Door: Redactie - 28 juni 2023 |
Gasunie heeft groen licht gegeven voor de financiering van de eerste fase van het nationale waterstofnetwerk. Hans Coenen, lid van de Gasunie Raad van Bestuur, heeft dit nieuws vandaag wereldkundig gemaakt tijdens de Hydrogen Europe Summer Market in Brussel. Dit eerste gedeelte van het project, dat in handen is van Gasunie’s dochteronderneming Hynetwork Services, heeft een prijskaartje van ruim 100 miljoen euro. De werkzaamheden zullen na de zomer in Rotterdam van start gaan. De verwachting is dat dit landelijk waterstofnetwerk, met een totale investering van ongeveer 1,5 miljard euro, in 2030 grote industriële gebieden in Nederland en naburige landen, zoals Duitsland en België, met elkaar verbindt. Daarnaast zal het netwerk koppelingen bevatten met importterminals in zeehavens, nationale waterstofproductie en grootschalige waterstofopslagfaciliteiten. Vorig jaar heeft Hynetwork Services van de regering de opdracht gekregen om dit waterstofnetwerk te ontwikkelen.
Het beoogde netwerk zal een totale lengte hebben van 1.200 kilometer en zal grotendeels gebruik maken van bestaande aardgasleidingen. Rotterdam zal als één van de zeehavens een belangrijke rol vervullen als toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa. Via het netwerk kan waterstof worden vervoerd naar industriële eindgebruikers in Nederland en de omliggende landen. Het eerste stuk van het waterstofnetwerk zal in Rotterdam lopen van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, een traject van meer dan 30 kilometer, en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.
Hans Coenen, van Gasunie’s Raad van Bestuur, zei: “Ik ben er trots op dat we nu het investeringsbesluit kunnen nemen voor de start van het nationale waterstofnetwerk. Dit markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstofketen, die we samen met onze partners zetten. Een woord van dank aan het Havenbedrijf Rotterdam, Shell Nederland en het Ministerie van EZK voor de constructieve samenwerking, evenals aan onze aandeelhouder voor het vertrouwen. Wij zijn enthousiast om bij te dragen aan de verduurzaming en leveringszekerheid van de energievoorziening in Nederland en andere landen in Noordwest-Europa.”
Jorgo Chatzimarkakis, CEO van Hydrogen Europe, zei: “Binnen de Europese Unie zal waterstof een belangrijke rol spelen om onze samenlevingen te verduurzamen en bij te dragen aan de Europese energieonafhankelijkheid. Nederland kan daarbij een belangrijke rol spelen om het internationale aanbod van waterstof naar industriële eindgebruikers te brengen. Bedrijven spelen hierin een sleutelrol. Daarom wil ik Gasunie feliciteren met deze genomen stap en wens ik hen veel succes met de uitvoering van dit project.”
Waterstof heeft het potentieel om een grote rol te spelen in de vergroening van de energievoorziening. Het kan bijdragen aan de verduurzaming van zware industrie en transport, en fungeert ook als grondstof in de chemische sector. Bovendien faciliteert de waterstofinfrastructuur internationale verbindingen en biedt het door de grootschalige opslagmogelijkheden extra flexibiliteit in onze groene energievoorziening.
Gasunie kan een belangrijke rol vervullen in de energietransitie door waterstofinfrastructuur te ontwikkelen in Nederland, Duitsland en op de Noordzee. Naast het nationale netwerk in Nederland, waarvan de bouw na de zomer start, draagt Gasunie ook in Noord-Duitsland met waterstofinfrastructuur (import, transport en grootschalige opslag) bij aan de Duitse en Europese waterstofstrategie. Daarnaast zijn er plannen van de Nederlandse regering om Gasunie aan te wijzen voor de ontwikkeling van een waterstofnetwerk in de Noordzee, wat de internationale brugfunctie verder zal versterken.
Vanaf 2030 verbindt het nationale waterstofnetwerk de zeehavens met de grote industriële clusters (Eemshaven, Noordzeekanaalgebied, Rotterdam, Zeeland en Limburg) in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook zullen er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België worden gerealiseerd. Het bevordert de ontwikkeling van Nederland als een Europees energieknooppunt voor waterstof en stimuleert de groei van de internationale waterstofmarkt. Daarnaast draagt het bij aan de Europese energieonafhankelijkheid.
Het gebruik van bestaande leidingen, die vrijkomen door de vermindering van het aardgastransport, zal een positief effect hebben op het milieu en de kosten drukken. Naar schatting 85% van het netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen, wat 75% goedkoper is dan het aanleggen van nieuwe infrastructuur. Dit efficiënte gebruik van bestaande middelen draagt bij aan een duurzamere toekomst en is een bevestiging van de belofte die waterstof als alternatieve energiebron biedt.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.