Vrouwen in de techniek moet in 2030 verdubbeld zijn

vrouwen in de techniek

In 2030 moet het aantal vrouwen in de techniek verdubbeld zijn

Het aantal vrouwen in de techniek moet over tien jaar meer dan verdubbeld zijn: van 13 procent nu naar 30 procent in 2030. Dat staat in de actieagenda die de FME presenteert in Spraakmakers en binnenkort aanbiedt aan minister Van Engelshoven.

Het percentage vrouwen op de technische opleidingen is inmiddels 40 procent. Toch is het aantal vrouwen dat daadwerkelijk in de techniek gaat werken klein. Een kwart van de vrouwelijke studenten kiest na de studie voor een baan in de technologische industrie tegenover de helft van de mannelijke studenten. “We raken dus 75 procent kwijt”, zegt Woudstra. Woudstra is operationeel directeur van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME.

Imago

Dat ligt volgens haar mede aan het imago. “Wat we uitstralen past niet meer bij wat het werk echt is”, aldus de FME-directeur. Het zou zwaar werk zijn in slechte werkomstandigheden terwijl je in werkelijkheid in clean rooms en een mooie werkomgeving.

Daarbij kiezen vrouwen liever voor maatschappelijke beroepen. Er wordt volgens Woudstra nog niet genoeg benadrukt dat technische beroepen maatschappelijk zíjn. “Technologie is de sleutel tot het oplossen van de energietransitie, de voedselschaarste en bijvoorbeeld de gezondheidszorg.”

Onderwijs

Met weinig vrouwen op de werkvloer is ook de cultuur binnen technische bedrijven erg mannelijk. De oorzaak daarvoor ligt al bij het basis- en voorgezet onderwijs. “Nederlanders denken vrij zwart wit over gender en bèta. Uit onderzoek blijkt dat jongens op de middelbare school al een voorsprong hebben op het gebied van technische vakken.”

Meer werken mogelijk maken

Drie op de vier vrouwen geven volgens de FME-directeur aan meer te willen werken in combinatie met zorgtaken. “We moeten er met elkaar voor zorgen dat vrouwen meer fulltime kunnen werken.”

Flexibelere werktijden en beter georganiseerde kinderopvang moet daar voor zorgen. Woudstra pleit daarom voor meer fiscale maatregelen vanuit de overheid. “Dat meer werken ook écht meer loont. Mensen haken daar nu op af in combinatie met de kosten voor kinderopvang.”

Werkproces

Bedrijven zelf zouden hun werkproces anders kunnen inrichten zodat het werk aantrekkelijker voor vrouwen wordt. Bij het zogenaamd modulair werken wordt het werk in verschillende delen gedaan. Door anders om te gaan met werk en werktijden, kun je volgens haar breder werven en trek je niet alleen meer vrouwen, maar ook meer mannen aan.

En dat is hard nodig in een sector die tegen 2030 120.000 personeelsleden tekort komt. “Als vrouwen vaker kiezen voor de technologie, dan kunnen dit cijfer voor een deel aanvullen.”

Geen quotum

Waar vrouwenquotum voor de raden van commissarissen en raden van bestuur, bindend is, zijn er aan het FME-actieplan geen sancties aan verbonden. “We gaan niet over naar een verplichting, we gaan uit van vrijwilligheid.” Vrouwen vanuit het onderwijs verleiden voor een baan in de techniek wordt de grote uitdaging. “Bedrijven staan echt te springen om meer vrouwen.”

Bron: NPO

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.