Siemens en Dassault Systèmes nog zo’n 70 andere exposanten, waaronder Hexagon Manufacturing Intelligence en Mitutoyo Nederland, concrete oplossingen voor engineers, makers en onderhoudsmanagers. Van software om in productieprocessen met Model Based Design te werken tot en met de nieuwste 3D printtechnieken. Dit wordt ondersteund door zo’n 45 experts uit elk van de vier vakgebieden die de trends schetsen, de laatste kennis delen en praktische toepassingen toelichten.
Absolute highlights in het lezingenprogramma zijn Fried Vancraen, CEO van Materialise die voor de tweede keer RapidPro officieel opent en Egbert-Jan Sol, smart industry programma directeur bij TNO. Fried Vancraen zal met name ingaan op de rol van additive manufacturing in het verduurzamen van producten en de producerende industrie. Egbert-Jan Sol schetst de nieuwste ontwikkeling in Industrie 4.0: AAS (Asset Administratrion Shell). AAS is een hyperlinked data structuur standaard met alle ontwerp, productie en gebruiksinformatie. Dat levert onder andere inzicht op in de onderhoudsstatus van machines en productie-installaties. In de lezingen tijdens het Smart Maintenance Congres (22 juni) gaan sprekers dieper in op de rol van data in het onderhoud.
De vier evenementen hebben elk hun eigen lezingenprogramma. Bij RapidPro (22 en 23 juni) springt de presentatie door Radu Donose eruit. Hij leidt bij ASML de Additive Manufacturing Competency Group. In zijn presentatie legt Radu Donose uit waarom ASML nieuwe productietechnieken zoals Additive Manufacturing nodig heeft voor de volgende generaties lithografiemachines. Hij geeft ook voorbeelden van de meer dan 100 3D geprinte onderdelen die nu al in de ASML-machines worden ingebouwd. Op RapidPro houdt Tibor van Melsem Kocsis een presentatie over hoe DiManEx de supply chain terugbrengt tot een netwerk met gekwalificeerde toeleveranciers die on-demand onderdelen 3D printen aan de hand van het 3D model.
Castlab, net als twee jaar geleden samen met partners uit de gieterijwereld op RapidPro, heeft met het digitaliseren van magazijnen naast de NS ook andere Europese railbedrijven aan zich weten te binden. Zij zijn enthousiast over de oplossing van de Tilburgse startup: vervangende gietstukken leveren, in gecertificeerde kwaliteit binnen 10 werkdagen, zodat het rijdend materiaal niet maandenlang stil staat. En zonder minimale bestelhoeveelheden die alleen maar tot onnodige voorraden leiden. Met de door Castlab ontwikkelde software kan een gemiddeld railinfrabedrijf snel gietstukken selecteren die passen binnen het concept. Hiermee versterkt de gietindustrie z’n propositie, aldus Koen Melis, CEO. Hij ziet eveneens interesse voor het Castlab concept in de hightech industrie. “Met onze methode krijgt de klant flexibiliteit; ze kunnen doorgaan met het engineeren van het onderdeel omdat ze geen dure matrijs nodig hebben.” Samen met de Nederlandse Vereniging van Gieterijtechnici presenteren zich innovatieve gietbedrijven op de beurs, zoals Aluminium Gieterij Oldenzaal, Sanders Ijzergieterij (dat over twee zandprinters beschikt) en Melis Gieterijen, naast de Vlaamse hogedrukgietspecialist Pedeo Hogedrukgieterij.
RapidPro kent dit jaar verschillende primeurs. K3D presenteert de robotmetaalprinter van Meltio, waarmee het print servicebedrijf grote onderdelen kan 3D metaalprinten. QDP toont voor de eerste keer in de Benelux de nieuwe Carbon M3 printer. Met de nieuwste 3D printer van het Amerikaanse concern kan QDP nog beter de vraag naar 3D geprinte onderdelen in spuitgietkwaliteit beantwoorden. “Reken je de gereedschapskosten mee, dan is het 3D geprinte onderdeel concurrerend met een spuitgietdeel”, zegt Maick Klaassen van QDP. FMI, Kiesz en Spark design & innovation hebben elkaar gevonden in het Shapeshifters platform, waar managers, projectleiders en ontwerpers elkaar ontmoeten met als doel informatie delen over 3D modellen in de medische industrie. Ze presenteren dit platform in een van de lezingen op RapidPro. Ook is er aandacht voor nieuwe AM-technologie, zoals de presentatie van Brice Buhlmann (Buhlmann NV) over de binder jetting technologie van Desktop Metal die klaar is voor serieproductie. Harry Kleijnen van Additive Industries presenteert use cases voor Additive Manufacturing uit de luchtvaart- en automobielindustrie.
3D manufacturing start met Model Based Definition, 3D modellen verrijkt met PMI data. Daarover gaat het op het MBD Solutions event (23 juni). Enkele jaren nadat ASML het einde van de 2D tekening aankondigde, worstelen jobbers nog steeds met de uitrol van MBD in hun bedrijf. Dat komt mede doordat de uitwisselbaarheid van data tussen verschillende native CAD-formats lastig blijft. “De grootste voordelen behaal je namelijk als de hele keten met dezelfde applicatie werkt. Dan is de businesscase snel rond”, zegt Bas Verschuren van Siemens Digital Nederland. Desondanks blijft het voor maakbedrijven verderop in de keten essentieel mee te gaan met deze trend. Ga op zoek naar de voordelen die het kan bieden, bijvoorbeeld het automatiseren van programmeerwerk. Dit laatste demonstreert Henk Jörg van TFH Technical Service, samen met Valk Welding. In hun presentatie laten ze zien hoe lasrobots automatisch geprogrammeerd worden met behulp van MBD.
Exposanten zoals PolyWorks, High QA, Siemens en CAD2M laten op de beurs zien hoe jobbers de eerste stappen kunnen zetten in het werken met de 3D modellen. Ze moeten hierin meegaan omdat in de toekomst databases van verschillende schakels in toeleverketens verbonden zullen zijn. Dat zegt Jos Voskuil, PLM Coach en een van de sprekers tijdens MBD Solutions Event. Hij spreekt over de connected approach: bedrijven door de hele waardeketen heen worden met elkaar verbonden om data in plaats van bestanden uit te wisselen. “Dan bereiken we Industrie 4.0”, zegt Jos Voskuil. “Van PDM en PLM schuiven we dan op naar digitale platformen.” Het lezingenprogramma van het MBD Solutions Event is dit jaar nog meer toegespitst op de verschillende doelgroepen door een aparte lezingenreeks voor makers en voor engineers.
Tijdens de eerste dag van 3D Production Days is er in het lezingenprogramma extra aandacht voor Virtual en Augmented Reality (Virtual (R)evolution) en slim, voorspellend onderhoud (Smart Maintenance Congres). Twee onderwerpen die nauw op elkaar aansluiten. Dave van der Windt van GPO Solutions schetst in zijn presentatie hoe Augmented Reality bedrijven kan helpen om te gaan met de schaarste aan technische medewerkers. Kim Dekeyser van Itec, een onderzoeksgroep van KU Leuven en IMEC, presenteert de ervaringen in Franse en Britse projecten waarbij VR is ingezet voor het trainen en scholen van laaggeschoolden. Praktische ervaringen van nog dichterbij huis deelt Ewout van Dort van de Nederlandse Landmacht. Defensie gebruikt namelijk VR voor het trainen van defensiemedewerkers. Met Augmented Reality kunnen machinebouwers en grote maakbedrijven lokale monteurs en operators ondersteunen in hun werk, waarbij de expertise van de specialisten via de nieuwe technologie live bij de lokale monteurs wordt gebracht. Jo van de Put van Koninklijke Metaalunie en Gu van Rhijn van TNO bespreken tijdens het Smart Maintenance congres de resultaten die vijf kleinere, exporterende bedrijven hebben geboekt met de inzet van Augmented Reality om onderhoud aan machines en installaties op afstand te ondersteunen.
De Helmondse gereedschapmaker Verbi presenteert het eerste prototype van een slimme spuitgietmatrijs die het momenteel samen met partners ontwikkelt. Arjan Vos, directeur, is overtuigd dat de spuitgietindustrie komende jaren zal veranderen door trends als big data, Industrie 4.0 en predictive maintenance. “Er zal veel meer transparantie in de keten ontstaan. De drie partijen, matrijzenmaker, spuitgieter en eindgebruiker, moeten veel meer samenwerken.” Een van de hoogtepunten van het congres is de lezing door professor Henk Akkermans, directeur stichting World Class Maintenance. Met behulp van Kunstmatige Intelligentie is al veel mogelijk als het om predictive maintenance gaat. Toch blijkt het voor bedrijven lastig om de stap hier naar toe te maken. Professor Henk Akkermans neemt de deelnemers stap voor stap mee naar een goed werkende oplossing.
3D Production Days vindt op 22 en 23 juni plaats in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven en is onderdeel van de 3D Delta Week. Het expositieprogramma van de ruim 70 exposanten is beide dagen gelijk; de lezingen van RapidPro vinden eveneens beide dagen plaats. De presentaties voor het Smart Maintenance congres en Virtual (R)evolution zijn op 22 juni, die voor MBD Solutions Event op 23 juni. Start van 3D Production Days is beide dagen om 9.30 uur. Toegang is gratis na registratie.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.