Waarom Wereld Metrologiedag vieren?

Metrologie

Op 20 mei is het Wereld Metrologiedag. Op deze datum werd het Meterverdrag ondertekend, dit jaar alweer 148 jaar geleden. Dit verdrag vormt de basis voor het wereldwijde meetsysteem dat ten grondslag ligt aan wetenschappelijke ontdekkingen en innovatie, industriële productie en internationale handel, maar ook aan de verbetering van de levenskwaliteit en de bescherming van het milieu wereldwijd.

Metrologie, de wetenschap van het meten, beïnvloedt ons dagelijks leven, zelfs als we ons daar niet van bewust zijn. Of we nu bananen wegen in de supermarkt, onze auto’s vullen met benzine of het maandelijkse elektriciteitsverbruik berekenen, nauwkeurige metingen zijn belangrijk voor de economie – en onze veiligheid, bijvoorbeeld door te zorgen voor de juiste hoeveelheid lucht in een band.
Het thema van dit jaar is ‘Measurements supporting the global food system’, gekozen door het International Bureau of Weights and Measures (BIPM) en de International Organization of Legal Metrology (OIML) ‘vanwege de toenemende uitdagingen van klimaatverandering en wereldwijde distributie van voedsel in een wereld waarvan de bevolking eind 2022 de 8 miljard heeft bereikt.’

Relatie voedsel en metrologie

In de voedselverwerking bepalen weeg- en meetinstrumenten zoals weegschalen, balansen en meters het gewicht, het volume, de pH en de temperatuur van voedselproducten. Deze instrumenten moeten worden gecertificeerd voor gebruik in de EU en het VK en regelmatig worden gekalibreerd om te voldoen aan de wettelijke eisen van de EU en het VK om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te waarborgen. Aangemelde (voor de EU) en goedgekeurde instanties (in het VK) zijn verantwoordelijk voor opleiding, testen, certificering en kalibratie, die fabrikanten ondersteunen bij het voldoen aan de relevante wetgeving en het nauwkeurig meten.

Bij de verpakking van levensmiddelen zorgen de diensten van de aangemelde en erkende instanties ervoor dat de consument niet wordt misleid door onnauwkeurige etikettering of verpakking. Nu supermarkten naar manieren zoeken om hun duurzaamheidsinspanningen te vergroten en onnodige verpakkingen te beperken, omarmen zij steeds vaker het gebruik van e-markeringen om efficiënter en met minder productverlies en minder middelen te produceren. Velen onderzoeken nu ook de invoering van hervulstations in hun winkels. Bij deze stations kunnen consumenten hun containers meenemen en vullen voor de aankoop van gedroogde goederen zoals pasta, ontbijtgranen en noten.

Kalibratiediensten zorgen ervoor dat de weeginstrumenten die in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt, voldoen aan de vereiste nauwkeurigheids- en betrouwbaarheidsnormen, zodat het door de machine aangegeven gewicht en de prijs die consumenten voor een product betalen, zo nauwkeurig en eerlijk mogelijk zijn.

Een andere sector waar metrologie een steeds belangrijkere rol speelt, is de energietransitie. Een groot aantal nieuwe technologieën baant de weg naar een koolstofvrije samenleving, waaronder nieuwe slimme meters, snellaadstations voor elektrische voertuigen, zonnepanelen voor thuisgebruik, opslagsystemen voor batterijen, gelijkstroomnetten, waterstof en meer. Het tempo van de vooruitgang ligt hoog en vertoont geen tekenen van vertraging. Wettelijk goedgekeurde meetsystemen zijn daarom van essentieel belang om ervoor te zorgen dat er geen bochten worden afgesneden en om het vertrouwen te geven dat innovaties werken zoals verwacht en dat producten voldoen aan de normen.

Demand Side Response-toepassingen (DSR) zoals slimme apparaten zorgen bijvoorbeeld voor flexibiliteit op het net, waardoor klanten hun elektriciteitsverbruik kunnen verschuiven naar momenten waarop het minder duur is, zoals ’s nachts. Zij spelen een essentiële rol bij de controle van de energiestromen in het netwerk, waardoor de transmissie- en distributienetten worden ontlast van piekbelastingen en netwerk- en opwekkingsonderbrekingen worden voorkomen. NMi, specialist in wettelijke metrologie, werkt samen met andere consortiumpartners aan laboratoriumtests en demonstraties van interoperabele DSR-toepassingen in settings die representatief zijn voor de echte wereld. In wezen zijn onze verantwoordelijkheden hier dezelfde als in onze rol als Notified Body: ervoor zorgen dat eindgebruikers kunnen vertrouwen op de technologie die zij kopen en gebruiken.

Of het nu gaat om voedselverwerking en verpakking of de innovaties van morgen, metrologie is in niet geringe mate een vitaal radertje in het wiel van de maatschappij, dat ons telkens een centimeter/ meter/mijl/kilometer laat draaien.

Auteur: Yvo Jansen, Chief Executive Officer Nederlands Meetinstituut (NMi).

Yvo Jansen is ruim 2 jaar ceo van het Nederlands Meetinstituut. Jansen is verantwoordelijk voor het stimuleren van de winstgevende groei van het wereldwijde testen, inspecteren en certificeren van meettechnologie en van de adviesdiensten van het bedrijf. Hij zal ook nieuwe diensten en markten verkennen ter ondersteuning van NMi’s groeistrategie, die gericht is op zowel organische groei als groei door overnames.

NMi, opgericht in 1937, is een onafhankelijke specialist voor wettelijke metrologie test- en inspectiediensten in Europa en een vertrouwd merk wereldwijd. NMi is gespecialiseerd in typegoedkeuring & certificering, verificatie & kalibratie, en consultancy diensten, met een breed scala aan advies over complexe regelgeving en accreditaties.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.