Vuyk Engineering Rotterdam: terugblik op drie jaar onafhankelijkheid

Vuyk Engineering Rotterdam

Het is in maart drie jaar geleden dat Vuyk Engineering Rotterdam de handtekening zette onder volledige onafhankelijkheid: “terug naar de kern van Vuyk: ontwerpen en engineeren op wens van de klant. Dat is waar onze mensen goed in zijn, en daar moeten we ons niet van laten afleiden”. Sinds de zelfstandigheid zijn er strategische stappen gezet om een eigen koers te varen en de onafhankelijke positie te versterken binnen de maritieme sector. Erwin Put en Floris Toetenel blikken terug en kijken vooruit.

Vuyk Engineering Rotterdam

Nadat in 1979 de Vuyk-scheepswerf in Capelle aan den IJssel sloot en waarmee ook alle scheepsbouwactiviteiten werden gestaakt, richtten oud-medewerkers een nieuw bedrijf op: Vuyk Engineering and Trading. Vanuit de gedachte van technische know-how, gecombineerd met ervaring in kostencalculatie bouwden zij een reputatie op als deskundige marktspeler, in staat om een breed scala aan diensten te leveren op het gebied van scheepsontwerp en marine engineering, in het bijzonder aan de baggerindustrie. In 2021 werd een nieuwe koers ingezet.

“Toen duidelijk werd dat Vuyk verkocht zou worden, hebben we gedefinieerd hoe wij de toekomst van Vuyk voor ons zien”, vertelt Floris Toetenel, Commercial Director. “Het streven was onafhankelijkheid, waarbij we niet gelieerd zijn aan een specifieke werf, bouwer of ander engineeringbureau. We wilden uit de corporate-omgeving stappen, en terug naar onze kern: ontwerpen en engineeren op wens van de klant. Dat is waar onze mensen goed in zijn, en daar moeten we ons niet van laten afleiden.” In maart 2021 werd overeenstemming bereikt in een overname door Koninklijke Doeksen. De Rotterdamse maritieme investeringsmaatschappij stapte in als grootaandeelhouder. Daarbij opereert Vuyk Engineering Rotterdam met een eigen management en als zelfstandig engineeringkantoor. Een strategische beslissing om de autonomie te waarborgen en versterken.

Specialisaties

Binnen het Rotterdamse engineeringskantoor gedijt een unieke, multidisciplinaire samenwerking. Drie verschillende specialisaties – vessel design, equipment design en operational engineering – werken onder één dak samen. “We zijn het laatst overgebleven engineeringkantoor in Nederland dat onafhankelijk is. Daarnaast zij wij het enige maritieme ingenieursbureau dat drie specialisaties vertegenwoordigt. Dit betekent dat we niet alleen diepgaande kennis en ervaring hebben op elk van deze gebieden, maar we kunnen onze drie specialisaties ook laten samenkomen in één project.”

“Door voortdurend te investeren in kennisontwikkeling van nieuwe technologieën, blijven we aan de voorhoede van innovatie.” Erwin Put, Director Operations, doelt hiermee op de betrokkenheid van Vuyk Engineering Rotterdam bij nieuwe technieken. “We houden ons niet alleen bezig met verbetering van bestaande oplossingen. We streven er ook naar om kennis van nieuwe oplossingen te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van de markt.” In-house kennis van thema’s als methanol, waterstof en zelfs kernenergie tonen de toewijding aan het verkennen van bronnen die verder gaan dan de traditionele methoden. “Door aan te sluiten bij de wensen van de klant, onze kennis te delen en hiermee een open dialoog te bevorderen, willen we bijdragen aan de ontwikkeling van de hele maritieme industrie.”

Het fundament van Vuyk Engineering Rotterdam

Het engineeringteam van Vuyk vormde een solide basis voor verdere ontwikkeling. “Nagenoeg het volledige personeelsbestand bleef behouden na de overname in 2021”, vervolgt Put. “Onze mensen vormen de ruggengraat van Vuyk Engineering Rotterdam. Alleen al in de eerste zes weken van dit jaar vierden twee medewerkers hun 25- en zelfs 40-jarig dienstverband. Deze senior-collega’s zijn ons fundament. De oudere werknemers zijn de beste tutoren voor jongere collega’s. Dit komt doordat zij hun expertise en loopbaanlessen met de jongere generaties delen. Dat komt de professionele ontwikkeling van jong talent in de organisatie en daarmee ook de toekomst van Vuyk alleen maar ten goede.”

“We vinden het belangrijk dat het engineeringteam uit verschillende perspectieven en achtergronden is samengesteld, om zo onze innovatiekracht en creativiteit te versterken. Daarnaast ligt onze focus niet alleen op het aantrekken van talent, maar ook op het behouden ervan,” voegt Put toe. “We streven naar een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen. Dit is essentieel voor het realiseren van onze langetermijndoelen.”

Uitdagingen

De hernieuwde onafhankelijkheid van Vuyk Engineering Rotterdam bracht ook uitdagingen met zich mee. Floris Toetenel erkent dat dit een continu proces is van betere zichtbaarheid en volledige transparantie. “In een industrie waar samenwerkingsverbanden en affiliaties vaak de norm zijn, moeten we duidelijk maken dat we volledig los staan van externe partijen, en dat we opereren op basis van de wensen van de klant”, legt hij uit. “De kern is dat wij kunnen samenwerken met iedereen die de klant van belang acht.”

Toetenel vervolgt: “een proactieve benadering van de markt en de transparante werkwijze heeft ertoe geleid dat we onze commerciële activiteiten hebben kunnen versterken, zowel in Nederland als internationaal. Onze onafhankelijkheid bracht ons weer aan tafel bij grote contractors. En daarnaast hebben we in de afgelopen drie jaar meerdere bagger- en offshore windprojecten in de Verenigde Staten uitgevoerd. We zijn verder Europa in getrokken, en werken voor een aantal baggeraars, OEM’s en leveranciers binnen de offshore windindustrie.”

Toekomstplannen

Een blik op de toekomst toont ambitieuze plannen: “met het oog op het versterken van onze wereldwijde aanwezigheid, zijn we in een vergaand stadium om nieuwe vestigingen te openen op een aantal strategische locaties. Deze uitbreiding biedt ons de mogelijkheid om onze diensten aan te bieden aan een breder scala van internationale klanten. Op deze manier kunnen we deze voorzien in hun lokale behoeften. De officiële bekendmakingen staan gepland in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat met een open blik naar de toekomst wordt gekeken, wordt nogmaals benadrukt door Toetenel: “met plannen om onze kern van kennis, synergie en innovatie verder te versterken. Het doel is niet groei, maar het doel is toekomstbestendig zijn en sterker worden. Hierdoor wordt de continuïteit gewaarborgd en blijven wij bovenal goed luisteren naar onze klanten en partners.”

Meer informatie over Vuyk Engineering Rotterdam

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.